Hovedinnhold

Frp-Sylvi hetses på sosiale medier: Totalt ute av sin sammenheng

<p>KRITIKK: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skulle prøve overlevelsesdrakt for å se hvordan mannskapet på norsk redningsskip i Middelhavet jobber.</p>

KRITIKK: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skulle prøve overlevelsesdrakt for å se hvordan mannskapet på norsk redningsskip i Middelhavet jobber.

Foto: Tore Meek, NTB scanpix
Kritikerne på sosiale medier fråtset i morsomme spøker om Sylvi Listhaugs middelhavs-stunt. – Fullstendig tatt ut av sin sammenheng, sier Frp-topp.

Etter at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) hoppet i Egeerhavet fra den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss», ble hun latterliggjort på sosiale medier og utskjelt for å sammenligne sitt frivillige bad med hvordan båtflyktninger blir reddet opp av havet:

«I dag skal jeg sitte på en stol i fem minutter for å virkelig kjenne hvordan de lamme har det», skrev advokat Brynjar Meling på Twitter.

«Nei Listhaug har ikke prøvd en mm av det flyktningene opplever. Du har badet med overlevelsesdrakt da 400 druknet», skrev SV-representant Karin Andersen.

– De som skriver dette kan umulig ha hørt på hva Sylvi faktisk sa. Hun ble oppfordret av mannskapet til å gå ut i vannet. Etterpå sa hun at det hun gjorde ikke kan sammenlignes med det flyktningene opplever, men at det må være en deilig følelse for de som virkelig har havnet i sjøen å se at en redningsbåt kommer og hjelper dem, sier parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik (Frp) til VG.

– Slår politisk mynt

Han fulgte latterliggjøringen av Listhaug med undring gjennom gårsdagen:

<p>STØTTE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug får støtte av parlamentarisk leder Harald T. Nesvik. Her var de på kongeparets middag for stortingsrepresentantene på Slottet i 2014.</p>

STØTTE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug får støtte av parlamentarisk leder Harald T. Nesvik. Her var de på kongeparets middag for stortingsrepresentantene på Slottet i 2014.

Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

– Hun sa ikke noe som helst om at hun skulle ha prøvd å være båtflyktning. Det er tatt fullstendig ut av sin sammenheng. Men ofte er det sånn på sosiale medier at når en begynner med en morsomhet kaster andre seg på. Men jeg reagerer på at politikere som SVs Karin Andersen forsøker å slå politisk mynt på det, sier Nesvik.

Mens kritikerne fremstiller det som om Listhaug sa hun nærmest ville seg som båtflyktning, var dette det statsråden faktisk sa til Dagbladet etter å ha prøvd overlevelsesdrakten:

– Når du har på overlevelsesdrakt blir det en helt annen situasjon enn dem som opplever det her på ekte, men øyeblikket man ser en sånn båt hvis man holder på å drukne, må være helt fantastisk.

Også overfor NTB gjorde hun det samme klart:

– Du kan ikke sette deg inn i situasjonen som flyktningene er i, men man kan se det fra det perspektivet, hvordan det er å ligge i vannet på den måten. De har jo ikke overlevingsdrakt, så det vil ikke være sammenlignbart. Men jeg fikk se hvordan personalet her jobber, sier hun.

– Uspiselig stunt

Brynjar Meling forsvarer sin melding på Twitter, og mener at hans sammenlikningen er helt rettferdig.

<p>MORO-TWEET: Advokat Brynjar Meling.</p>

MORO-TWEET: Advokat Brynjar Meling.

Foto: Mattis Sandblad, VG

– Mine fem minutter i stolen reflekterer like lite hvordan det er å være lam, som det hennes tur med våtdrakt i Middelhavet på våren reflekterer det å være båtflyktning, sier han.

Listhaug selv forteller at hun er stolt av det norske redningsmannskapets innsats.

«Mannskapet på redningsskøyten spurte meg om jeg ville se hvordan de jobber og bli reddet opp av sjøen, og det gjorde jeg med glede. Det var en opplevelse å se hvordan våre norske helter ombord utfører jobben sin med å redde menneskeliv», skriver innvandrings- og integreringsministeren i en epost til VG.

Ble utfordret til å hoppe

Rikke Lind, Redningsselskapets generalsekretær, tar Sylvi Listhaug i forsvar og sier at det var mannskapet på redningsskøyta som utfordret henne til å hoppe i havet:

– Det er helt vanlig at vi utfordrer politikere til å bli kastet på sjøen. Det å bli plukket opp i en mann-over-bord øvelse er noe vi øver på langs hele kysten, hele tiden. Politikere fra alle partier, inkludert Erna Solberg, har gjort det, sier Lind.

– Vi utfordret Listhaug til å delta i øvelsen, og synes det er sporty gjort av en statsråd å lære hvordan vi jobber med livredning. sier generalsekretæren.

Harald Tom Nesvik sier de er vant med at Listhaug får kritikk:

–  Da hun var landbruksminister hørtes det ut som folk trodde alt landbruk ville bli nedlagt. Men sånn er det å være en viktig og populær politiker, da er det alltid noen vil bryte en ned, men det må vi bare tåle, sier Nesvik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks