Hovedinnhold

Breivik i brev til faren: - Du er en utrolig feig og svak person

Rettspsykiater: - Skriver for å såre

Terrordømte Anders Behring Breivik lar skjellsordene hagle mot faren i et brev Jens Breivik gjengir i sin nye bok.

Boken «Min skyld? En fars historie», som etter det VG får opplyst blir lansert på en pressekonferanse torsdag, inneholder blant annet et brev over omtrent åtte sider fra massedrapsmannen til sin far.

«En formiddag da jeg åpnet postkassen lå det der. Brevet fra Anders. Nesten fire måneder etter at jeg ringte fengselet for å spørre om jeg kunne få besøke ham, hadde det endelig kommet,» skriver Jens Breivik i boken.

Brevet kom i en brun konvolutt uten merknader, men faren skriver at han med en gang forsto hvem det kom fra.

«Jeg bare visste det. Navnet mitt var håndskrevet. (...) Brevet er til Jens David Breivik, ikke til far eller pappa.», skriver han.

Se studiosending om boken i toppen av artikkelen.


Burde benyttet muligheten

Massedrapsmannen innleder brevet, som er datert 11. februar 2014, med å si at han frasier seg farens arv i et fremtidig arveoppgjør. Han skriver også at det er det første brevet han sender, og sannsynligvis det siste.


Onsdag fortalte VG hvordan den terrordømte 35-åringen nektet å møte sin far, med mindre han ble fascist. Det betyr at faren ennå ikke har truffet sin sønn etter terrorangrepene 22. juli som kostet 77 mennesker livet.

Anders Behring Breivik soner en livstidsdom for terrorangrepet.

<p>DØMT: Her er terrordømte Anders Behring Breivik under rettssaken i 2012. Til høyre hans forsvarer Geir Lippestad.</p>

DØMT: Her er terrordømte Anders Behring Breivik under rettssaken i 2012. Til høyre hans forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Et stykke ut i brevet, etter en lang rekke forklaringer på sitt verdenssyn, skriver Breivik at faren burde «benyttet de sjeldne propagandamulighetene» han ble gitt ved å bo i Frankrike i etterkant av 22. juli.

«Vi vet imidlertid begge at du er og forblir en person som er så langt fra nasjonalisme som det er mulig å komme. Reaksjonene dine tyder på at du er en utrolig feig og svak person, eller at du faktisk er en lojal tilhenger av den sosialdemokratiske og/eller liberalistiske ideologi» skriver Anders Behring Breivik.

Kunne ha gjort mer for sønnen

Et annet sted i brevet stiller han spørsmål til faren om han er «fullstendig tilbakestående» eller om han kun spiller «en irrasjonell rolle som nyttig idiot» for sine «overgripere».

I boken gjengis også svarbrevet som Jens Breivik sendte til sin sønn. Her skriver han at han overhodet ikke støtter sønnens tankesett eller terroraksjon, men at han synes synd på ham.

Massedrapsmannens forsvarer Trond Jordet bekrefter overfor VG at han er kjent med brevet fra sin klient til faren.

- Jeg har ingen kommentar til innholdet, men utifra det jeg vet er dette det eneste og dermed siste brevet han har sendt faren, sier han.

- Går tom for argumenter

Rettspsykiater Henning Værøy mener brevet uttrykker Anders Behring Breiviks sinne overfor sin far.

- Jeg tenker at han er sint og forsøker på sin umodne måte å straffe sin far. Faren har ikke benyttet propagandamulighetene til å forfekte sønnens syn og er dermed så langt fra nasjonalisme som mulig. Han devaluerer sin far ytterligere ved å kalle ham for feig og svak, sier han.

Værøy mener massedrapsmannen også bruker det å være tilhenger av sosialdemokratisk ideologi som en negativ egenskap hos faren.

- Han går så tom for argumenter og ender opp med å kalle faren for tilbakestående, irrasjonell og idiot. Avslutningsvis tenker jeg at han med dette også brenner broer til sin far og det faren står for.

Værøy opssummerer inntrykket av brevet med å si at han skriver som en som føler seg sviktet, forvirret og sint - for å såre.

Har mottatt trusler

I flere intervjuer har faren til massedrapsmannen fortalt at han blir mottatt flere trusler etter terrorangrepene. I forordet til boken, skriver Jens Breivik at han på et vis er et offer for sønnens gjerninger. Han poengterer samtidig at han ikke er det største offeret, og at andre har lidd uendelig mye mer.

I forordet skriver også faren at han kunne ha gjort mer for sønnen.

«Min skyld? En fars historie» er skrevet sammen med en medforfatter og utgis på Juritzen forlag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks