Hovedinnhold

Bhatti tiltalt for terrorplaner

(VG Nett) Norsk-pakistaneren Arfan Bhatti (30) ble fredag tiltalt for å ha planlagt terrorangrep i Oslo.

Denne saken handler om:

TERRORTILTALT: Arfan Bhatti ble fredag tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot ambassader i Oslo og for å ha skutt mot en synagoge. Foto: Magnar Kirknes
TERRORTILTALT: Arfan Bhatti ble fredag tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot ambassader i Oslo og for å ha skutt mot en synagoge. Foto: Magnar Kirknes

I tillegg til Bhatti er to andre personer tiltalt i terrorsaken - en 27 år gammel nordmann og 29 år gammel norsk-tyrker.

27-åringen er sammen med Bhatti tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot den israelske og amerikanske ambassaden. Bhatti er tillegg tiltalt, sammen med 29-åringen, for skytingen mot Det mosaiske trossamfunnets synagoge i Oslo i september i fjor.

- Tiltalen virker kunstig oppbygget med påstand om at skytingen mot synagogen midt å natten er terrorisme. På den måten tror PST at de skal kunne bruke romsavlytting som bevis for de andre punktene i tiltalen, sier forsvarer John Christian Elden til VG Nett.

Ifølge Elden er Bhatti svært skuffet over tiltalen.

Ble avlyttet

Bhatti er i tillegg tiltalt for drapsforsøk i forbindelse med at det ble skutt mot to hus i henholdsvis Asker og Bærum i fjor sommer. De to bolighusene knyttes til ledende personer i pyramidesystemet T5PC.

Mye av bevisene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er hentet inn ved hjelp av rom- og telefonavlytting. Politiet avlyttet blant at bilen som ble brukt da Bhatti og den medtiltalte 27-åringen passerte den amerikanske ambassaden.

De snakket da om at de ville sprenge ambassaden i luften.

De tiltalte har i flere politiforklaringer avvist samtalene som spøk, og har også hevdet at en av samtalene i realiten dreier seg om planlegging av et ran - ikke terror.

- Vi mener det ikke finnes bevis for at Bhatti har noe med synagogen å gjøre, og at samtaler i det private rom ikke kan være straffbare som terrorforbund, opplyser Elden.

Mandag skal Bhatti på nytt begjæres varetektsfengslet, og forsvarerne var lovet svar innen rettsmøtet. Statsadvokaten avgjorde før helgen at bevisene til PST holder til tiltale.

- Tre personer er tiltalt. De er tiltalt for flere forhold, bekrefter statsadvokat Katharina Rise til VG Nett.

Statsadvokaten ønsker foreløpig ikke å snakke noe mer om tiltalen hun har tatt ut.

- Jeg vil ikke kommentere min beslutning før de som er involvert får beskjed. Politiet vil forkynne tiltalen til de disse i løpet av kort tid, og før jeg er sikker på at det er blitt gjort ønsker jeg ikke å kommentere detaljene, sier Rise.

Flere saker henlagt

Flere av forholdene som PST har etterforsket i forbindelse med en tiltale mot Bhatti, er nå henlagt. De fant ikke bevis for at han kan knyttes til skytingen mot huset til Dagsavisen-journalisten Nina Johnsrud ifjor, og saken ble fredag henlagt som intet straffbart forhold bevist.

- Min klient er glad for at han ikke blir tiltalt for å ha stått bak skuddene, sier Elden til VG Nett.

Bhatti er heller ikke siktet for skuddene mot huset til drapsdømte Jan-Ivar Ringstad i Askim i 2005. Den saken ble henlagt etter bevisets stilling tidligere denne måneden.

Det var opprinnelig fire siktede i saken. Statsadvokaten har imidlertid ikke tatt ut tiltale mot en 29 år gammel norsk-pakistaner som er nær venn av Bhatti. Saken mot ham er nå henlagt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks