Hovedinnhold

Breivik nekter å møte faren

** Kilder: Krav til Jens Breivik – bli fascist
** Brev offentliggjøres i ny bok
** Terroristens forsvarer tror Breivik vil lese boken

<p>I OSLO: Her kommer Jens Breivik til Oslo for å presentere «Min skyld? En fars historie», boken som forteller Anders Behring Breiviks far sin versjon av oppveksten med mannen som bak 22. juli-angrepene.</p>

I OSLO: Her kommer Jens Breivik til Oslo for å presentere «Min skyld? En fars historie», boken som forteller Anders Behring Breiviks far sin versjon av oppveksten med mannen som bak 22. juli-angrepene.

Foto: Frode Hansen, VG
Anders Behring Breivik nekter faren Jens å besøke ham i fengsel. Hvis han ikke blir fascist.

Det skriver den terrordømte 35-åringen i et brev han har sendt sin far fra fengselet, forteller kilder som kjenner innholdet i brevet til VG. I brevet er Breivik krystallklar:

Faren må ta avstand fra sin sosialdemokratiske ideologi og aktivt bli med i det Breivik kaller den norske fascistbevegelsen. Hvis han ikke gjør dette, vil Anders Behring Breivik nekte å ha mer kontakt med faren, får VG opplyst.

Livstidsdom

Dermed har faren fortsatt ikke fått besøke sønnen, som soner enlivstidsdom etter terrorangrepene 22. juli 2011, angrepene som kostet 77 mennesker livet.

Brevene som er sendt mellom far og sønn Breivik, blir etter det VG erfarer gjengitt i den nye boken «Min skyld? En fars historie», som terroristens far har skrevet sammen med en hemmelig medforfatter. Ordlyden i brevene gjengis bare som tekst og ikke som faksimiler, får VG opplyst.

I boken skal det også presenteres det som skal være nye opplysninger og dokumenter om den terrordømte 35-åringens oppvekst.

Da VG sent i går kveld møtte Jens Breivik og Juritzen-redaktør Nanna Baldersheim i Oslo sentrum, var de svært ordknappe om innholdet i boken, og brevene VG kjenner deler av innholdet i.

– Jeg gruer meg selvfølgelig litt til boken kommer ut. Men jeg synes dette er nødvendig. Dette er noe jeg må gjøre, sier Jens Breivik til VG.

Skyld og ansvar

Den tidligere diplomaten har de siste årene vært bosatt i Frankrike, og har holdt en lav profil etter terrorangrepene.

«Jeg føler skyld. Og jeg føler ansvar. Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?» skriver faren i boken, der vi ifølge Juritzen Forlag «for første gang får høre Jens Breivik sin egen fortelling».

– Dette er på en måte kjernen i denne boken. Vi tror vi er blitt kjent med Jens Breivik gjennom rettssaken, media og andre bøker. Men han har blitt fremstilt veldig negativt, som en dårlig far og ektemann, sa forlegger Arve Juritzen til VG i august.

Det var i 2012 at den tidligere diplomaten Jens Breivik fortalte VG at han jobbet med en bok om sitt liv med sønnen. I flere ulike intervjuer har han fortalt at han har mottatt flere trusler etter terrorangrepene.

Aggressiv tone

I brevene som skal bli gjengitt i boken, får han også gjennomgå av sin egen sønn:

«Feig» og «svak» er blant karakteristikkene 35-åringen bruker i brev til faren, får VG opplyst. Brevet skal gjennomgående være preget av en aggressiv tone og faren skal ha gitt uttrykk for at det er lite som minner om den sønnen han en gang kjente.

I det samme brevet skal Breivik skrive at han skammer seg over at besteforeldrene, og bestefaren spesielt, ikke kjempet på Vidkun Quislings side under andre verdenskrig – som nazister.

Han skal også uttrykke stolthet over terrorangrepene som rystet en hel verden.

Forlaget har siden i fjor operert med at boken skal komme ut i oktober. Men etter det VG kjenner til, vil boken bli presentert allerede denne uken – med Jens Breivik til stede.

– Jeg er i Oslo for å presentere boken, bekrefter Jens Breivik overfor VG.

Allerede i forrige uke presenterte Juritzen forlag boken for bokhandlere flere steder i landet. Under møtene skal forlaget ha beskrevet boken som «oppsiktsvekkende og viktig». «Min skyld?» skal ifølge presentasjonene ha som mål å korrigere bildet som er tegnet av Breiviks far, uten at den skal være et oppgjør med kritikere som blant annet har hevdet at Breivik ble utsatt for omsorgssvikt i oppveksten.

– Den sterkeste kritikken i boken er Jens Breiviks kritikk av seg selv, skal forlaget ha sagt i presentasjonene men har understreket at det er viktig for ham å få fortelle sin versjon av historien.

Under pressekonferansen tidligere i år fortalte Arve Juritzen at forlaget har vurdert om det var riktig å i det hele tatt gi ut boken – av hensyn til pårørende og etterlatte etter terrorangrepene 22. juli.

– Men vi har kommet til den konklusjonen at det er vår jobb som journalister og som forlag å få ut mest mulig informasjon om det som skjedde, slik at man får et totalbilde for ettertiden, sa Juritzen.

Forsvarer: Tror Breivik vil lese boken

<p>Forsvarer Tord Jordet (venstre) og Anders Behring Breivik (høyre) under rettssaken i Oslo tingrett i 2012.<br/></p>

Forsvarer Tord Jordet (venstre) og Anders Behring Breivik (høyre) under rettssaken i Oslo tingrett i 2012.

Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

Anders Behring Breiviks advokat vil ikke kommentere innholdet i terroristens brev til faren.

– Jeg er kjent med innholdet i Breiviks brev til sin far, men jeg ønsker ikke å kommentere innholdet nærmere, sier advokat Tord Jordet til VG.

Han understreker at Breivik ikke aktivt har bidratt til farens bok.

–Han har heller ikke blitt tilbudt å gjøre seg kjent med innholdet før publisering, sier Jordet.

Han tror likevel at Breivik vil lese farens bok.

– Ettersom boken tilsynelatende vil inneholde opplysninger om Breiviks oppvekst, og forholdet til sin far, så er dette en bok han vil ha interesse av å lese, sier Jordet.

Arve Juritzen ville tirsdag kveld ikke kommentere VGs opplysninger eller når boken skal utgis.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks