Hovedinnhold

Syria-flyktningene: Bare tre prosent av kommunene sier nei

<p>NGEN ENIGHET: Forhandlingene om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot har foreløpig ikke ført til enighet. Fra venstre: Marit Arnstad (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (MDG) Trond Helleland(H) og Tom Harald Nesvik (Frp).</p>

NGEN ENIGHET: Forhandlingene om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot har foreløpig ikke ført til enighet. Fra venstre: Marit Arnstad (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (MDG) Trond Helleland(H) og Tom Harald Nesvik (Frp).

Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
Bare tre prosent av spurte kommuneledere sier klart nei til å ta imot flere flyktninger fra borgerkrigen i Syria, viser en ny undersøkelse.

Politikerne på Stortinget fortsetter å krangle om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra den blodige borgerkrigen i Syria, til tross for at  flertallet på Stortinget har gått inn for 10.000.

Les også: Syria-flyktningene: Derfor blir de ikke enige

Torsdag ettermiddag gjenopptas forhandlingene. I går kunne VG skrive at tallene som inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har brukt for å vise hvor mange norske kommuner er villige til å ta imot, blir beskyldt for å være fulle av regnefeil.

Spurte kommunene

•Kommunebarometeret er en undersøkelse rettet mot landets kommunepolitikere. Undersøkelsen er gjennomført elektronisk i perioden 7. – 22. mai 2015.

• Alle landets ordførere og rådmenn er spurt, med unntak av Oslo, som ikke er invitert. 286 har besvart undersøkelsen. Feilmarginen er +/- 2,3%.

– Jeg reagerer på at hun har bidratt til å gi feil inntrykk av kommunenes vilje til bosetting. Ved å forskuttere så prøver hun jo å påvirke forhandlingsklimaet i Stortinget, sier Aps innvandringspolitiske talsmann Eirik Siverstsen.

Men Arbeiderpartiet vil ikke bruke flertallet til å trumfe gjennom at det faktisk blir et slikt vedtak i Stortinget– slik VG skrev allerede i slutten av april.

I undersøkelsen Kommunebarometeret, utført av NorgesBarometeret, har 286 ordførere og rådmenn svart på hvordan deres kommune stiller seg til å ta imot ekstra flyktninger fra Syria.

Kun tre prosent er negative. Femti prosent er positive, mens 47 prosent svarer at de avventende. Mest positive til å ta imot flere er SV-styrte kommuner, med 75 prosent, fulgt av Ap-kommuner med 64 prosent. Mest kritiske er Frp-kommuner: Der svarer bare to av ti at de er positive.

<p>SVARENE: Her er svarene fordelt etter hvem som styrer kommunen.<br/></p>

SVARENE: Her er svarene fordelt etter hvem som styrer kommunen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks