Hovedinnhold

Terra-topper tjente 55 mill. på tre år

GOD LØNN: : Adm. dir. Svein Erik Nordang i Terra Securities tjente over 17 millioner kroner på tre år. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
GOD LØNN: : Adm. dir. Svein Erik Nordang i Terra Securities tjente over 17 millioner kroner på tre år. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Mens de fire nordlandskommunene kan tape opp mot 350 millioner kroner, har fire Terra-topper håvet inn 55 millioner kroner på tre år.

Denne saken handler om:

Tallene provoserer ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal - en av de berørte kommunene.

- Jeg har ikke ord lenger. Og dette har de altså tjent på ting som de åpenbart visste ikke skulle selges til kommuner, sier Almås.

- Hva tror du innbyggerne i Hattfjelldal tenker om inntektene?

- De er ett hundre prosent hardtarbeidende folk som aldri har levd av å lure andre. De har ganske klare formeninger om sånne karer. Men det egner seg ikke på trykk i avisen, sier ordføreren.

Taper 350 millioner

I går ble det klart at de fire nordlandskommunene ligger an til å tape 350 millioner kroner. Samtidig mistet 70 ansatte i Terra Securities jobben, da ledelsen i skandaleselskapet begjærte seg konkurs.

Bakgrunnen for oppbudet er Kredittilsynetsavgjørelse om å trekke tilbake meglerkonsesjonen til Terra Securities. Tilsynet mener meglerhuset har brutt loven på flere punkter.

VG har sjekket inntekten til konsernsjef Ole Sundt Ravnestad (46), Terra Securities-sjef Svein Erik Nordang (39), samt Terra-meglerne Knut Anders Opstad (34) og Harald Norberg (47).

Egen avdeling

De tre siste årene har de tjent 54 951 317 kroner.

Meglerne Opstad og Norberg tjente i fjor alene henholdsvis 6,8 og 7,1 millioner kroner.

- De to har utgjort en egen avdeling hvor hovedproduktet har vært denne type plasseringer. De har jobbet med kommunene siden 2001, sier informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Terra.

Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås legger ikke bare skylden på meglerne. Han mener sjefene også må ha visst om de risikofylte plasseringene.

- Det er klart at de kjente til hva de to meglerne holdt på med. Det var så store beløp at det er håpløst å tro at sjefene ikke kjente til det, sier ordfører Asgeir Almås.

Han er ikke den eneste ordføreren som reagerer på inntektene til de involverte Terra-medarbeiderne.

Underbygger

- Disse inntektene underbygger det Kredittilsynet konkluderte med: At Terra arbeidet systematisk for å få oss inn på nye avtaler med høy risiko som skulle gi dem økte inntekter, sier ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes.

Finansminister Kristin Halvorsen kommenterer Terra-toppenes inntekt på denne måten:

- Jeg tror mange mennesker reagerer på dette, særlig i en situasjon der Terra Securities mister konsesjonen på grunn av at de ikke har overholdt loven. Men det er ikke noe å gjøre med inntektene.

Mister verdien

VG forsøkte i går kveld å få kommentarer fra de fire Terra-ansatte - uten hell.

- Ole Sundt Ravnestad ønsker ikke å kommentere den type påstander på det nåværende tidspunkt. I regnestykket bør du også ta med verdiene han har tapt ved at selskapet har gått konkurs, sier Ravnestads rådgiver, Jan Erik Fåne til VG.

Ravnestad eide cirka 14,5 prosent av Terra Securities, og mister nå denne verdien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks