Hovedinnhold

Listhaug: Bekymret for hvordan debatten utvikler seg

#norsknok

<p>AVVISER KRITIKKEN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener hun stiller krav, ikke bidrar til hverdagsrasisme.</p>

AVVISER KRITIKKEN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener hun stiller krav, ikke bidrar til hverdagsrasisme.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Sylvi Listhaug mener anklagene om at hun bidrar til rasisme kan gjøre at rasismebegrepet mister sin kraft og sitt innhold.

I et intervju med VG angriper Venstres Abid Raja Listhaug for tonen hun han mener hun har satt i innvandringsdebatten, og anklager henne for å bidra til hverdagsrasisme.

– Jeg mener retorikken hennes bidrar til hverdagsrasisme. Det er en del holdninger i det norske samfunnet, som mener folk med hvit hudfarge er bedre enn andre. Da trengs Erna Solbergs hverdagsintegrering, ikke Listhaugs konfliktskapende linje, sier han.

Siden Listhaug tok over som innvandrings- og integreringsminister, har hun måtte tåle kritikk for en rekke utspill, blant annet at hun sa flyktninger ikke kan bæres på gullstol inn i Norge, at man må yte for å nyte, og at hele den tredje verden ikke kan komme hit.

Hun fikk også kritikk da hun ba folk om å «like og dele» en sak om to brødre som var blitt sendt tilbake til Afghanistan. Men selv ser ikke Listhaug på dette som bidrag til et hardere debattklima eller mer hverdagsrasisme.

Bakgrunn: Abid Raja anklager Sylvi Listhaug for å bidra til hverdagsrasisme

– Undergraver rasismebegrepet

– Å fremstille det å stille krav og være tydelig på hva som forventes av dem som får opphold i Norge som grunnlag for hverdagsrasisme mener jeg bidrar til å undergrave hva rasisme faktisk er. Denne stemplingen av alt mulig som rasisme gjør at begrepet på mange måter mister sin kraft og sitt innhold. Det synes jeg er veldig uheldig, fordi jeg mener det er viktig å bekjempe rasisme som er forestillingen om at mennesker kan deles inn i forskjellige raser og at personer kan tillegges negative egenskaper ut fra hvilken rase de påstås å tilhøre, svier hun til VG.

Se også: «Rasismen er forkledd som komplimenter»

Hva vil det si å være norsk? Del dine tanker og opplevelser med integrering og rasisme under emneknaggen #norsknok på Facebook, Twitter og Instagram!

Har du en historie du vil dele med oss? Kontakt VG!

– Det er klart at det eksisterer rasisme i Norge, og det må vi ta på alvor. I Norge skal det være norske verdier, lover og regler som gjelder – det gjelder alle uansett hvor man kommer fra. Det betyr at man må respektere de som har en annen tro, respektere likestilling og at andre har meninger som er motstridende, sier Listhaug.

Se: Angripes i ny video

Hun sier de aller fleste innvandrere følger norsk lov og integrerer seg.

– Dessverre er det et mindretall som ødelegger for dem som står på og legger seg i selen for å integreres i samfunnet vårt. Hvis vi skal bekjempe rasisme må vi sørge for at vi var en åpen debatt om utfordringer, og ikke skyver noe under teppet. Det skaper et farlig debattklima som vi har sett blant annet i Sverige. Jeg tror vi alle kan bidra til å bekjempe rasisme ved å behandle hver og en man møter som et selvstendig individ.

Abid Q. Raja på Venstre sitt landsstyremøte i Tønsberg fredag. Han tok en tur innom Færder skole for å fremme nekt av kameraovervåkning. Foto: Kyrre Lien, VG
Abid Q. Raja på Venstre sitt landsstyremøte i Tønsberg fredag. Han tok en tur innom Færder skole for å fremme nekt av kameraovervåkning. Foto: Kyrre Lien, VG Foto: Kyrre Lien, VG

Sylvi Listhaug mener en streng og rettferdig innvandringspolitikk, hvor bare de som har rett til beskyttelse får opphold, vil gjøre Norge mye bedre i stand til å sørge for en god integrering av dem som skal bli.

– Politikere kan ikke vedta at noen blir integrert, men vi kan legge til rette for at de lykkes. Den enkelte må legge ned en betydelig egeninnsats for å lære seg norsk og komme inn i arbeidslivet. Derfor er det viktig med krav. Når det gjelder begrepet gullstol ble det nettopp brukt for å understreke at ingen kan vedtas integrert, men at det forutsettes stor egeninnsats. Uttrykket at man må yte før man kan nyte betyr i bunn og grunn det samme som gjør din plikt – krev din rett! Hvis noen mener det ligger hverdagsrasisme i dette, må jeg si at jeg blir bekymret for hvordan debatten i Norge utvikler seg, sier statsråden.

Viser til kongen

Hun mener kritikken mot henne ikke er berettiget og viser til at andre sier lignende ting uten å få samme motbør:

– Jeg registrere at den samme Raja synes monarken uttrykte seg greit og folkelig da han sa at «vi kan ikke ta imot hele Afrika.» i VG i april i fjor. Da er vel ytterligere kommentar overflødig, sier Sylvi Listhaug.

Raja mener det er «direkte slemt når hun nå forsøker å dytte kongen foran seg».

– Man må nesten være Sylvi Listhaug for å ikke se hvor mye dialog og forståelse kongefamilien har bidratt til, og vi alle husker den enormt inkuderende talen Kongen holdt i sommer. Listhaug er hos Kongen hver fredag; jeg oppfordrer henne til å bruke anledningen til å lære seg noe empati og ydmykhet, det kommer godt med når hun har ansvar for å inkluderer alle nordmenn uavhengig av religion, etnisitet og seksuell legning i et felles norsk felleskap, mener han.

– Raja avviser også at han situasjonen. Jeg har en rekke ganger tatt kraftige oppgjør med flere forhold i innvandrermiljøer, som tvangsekteskap, kvinneundertrykking og radikalisering. Jeg skjønnmaler ikke, mens statsråden svartmaler og skaper inntrykk av innvandrere som late snyltnere som ønsker å ta seg til rette uten å gjøre sin plikt.

Det avviser i sin tur Listhaug, som er klar på at hun mener det er mange innvandrere som står på, bidrar til det norske samfunnet og lykkes.

– Samtidig vet vi at flere innvandrergrupper sliter i arbeidsmarkedet, og mange av dem som står utenfor arbeidsmarkedet kan sies å være i lavinntektsgruppen. Over halvparten av barna som lever i lavinntektsfamilier i Norge har innvandrerbakgrunn. I 2014 var sysselsettingen av innvandrere med fluktbakgrunn 20 prosent lavere enn gjennomsnittet i Norge. Da hjelper det ikke å skjønnmale situasjonen, man må tørre å diskutere de reelle utfordringene vi står i når altfor mange med innvandrerbakgrunn står utenfor arbeidslivet, sier hun, og legger til:

– Vi har mange gode forbilder i Norge, som har lykkes med å bli integrert og som er gode rollemodeller for andre. Jeg gjør mitt beste for å løfte frem noen av disse, og det gode integreringsarbeidet som gjøres når jeg er rundt og reiser, sier Listhaug.

Les: Listhaug vurderte å gi seg

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks