Hovedinnhold

- Alibi for synagogeskyting

Kjent forbryter pågrepet av politiet i går

STAVANGER (VG Nett) 29-åringen, som i går ble pågrepet og siktet for skytingen mot synagogen i Oslo, hevder han har alibi.

Denne saken handler om:

KJÆRESTE MED JOURNALIST: En kjent gjengkriminell, som nå er siktet for å ha planlagt terror i Oslo, var ifølge politiet kjæreste med en reporter i TV2. Foto: Magnar Kirknes
KJÆRESTE MED JOURNALIST: En kjent gjengkriminell, som nå er siktet for å ha planlagt terror i Oslo, var ifølge politiet kjæreste med en reporter i TV2. Foto: Magnar Kirknes

29-åringen av pakistansk opprinnelse har et langt og alvorlig kriminelt rulleblad fra 90-tallet. Han har også bakgrunn fra den kriminelle gjengen Young Guns.

De siste årene skal han blitt sterkt religiøs, og i et intervju med Dagbladet i 2002 sa han: «nå lever jeg for islam, og hater norske verdier».

Kamerat gir alibi

29-åringen nekter imidlertid for at han står bak skytingen mot synagogen i Oslo natt til søndag.

- Han stiller seg uforstående til siktelsen og benekter å ha hatt noe med skytingen å gjøre, sier mannens forsvarer, John Christian Elden, til VG Nett.

I går ble Eldens klient avhørt i flere timer av politiet. I avhøret som strekker seg over 15 sider redegjør 29-åringen for alle sine bevegelser i det aktuelle tidsrommet.

29-åringen ble pågrepet i Akersgata i Oslo sentrum tirsdag ettermiddag, og samtidig ble tre andre personer pågrepet på andre steder i byen. En av de andre pågrepne er en nær kamerat av 29-åringen, som også er hans alibi for det aktuelle tidspunktet.

- Han forventer at politiet nå sjekker dette ut - i det grad ikke allerede overvåkningspolitiet har nok opplysninger ved spaning og liknende til å kunne bekrefte forklaringen, forteller Elden.

SKUDDSÅR: Synagogen bar tydelig spor av de minst 3-4 skuddene mot bygningen. Foto: Trond Solberg
SKUDDSÅR: Synagogen bar tydelig spor av de minst 3-4 skuddene mot bygningen. Foto: Trond Solberg

Manglet bevis

Tidlig i sommer ble 29-åringen pågrepet og mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep mot fotball-VM i Tyskland. Han skal i lengre tid ha vært under overvåkning av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) her i Norge.

Han ble også i forrige uke siktet for å ha avfyrt flere skudd mot huset til krimjournalist Nina Johnsrud i Dagsavisen. Politiet måtte imidlertid innrømme at de ikke hadde nok bevis for å varetektsfengsle mannen.

Han ble også løslatt etter to dager etter terrormistanken mot fotball-VM. Tysk politi holdt ham fengslet etter fremmedloven, og hadde ikke gode nok bevis for at han hadde planlagt et angrep på mesterskapet. Det vil være et nederlag for PST dersom 29-åringen heller ikke denne gangen blir varetektsfengslet.

- Vi har foreløpig ikke fått et argument fra politiet om hvorfor de har siktet ham, men fikk i går beskjed etter avhør om at det ikke var tatt stilling til om han ville bli fremstilt for varetekt eller løslatt. Vi avventer derfor underretning. Han kan vanskelig se hvordan han kan bli fengslet for noe han ikke har noe med, sier Elden.

Tirsdag kveld ville ikke politiet opplyse om de hadde funnet våpen eller ammunisjon som kan knyttes til skytingen mot synagogen i Bergstien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks