Hovedinnhold

Skuffet over sparebank-nei

SKUFFET: Ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap). Foto: Scanpix
SKUFFET: Ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap). Foto: Scanpix
(VG Nett) Både ordføreren i Hemnes og i Hattfjelldal er svært skuffet over at sparebankene hverken lytter til dem eller finansministeren.

Denne saken handler om:

I ettermiddag ble det klart at sparebankene nekter å hjelpe kommunene med å dekke milliontapene etter investeringene de har gjort i amerikanske Citibank.

De fire ordførerne i Nordland ga tidlig utrykk for at de mener sparebankene bør være med å dekke tapet - som nå er estimert til 350 millioner kroner. Etter sparebankenes nei idag, gjentar de kravet:

- Jeg syns dette er særdeles beklagelig, men jeg var forberedt ettersom flere av banksjefene uttrykte seg negativt i går kveld. Jeg mener bankene må vurdere ordningen på nytt. Det er åpenbart at de har tjent penger i mange år på Terras virksomhet, sier Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås til VG Nett.

Den lille kommunen er desidert hardest rammet etter investeringsfiaskoen, og risikerer å sitte igjen med et tap på 103 millioner kroner fordelt på litt over 1400 innbyggere.

Også Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik er skuffet over avgjørelsen.

- Det var vel ikke uventet, men litt uventet at de uttaler seg så klart. Nå håper jeg bare de vil ta kontakt med oss, så vi kan fortelle dem hva firmaet deres har vært med på, sier Juvik til NTB.

- Aldri noe tema

Kommunene har gjort investeringene på bakgrunn av råd fra to meglere i Terra securities. I dag ble selskapet offisielt slått konkurs. Og i ettermiddag bestemte altså de 78 eierbankene seg for at de ikke vil dekke kommunenes tap tross finansminister Kristin Halvorsen (SV) oppfordringer i går.

Halvorsen uttalte at hun mener sparebankene har et moralsk ansvar for milliontapene - men det mener ikke sparebankene.

Ifølge flere av sparebankeierne har det aldri vært aktuelt å støtte de fire nordlandskommunene økonomisk.

- Det har aldri vært snakk om penger på dette møtet. Hva vi eventuelt skal bidra med, har heller aldri vært noe tema, sier Herbjørn Steinsvik fra Notodden sparebank til VG Nett.

Steinsvik forteller at det var god stemning på møtet - og ingen som hadde reagert på hvordan saken har blitt håndtert av Terra.

Foto: Foto:
Foto: Foto:

- Vi kommer ikke til å bidra med mer penger. Sparebankene er hverken juridisk eller moralsk forpliktet til å bidra med penger til kommunene, sier Henning Johansen, banksjef i Ørland Sparebank til E24.

Offensive banker

Representantene for de små sparebankene var i offensivt humør på dagens møte, skriver E24. Da det ble klart at de ikke kom til å vike en tomme mot kommunene, brøt det flere ganger ut applaus fra salen.

- Vi synes det er urimelig at den enkelte bank skal dekke tap - utover de vi allerede har hatt - i denne saken, sier styreleder Gabriel Block Watne på en pressekonferanse i ettermiddag.

Ifølge Block Watne er det ingen av de fire kommunene i Nordland som har et bankforhold til Terragruppen - annet enn det forholdet de hadde til Terra securities.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks