Hovedinnhold

Terror-hunder sprer frykt

Politiet vil avlive Storm og Pluto

TRONDHEIM (VG) Kamphundene til 39-åringen fra Trondheim har drept en annen hund, gått løs på barn, hoppet på og bitt seg fast i håret til en nabo, gått løs på syklister og løpt på en politimann.
En treåring har ikke sovet en hel natt etter at hun ble angrepet.

Likevel stiller dem 39-årige hundeeieren seg helt uforstående til at to nabolag føler seg terrorisert av hundene hans.

Måtte avlive kamphund

I går møtte mannen som tiltalt i Trondheim byrett for sitt sviktende hundehold. De to kamphundene Pluto og Storm står i forvaring i påvente av at namsretten skal behandle politiets begjæring om avliving. Pluto er en staffordshire bull terrier, og Storm er en amerikansk staffordshire terrier, ifølge eieren.

- Uforstand skaper frykt, var hans eget forsvar til at noen kunne føle seg truet av hundene hans.

I 1998 angrep Pluto og bet en kvinne, et forhold eieren er dømt for. I fjor kjempet han en lang rettslig kamp for å hindre at hans kamphund Odin ble avlivet. Odin gikk løs på og drepte en annen hund i mai i fjor.

- Vi måtte gjennom en lang kamp før vi fikk medhold i at den hunden skulle avlives, og nå er vi i gang med en ny runde. Etter min mening dreier dette seg om en person som aldri skulle ha lov til å holde hund. Men så lenge hans manglende kontroll over hundene bare går ut over nabolag, barn og andre mennesker, har vi ingen hjemmel til å kreve ham fradømt retten til å ha hunder. Det kan vi bare dersom hundene vanskjøttes, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen.

Sparket hunden

En rekke klager fra naboer lå bak da politiet ville ta kontakt med mannen, første gang 10. mai i år.

Da politiet kom, så betjenten - en tidligere hundefører - først at mannen langet ut et spark til sine tre hunder for å holde dem inne i leiligheten. Litt etter slapp han forbi den ene, og lot hunden hoppe i brystet på politimannen.

Mens de andre hundene ble holdt i sjakk inne i leiligheten med et nytt spark i siden, sprang hunden vilt rundt politibetjenten.

- Jeg ble både skremt og provosert. Jeg klarte å stå helt rolig, og fikk gitt hundeeieren beskjed om å ta inn hunden, sa politimannen i retten.

- Jeg skulle bare vise politiet at hunden ikke var farlig, sa den tiltalte til sitt forsvar.

Flekket tenner

Bare 11 dager senere var igjen en av kamphundene løs. En nabokvinne hadde sett at tiltaltes bil var borte. Hun regnet med at hundene hun følte terroristerte nabolaget, var borte. Derfor torde hun gå ut og rake løv. Plutselig kjente hun at et dyr hoppet opp på ryggen hennes og bet seg fast i pannebåndet og håret.

- Jeg vet ikke hvor lenge den holdt på. Den sto foran meg og bjeffet og flekket tenner. Så fikk den øye på en jente på riksveien som gikk like forbi, forklarte hun.

Hunden satte etter jenta, som løp utover et jorde, med hunden bjeffende rundt seg på alle kanter. Øyenvitner hørte den vettskremte jenta ropte «hjelp» og «mamma». Moren forklarte i retten at jenta ennå plages av frykten etter episoden.

- Jenta løp for livet, forklarte vitnet.

- Hunden ville bare leke, sa hundeeieren til sitt forsvar.

Løp over treåring

Leke gjorde også en treårig jente i nabolaget til den tiltaltes foreldre. Plutselig var kamphunden over henne.

- Jeg så det ikke, men satt like ved og hørte hennes hysteriske skrik. Da jeg kom til, hadde andre fått hunden bort fra henne. De fortalte at den hadde sprunget datteren min over ende, og lagt seg oppå henne. Eieren satt rolig inne i bilen sin like ved og så på. Jeg var temmelig opphisset og ropte til ham at han måtte holde hundene sine i bånd.

«Slapp av - de er ikke farlige», hevder den vettskremte moren at hun fikk til svar fra hundeeieren.

Den påfølgende natten våknet treåringen i hysterisk gråt ti ganger. Hun har vært rolig om nettene, men etter at kamphunden angrep henne, har hun ifølge moren ikke sovet gjennom en eneste natt.

I politi-forvaring

Hun fortalte at ungene i dette nabolaget var så redd for hundene at de ikke torde gå på lekeplassen når de så tiltaltes bil stå parkert der.

Dette skjønte tiltalte lite av.

- Jeg forsøker alt jeg kan ikke å være til belastning for andre, sa han og varslet kamp for å hindre at også Pluto og Storm skulle bli avlivet.

- Hundene er som ungene mine, sa han.

Men etter at en syklist på tur den 16. september i år måtte bruke sykkelen til å forsvare seg mot Storm, er begge hannhundene til tiltalte beslaglagt av politiet.

- Vi mener de er så farlige at de må avlives, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks