Hovedinnhold

Breivik erkjenner begge terrorangrepene

VISER SORG: Utenfor Oslo domkirke har mange lagt blomster og tent lys til minne for ofrene fra fredagens massedrap. Geir Lippestad (innfelt) er 32 år gamle Anders Behring Breiviks forsvarer. Foto: Scanpix/Ap
VISER SORG: Utenfor Oslo domkirke har mange lagt blomster og tent lys til minne for ofrene fra fredagens massedrap. Geir Lippestad (innfelt) er 32 år gamle Anders Behring Breiviks forsvarer. Foto: Scanpix/Ap
(VG Nett) Forsvarer Geir Lippestad bekrefter at Anders Behring Breivik (32) har erkjent at han står bak angrepet på Regjeringskvartalet og AUF-leiren på Utøya.

Ifølge forsvarsadvokaten har klienten også forklart hva som er motivet, men Lippestad sier det er vanskelig å snakke om dette.

- Jeg må rett og slett sette meg ned og tenke på det, sier Geir Lippestad.

Breivik har forklart seg detaljert om alt han har gjort og hvorfor.

- Han har erkjent de faktiske forholdene, bekreftet Lippestad til pressen da han kom ut fra politihuset like etter klokken 23 lørdag kveld.

Forsvarer var tydelig preget og påpekte at det er vanskelig å kunne gi en fornuftig forklaring på hvorfor noen dreper nærmere hundre uskyldige mennesker.

- Han har gitt uttrykk for at det var grusomt at han måtte utføre disse handlingene, men i hans hode var det nødvendig, sier Lippestad.

Breivik vil bli fremstilt for fengsling i Oslo tingrett mandag. Det vil ikke bli nye avhør søndag, men Breivik har opplyst at han vil forklare seg mer i fengslingsmøtet.

Politiet har opplyst at Breivik ikke løsnet skudd eller på annen måte gjorde motstand mot politiet da de kom til Utøya og pågrep ham.

Forsvareren innrømmer at det er et spesielt oppdrag han har tatt på seg.

- Jeg måtte tenke meg nøye om. Men det er et viktig demokratisk prinsipp at alle - selv i en sak som dette - har krav på forsvarer. Derfor falt jeg ned på at jeg skulle si ja da jeg ble spurt av Oslo-politiet i dag tidlig, sier Geir Lippestad.

Forsvarsadvokaten var Ole Nicolai Kvislers advokat. Kvisler ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen i 2002.

Detaljert terrormanifest

Få timer før de sjokkerende angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya fredag ettermiddag, ble et 1500 sider langt manifest der planleggingen av angrepene beskrives, lagt ut på internett.
Dokumentet er undertegnet med navnet Andrew Berwick, men politiet bekrefter overfor TV 2 at de knytter det til terrorsiktede Anders Behring Breivik (32). Også mye av informasjonen i dokumentet tyder på at Breivik er forfatteren.

Manifestet er preget av sterke nasjonalistiske og anti-muslimske holdninger, og fremstår som krigserklæring mot det han omtaler som den kulturmarxistiske eliten i Europa.

Dokumentet ble også sendt til parlamentsmedlem Terhi Kiemunki i det finske partiet Sannfinnene omtrent en time før bomben i regjeringskvartalet gikk av og drepte syv personer. I tillegg er ni personer hardt skadet. Kort tid etter dro Anders Behring Breivik til AUFs sommerleir på Utøya, hvor han skjøt og drepte uskyldige ungdommer. 85 ungdommer er bekreftet drept. Minst fire er fremdeles savnet.

Kjøpte seks tonn kunstgjødsel

Leder for mineavdelingen og bombeekspert i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard anslår at bomben i regjeringskvartalet var på rundt 500 kilo, og at den kan ha vært enda større.

Lørdag ble det klart at Breivik, gjennom sitt selskap Geofarm, kjøpte seks tonn kunstgjødsel fra Felleskjøpet 4. mai i år. Ved å blande kunstgjødsel med diesel får man et høyeksplosivt sprengstoff.

Breivik opprettet firmaet Geofarm i 2009, og oppga at selskapet skulle drive med dyrking av grønnsaker, rot- og knollvekster. Firmaet byttet adresse til Rena i april. Lørdag gjennomgikk politiet gården den terrorsiktede 32-åringen meldte flytting til i mai, Vålstua på Åsta i Åmot kommune.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks