Hovedinnhold

Berit Svendsen om Telenor-bråket: – Hver gang en kvinne er på vei opp kommer hylekoret

<p>BRYTER TAUSHETEN: Administrerende direktør for Telenor Norge, Berit Svendsen.</p>

BRYTER TAUSHETEN: Administrerende direktør for Telenor Norge, Berit Svendsen.

Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Telenor-topp Berit Svendsen (52) forteller for første gang hva hun tenker om omstendighetene da hun ble vraket som ny konsernsjef i selskapet da Sigve Brekke (56) fikk jobben.

Denne saken handler om:

Helt fra Brekke fikk jobben i mai i fjor har Svendsen vært taus om hvordan hun opplevelse ansettelsesprosessen.

Leter etter feil hos kvinner

Men i NRK-programmet «Torp» lettet Svendsen litt på sløret overfor programleder Ole Torp om hva hun mener om kvinnesituasjonen i Telenor, selv om hun ikke vil si noe spesifikt om ansettelsen av Sigve Brekke.

– Jeg skjønner godt at dere spør. Men jeg har noen generelle betraktninger om dette: Hver eneste gang en dame er i ferd med å klatre opp og ta en ledende stilling, så kommer altså hylekoret ut og det er at det er en eller annen mangel med damen. Det er mangel på operativ erfaring, har ikke internasjonal erfaring, har ikke bransjeerfaring. Og det kommer egentlig fra alle kanter. Men når en mann blir utnevnt til en høy stilling, så er det ikke samme debatten. Mitt poeng er at dette må vi slutte med. Vi må slutte med å finne fem feil. Vi er ledere, vi er mennesker, og alle har sine styrker og svakheter.

<p>GUTTEGJENG: Under presentasjonen av Sigve Brekke som ny konsernsjef i Telenor i mai i fjor satte fra venstre daværende styreleder Svein Aaser, daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sammen med Brekke og Telenor Norge-sjef Berit Svendsen.</p>

GUTTEGJENG: Under presentasjonen av Sigve Brekke som ny konsernsjef i Telenor i mai i fjor satte fra venstre daværende styreleder Svein Aaser, daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sammen med Brekke og Telenor Norge-sjef Berit Svendsen.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Svendsen: Har ikke jukset med CV-en

På en snedig måte stilte Torp også et indirekte spørsmål om det mye omtalte CV-jukset til Brekke da han spurte Svendsen om også hun hadde pyntet på CV-en. I intervjuet svarer Svendsen:

– Nei, det er bare hard jobbing, sa Svendsen i det halvtimes lange intervjuet.

Søndag fortalte VG om at på dagen seks uker før styret i Telenor ansatte Brekke fikk den antatt heteste kvinnelige kandidaten, Svendsen, beskjeden: Du er ute.

I denne perioden på halvannen måned var Telenors hovedeier, næringsminister Monica Mæland (H), overbevist om at minst to kvinner fortsatt var inne i prosessen.

Dette skal daværende styreleder Svein Aaser (69) ha forsikret statsråden om. Da Mæland fikk beskjed av Aaser om at bare menn skulle bli intervjuet av styret svarte hun: «Hvor ble av Berit Svendsen?»

Manglet «utenlandserfaring»

Den samme Aaser forklarte også valget av Sigve Brekke med at den internasjonale erfaringen gjorde hans kandidatur unikt, og at andre kandidater derfor ikke ble aktuelle.

Til NRK sier Svendsen, generelt, at hun opplever at det letes etter feil når kvinner er på vei til å gjøre karrierehopp.

– Det ble brukt mot deg at du ikke hadde utenlandserfaring. Synes du det var urettferdig?

– Generelt sett så legger jeg merke til at det er mye enklere å peke på noen feil når damer skal opp i stillinger enn når menn skal opp. Jeg hører ikke det samme når en mann skal få en jobb eller i ferd med å få en at han mangler det ene eller andre. Mitt poeng er at vi alle mangler noe. Det finnes ikke verdensmestere. Ledere, vi har ting vi må trene på hver eneste dag, vi.

– Men det ble brukt mot deg at du ikke hadde utenlandserfaring?

– Generelt sett så synes jeg det brukes mot mange damer. Ikke bare utenlandserfaring, men det er bransjeerfaring, det er operasjonell erfaring, det er ikke nok finansiell erfaring, man kan ikke kapitalmarkedet.

– Vil du generelt si at du synes det er en urettferdig innvending?

– Jeg synes det blir feil vinkling. Det er noen som kommer hver eneste gang en dame er på vei opp, og det må vi slutte med. Det er ikke noen vits i å påpeke disse tingene, fordi menn også har utfordringer å jobbe med når de skal bli ledere, sier Svendsen i intervjuet med NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks