Hovedinnhold

Tror ikke Løberg ville fått sjefjobb uten juksepapirer

Forsvarer: Mener selv hun har gjort en skikkelig god jobb

JOBBET SAMMEN: Daværende direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Per Haugum, sammen med tidligere administrasjonssjef Liv Løberg våren 2010. Løberg måtte noen måneder senere trekke seg fra jobben etter avsløringen om at hun hadde brukt forfalskede dokumenter fra anerkjente universiteter. Foto: FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
JOBBET SAMMEN: Daværende direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Per Haugum, sammen med tidligere administrasjonssjef Liv Løberg våren 2010. Løberg måtte noen måneder senere trekke seg fra jobben etter avsløringen om at hun hadde brukt forfalskede dokumenter fra anerkjente universiteter. Foto: FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
(VG Nett) Liv Løbergs tidligere sjef sier det er lite sannsynlig at hun ville fått toppjobben om hun ikke hadde brukt falske dokumenter.

Denne saken handler om:

Fakta om saken

  • I juni 2010 sa Liv Løberg opp stillingen som administrasjonssjef i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) etter VGs avsløring om CV-juks.
  • SAFH godkjenner autorisasjoner til blant annet leger, sykepleiere og tannleger. Løberg ble ansatt høsten 2009 gjennom konsulentfirmaet Management Synergy.
  • Løberg innrømmet å ha forfalsket to engelske og ett norsk vitnemål fra studiesteder som London School of Economics, Queen Mary College i London og Norges Handelshøyskole.
  • Løberg har tidligere hatt en rekke lederjobber som blant annet personalsjef ved Meteorologisk institutt, divisjonsdirektør ved Laboratoriemedisinsk divisjon ved Ullevål universitetssykehus og kontorsjef ved Norges veterinærhøgskole.
  • Løberg har hatt en rekke tillitsverv i Frp. Hun trakk seg fra alle politiske verv etter at triksingen ble kjent. Løberg var vararepresentant til Stortinget for Frp i perioden 2001-2005.
  • Hun er tiltalt for grovt bedrageri, dokumentfalsk og falsk forklaring. Saken starter i Oslo tingrett tirsdag 10. april.

Løberg arbeidet som administrasjonssjef for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) da VG avslørte at hun hadde jukset med CV-en.

- Det er vanskelig å svare på fordi det er hypotetisk og vi ikke hadde stilt bestemte krav til utdanning eller erfaring i stillingsannonsen. Men når det er sagt så må jeg tilføye at uten utdanningen er det mindre sannsynlig at hun ville havnet på listen til tilsetningsrådet, sa tidligere direktør ved SAFH, Per Haugum, via telefon i Oslo tingrett tirsdag.

I dag startet rettssaken der Liv Løberg (62) er tiltalt for grovt bedrageri, falsk forklaring for offentlig myndighet og dokumentforfalskning.

Eks-sjefen har innrømmet at hun brukte falske vitnemål fra anerkjente universiteter for å kapre en rekke toppjobber i Norge.

BAKGRUNN: Helsetopp jukset med CV-en og forfalsket studiebevis

- Grei innsats

Haugum var med på å ansette Løberg høsten 2009 og fortalte retten at hennes utdannelse fra Storbritannia, som hun altså ikke har, var svært relevant da hun søkte jobben.

- Det som ble vektlagt var hennes samlede kompetanse i form av formell utdanning og erfaring innenfor det området hun skulle jobbe med i SAFH. Vi så at hun hadde forskjellig type utdanning og den mest relevante i forhold til jobben var den engelske utdanningen som siviløkonom, sa han.

På spørsmål om hvordan han vurderte arbeidet hennes underveis svarte han:

- Etter det jeg kan bedømme gjorde hun en grei innsats.

Ikke tema å fortsette

Løberg har skrytt på seg utdannelse som spesialsykepleier fra Sverige, økonomiutdannelse fra University of London og London School of Economics og godkjent siviløkonomtittel fra Norges Handelshøyskole. I virkeligheten har hun kun formell utdannelse som hjelpepleier.

Jørgen Holmboe, som sommeren 2010 var fungerende leder for SAFH, var en av dem som anmeldte den tidligere administrasjonssjefen.

- Vi måtte vurdere en politianmeldelse, ikke minst fordi SAFH ellers har som rutine å politianmelde når vi kommer over falske dokumenter, forklarte han i retten tirsdag.

- Var det noen gang et tema at hun kunne få fortsette i jobben på bakgrunn av at hun håndterte den greit?, spurte aktor.

- Det var ikke noe tema fra vår side tror jeg, vi var nokså klar på at det ville være umulig uansett om hun hadde gjort en god jobb eller ikke. Det er såpass alvorlig å benytte falske dokumenter, svarte Holmboe.

JUKSESAK: Politiadvokat Susie Langsem Bergstrand og forsvarer Erling O. Lyngtveit i starten av saken mot Liv Løberg i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Morten Holm / SCANPIX
JUKSESAK: Politiadvokat Susie Langsem Bergstrand og forsvarer Erling O. Lyngtveit i starten av saken mot Liv Løberg i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Fikk dokumenter på fest

Tidligere tirsdag forklarte Løberg hvordan hun fikk tak i de falske dokumentene.

Ifølge henne ble de laget på moro skyld av en britisk venn, og gitt ut til flere på en eksamensfest etter endt utdanning på Kent West i 1992.

- Det var en bekjent som var samboer med en norsk pike. Han synes det var morsomt, det ble gjort som en spøk for moro skyld, forklarte Løberg i retten.

62-åringen hevder at hun aldri spurte om å få de falske papirene. På spørsmål om når hun for første gang brukte vitnemålene i en jobbsøknad, og hvor ofte hun har løyet om utdanningen, svarte hun at hun ikke husket.

- Har man sagt A, så må man også si B. Den ene jobben fulgte den andre, og det ble vanskelig å bryte dette mønsteret. Det ble bare til at jeg fortsatte å lyve, sa Løberg.

- Gruet seg

62-åringen mener at hun har gjort en god jobb i toppstillingene hun har hatt.

- Jeg har gjort tabber, det er helt greit, men jeg vet at jeg har gjort en god jobb, sa hun.

Hennes forsvarer, Erling O. Lyngtveit, gjorde et stort poeng ut av å lese opp detaljerte arbeidsoppgaver og ansvar hun har hatt i forskjellige stillinger i Norge og utlandet.

- Det har vært mange vanskelige arbeidsoppgaver som du ikke kan bli sittende lenge med om du er inkompetent. Hun mener selv at hun har gjort en skikkelig god jobb. Kan man lese ut av attester og hva hennes sjefer mener, synes jeg ikke det er uriktig å si, sier Lyngtveit til VG Nett.

Advokaten forteller at Løberg innser at hun har gjort noe som er straffbart og tar saken svært tungt.

- Helt siden saken kom opp har dette selvfølgelig vært veldig vanskelig. Hun bebreider seg for at hun har gjort noe så dumt. Det er helt opplagt at hun har gruet seg til rettsaken, men hun har heldigvis hatt mennesker rundt seg, sier han.

- Krevende etterforskning

Politiet har konsentrert seg om arbeidsforhold fra 2000-2010 og mener Løberg brukte de falske dokumentene da hun søkte på følgende toppjobber:

* Høsten 2000 - Rådgiver ved økonomiavdelingen på Rikshospitalet

* Høsten 2001 - Divisjonsdirektør ved Ullevål universitetssykehus

* Våren 2006 - Via Manpower som vikar for kontorsjef ved Norges Veterinærhøgskole

* Høsten 2006 - Kontorsjef ved Norges Veterinærhøgskole

* Høsten 2009 - Administrasjonssjef ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

- Saken er både omfattende og spesiell. Den gjelder flere arbeidsforhold over flere år. Det har vært en omfattende og krevende etterforskning, sier aktor Susie Langsem Bergstrand, og legger til at CV-jukset kan strekke seg lenger bak i tid.

Nekter for bedrageri

Løberg erkjenner i retten tirsdag straffsskyld for å ha brukt forfalskede dokumenter i alle punktene nevnt over, bortsett fra stillingen ved Norges Veterinærhøgskole, som hun mener var en videreføring av engasjementet via Manpower.

Hun nekter straffsskyld for falsk forklaring til offentlig myndighet og grovt bedrageri. Hun mener at hun ikke jukset med CV-en for å tjene penger, men at motivasjonen var å få en jobb.

For CV-jukset risikerer hun ubetinget fengsel, samt inndragelse av om lag 3,5 millioner kroner av lønnen hun har fått i jobbene.

JUKSET: Den flere sider lange CV-en til Liv Løberg inneholdt utdanning hun aldri har tatt.
JUKSET: Den flere sider lange CV-en til Liv Løberg inneholdt utdanning hun aldri har tatt.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks