Hovedinnhold

Breivik hevder han var alene

- VAR ALENE: Visepolitimester Sveinung Sponheim forteller at Brevik har forklart at han var alene da han gjennomførte terroraksjonen. Foto: SCANPIX
- VAR ALENE: Visepolitimester Sveinung Sponheim forteller at Brevik har forklart at han var alene da han gjennomførte terroraksjonen. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Anders Behring Breivik hevder i avhør at han var alene om angrepet på Regjeringskvartalet og den bestialske massakren på Utøya fredag.


Det opplyser politiet under en pressekonferanse klokken 10.00 søndag formiddag.

- Han sier i avhør at han har vært alene. Vi vil gjennom annen etterforskning prøve å verifisere dette, sier visepolitimester i Oslo, Sveinung Sponheim.

Breivik skal foreløpig ikke ha uttalt seg om hvilket motiv han hadde for å skyte og drepe minst 85 mennesker på Utøya, samt å drepe minst 7 mennesker med en bombe i Oslo sentrum fredag.

Mange skadet

Tidligere har politiet opplyst at Breivik holdt på i halvannen time på Utøya, men sier nå at det dreier seg om en time. Nøyaktig hva som har foregått er derfor noe uklart, virket det som under pressekonferansen.

- Det er ting vi må komme tilbake til etter vitneavhørene, sier Sponheim.

Politiet sier at det fortsatt er 92 som er det foreløpige tallet på omkomne etter de to terrorangrepene, men at mange er skadet.

- Det er 67 som har vært eller er til behandling etter Utøya-angrepet og 30 har vært eller er til behandling etter bomben i Oslo. Av de som er skadet etter bombeeksplosjonen, er mellom ni og ti alvorlig skadet, sier Sponheim.

Det kom ikke frem hvor mange av de 67 som ble skadet på Utøya, som betegnes som alvorlig skadet.

Fortsatt savnede

Ifølge politiet vil navnene på de omkomne vil bli offentliggjort så snart de foreligger og de pårørende er varslet, men at de i respekt for de pårørende ikke går ut med informasjon før de pårørende er informert og de har sikre opplysninger.

Anders Behring Breivik har erkjent de faktiske forhold, men har ikke erkjent straffskyld.

- Vi leter fortsatt etter omkomne i Regjeringskvartalet, sier Sponheim.

Politiet har tidligere sagt at det trolig ligger mennesker igjen i bygningene.

Han sa at det letes etter et ukjent antall savnede i de ødelagte bygningene i Regjeringskvartalet.

- Det er ikke snakk om mange, men vi vil ikke opplyse noe antall nå, sa Sponheim.

Ras i Regjeringskvartalet

Også ved Utøya er mennesker fortsatt savnet. Status søndag var den samme som lørdag kveld. Minst fire personer er ikke gjort rede for.

- Fire-fem er savnet. Det kan være flere, men tallene er usikre. Det har vært mange mennesker på Utøya, og det kan være andre omstendigheter som gjør at tallene ikke er helt klare, sier landsrådgiver Jahn Petter Berentsen i Røde Kors til NRK.

Han opplyser at søk langs land med hunder er avsluttet, og at videre søk søndag skjer i vannet rundt Utøya.

Flere bygninger i Regjeringskvartalet ble kraftig rammet av bomben, og ifølge politiet går det fortsatt ras i bygningene. Dette gjør arbeidet med å søke seg gjennom for å finne flere savnede vanskelig.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks