Hovedinnhold

Sykehusdirektør: Innrømmer å ha svart på avslørende e-post

SVIKTET: Eivind Solheim trakk seg fordi han mener han reagerte for sent i håndteringen av skandaleoperasjonene ved Nordlandssykehuset. Foto: Nordlandssykehuset
SVIKTET: Eivind Solheim trakk seg fordi han mener han reagerte for sent i håndteringen av skandaleoperasjonene ved Nordlandssykehuset. Foto: Nordlandssykehuset

Denne saken handler om:

Utvikling i saken:

Statens Helsetilsyn fremmet kritikk mot Rastislav Kunda etter operasjonene som ble gransket, men fastslo at det ikke var grunnlag for noen formell advarsel. Kunda fikk også økonomisk oppgjør fra Nordlandssykehuset etter saken. Han gikk senere til sak mot Avisa Nordlands dekning, og i mars 2013 ble AN i Salten Tingrett dømt til å betale Kunda 400 000 kroner i erstatning for ærekrenkelser. AN har anket dommen og vant saken i lagmannsretten. Høyesterett har senere dømt AN til å betale 400.000 kroner i erstatning og 1,3 millioner i saksomkostninger.

Se Helsetilsynets uttalelse

Se tingrettsdommen mot Avisa Nordland

Se Høyesteretts dom mot Avisa Nordland

(VG Nett) Avgått sykehusdirektør ved Nordlandssykehuset nektet i går for å ha noen kunnskap til e-posten som avslørte ham. Nå innrømmer han å ha svart på den samme e-posten.

Det kommer fram på et ekstraordinært styremøte på Nordlandssykehuset i dag.

VG avslørte i går at Solheim fikk en kopi av en e-post som viste at Nordlandssykehuset utfører operasjoner på pasienter med bukspyttkjertelkreft og spredningssvulster i leveren.

Bekymret for sine «tyske venner»

VG har i dag vært i kontakt med Eivind Solheim, og han bekrefter at inneholdet i svaret var som følger:

«Jeg synes det er en uklar sammenheng mellom spørsmål og svar. Skal jeg forstå det slik at våre tyske venner vurderer stillinger i Tromsø?»

BAKGRUNN: ALT OM SYKEHUSSKANDALEN

Les også:- Jeg tar selvkritikk

Senest torsdag sto Solheim fast på sin påstand om at han ikke hadde noen «saklig kunnskap» om mailen.

- Jeg har ingen kunnskap om at jeg har lest den. Det å bli ansvarliggjort for noe som står i en kopi, det fremstår for meg som urimelig, sa Solheim i går til VG Nett.

Husker ikke

Denne påstanden går han nå bort ifra, og innrømmer at han har sendt et svar til Rydningen.

Les mer:- Normalt å fjerne friske organer

- Jeg registrerer nå at jeg må ha lest e-posten fra Rydningen, men jeg husker det fremdeles ikke, sier Eivind Solheim.

Trakk seg

Eivind Solheim trakk seg fra sin stilling som administrerende direktør ved Nordlandssykehuset i går.

- Jeg bekrefter at jeg trekker meg som administrerende direktør for Nordlandssykehuset, og tar selvkritikk for hvordan denne saken har utviklet seg, sa Eivind Solheim til VG Nett rett etter avgjørelsen.

Avgjørelsen kom som et resultat av de siste dagers medieoppslag om forhold på Nordlandssykehuset.

AVSLØRING: VG avslørte i går at sykehustoppene hadde kunnskap om situasjonen på Nordlandssykehuset.
AVSLØRING: VG avslørte i går at sykehustoppene hadde kunnskap om situasjonen på Nordlandssykehuset.

BAKGRUNN:Leger fjernet friske organer hos pasienter

VG fortalte lørdag den dramatiske historien til Lillian Olsen (61) som ble feilaktig operert for kreft og påført store indre skader.

Siden har skandalen vokst. Onsdag fortalte VG om Wiggo Fred Gåasland (64) som klaget over magesmerter etter en operasjon ved Nordlandssykehuset. Han gikk dagevis uten å bli hørt, og til slutt døde han 13. juli 2009.

- Jeg er av den klare oppfatningen at det i denne saken har skjedd en behandlingssvikt og feilbehandling som er direkte årsak til min fars død, sier datteren Merethe Gåsland Øyen i dagens VG.

Fem tilfeller

Søndag sto Ole Ivar Jørgensen (35) fram og fortalte at legene fjernet både bukspyttkjertelen, milt, galleblære, tolvfingertarm og lymfekjertler. Etterpå viste det seg at heller ikke han hadde kreft.

Etterpå har skandalen bare vokst.

I Avisa Nordland i går fortalte Randi Waade at hun som 39-åring måtte fjerne deler av bukspyttkjertelen og milten. Etter operasjonen i februar i fjor fikk hun vite at hun ikke hadde kreft.

Les mer:Styreleder i Helse Nord: - Dette er særdeles ille

Mandag fikk Pasientombudet i Nordland ytterligere to meldinger fra pasienter som har fått fjernet milt, bukspyttkjertel, lymfekjertel og tolvfingertarm i feilaktige kreftoperasjoner.

Det betyr at det er mottatt i alt fem skademeldinger der de to legene ved Nordlandssykehuset fjernet friske organer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks