Hovedinnhold

Breiviks forsvarer: - Ber erfaren advokat om hjelp

KRITIKK: Geir Lippestad får kritikk for å være for tett på politiet. Her er han fotografert sammen med statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh. Foto: Krister Sørbø/VG
KRITIKK: Geir Lippestad får kritikk for å være for tett på politiet. Her er han fotografert sammen med statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh. Foto: Krister Sørbø/VG
Advokat Geir Lippestad er i samtaler med en erfaren strafferettsadvokat som han ønsker skal bistå ham i rettssaken med Anders Behring Breivik.

- Det er nå lagt opp til en så rask fremdriftsplan, og det er et så omfattende bevismateriale, at det er godt mulig vi må styrke vår stab, sier Geir Lippestad.

Han bekrefter overfor VG at han er i dialog med en erfaren strafferettsadvokat, som er intererssert i å bistå ham.

- Dette er noe vi nå tar opp med Oslo tingrett, sier advokaten.

Lippestad har fra før fått oppnevnt to advokater som hjelper ham, men disse har ikke lang erfaring fra strafferett. Begge to bistår Lippestad, og er blant annet til stede på avhør av Anders Behring Breivik.

LES MER:  Lippestad får hjelp av medforsvarer

Får tekstmeldinger

Lippestad er fullt klar over at det er flere advokater i Norge som er svært interessert i oppdraget hans.

- Det er er et oppdrag med mange faglige utfordringer, og det ville forbause meg om det ikke var flere advokater som skulle være interessert, sier Lippestad.

Søndag skrev VG at Lippestad daglig får henvendelser fra advokatkolleger som vil gi ham råd og vink.

- Jeg får masse tekstmeldinger fra kolleger som gjerne vil ta en kaffe og snakke med meg, sier Lippestad.

LES MER:  Slik ble han massemorderens forsvarer

Løsmunnet Lippestad

Advokaten er orientert om at flere av hans advokatkolleger også har sterke meninger om hans advokatgjerning. I tekstmeldinger til VG brukes det ord som løsmunnet og at han ikke kjenner i ryggmargen hva han skal gjøre.

Flere andre advokater VG har snakket med mener Lippestad er for unnfallende i forhold til politiet. De reagerer på at han leser dokumenter på et eget kontor på politihuset, og de mener han går i en for tett dialog med statsadvokatene.

LES OGSÅ:  Dette er en grusom handling

- Degger ikke for klientene

Lippestad er kjent med denne kritikken.

- Jeg er av en annen advokatskole enn mange andre. Jeg er ikke av typen som degger for klienten i straffesaker, sier Lippestad.

Han mener Breivik i det lange løp er tjent med en advokat som fremstår med troverdighet og integritet.

- Jeg er opptatt av at Breivik skal ha de rettigheter han har krav på, og at det som er til klientens beste kommer tydelig frem. Mitt forhold til Breivik er bra. Det er ingen uenighet mellom oss for hvordan jeg går frem i denne saken. Jeg gjør mitt ytterste hver dag, og tar de avgjørelser jeg mener er riktige. Jeg er ikke redd for å miste oppdraget. Dette er ikke noe jeg klamrer meg til, sier Lippestad.

Fare for innbrudd

- Når det gjelder kritikken om at jeg sitter på politihuset, så handler det kun om sikkerhet. Det er en større fare for innbrudd hos oss enn hos politiet. De som kritiserer meg for dette har ikke peiling på vår situasjon, sier Lippestad.

Han mener uansett det er naturlig at det er ulike meninger om hvordan en advokat opptrer i en så stor sak som dette.

- Jeg har ingen problemer med at folk kritiserer meg og har meninger. Det vil nok være advokater som mener jeg gjør en svak jobb og andre som mener jeg gjør en god jobb, sier Lippestad.

LES MER:  Frykter tyveri

- Bedre enn Lippestad

Berit Reiss-Andersen, leder i Advokatforeningen, vil ikke ha noen meninger om Lippestad sin forsvarergjerning.

- Jeg vil av prinsipp ikke gi karakterer til hvordan en advokat løser sitt forsvareroppdrag under en løpende sak. Det er så mange forhold i løpet av en etterforskning vi som står utenfor ikke har innsyn i, sier Reiss-Andersen.

- Det er mitt grunnleggende syn at en advokat skal få utføre sitt oppdrag i fred og uten innblanding fra andre og en oppgave kan løses på flere måter, sier Reiss-Andersen.

Hun viser til Orderud-saken, der det var ulike forsvarerstrategier, som senere la grunnlaget for mange interessante debatter.

- Hva vil du si om kritikken som går på at Lippestad har for lite erfaring fra strafferett?

- Til det vil jeg si at det åpenbart er noen som ønsker å overta Lippestads jobb og som mener de er mye bedre enn ham, sier Reiss-Andersen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks