Hovedinnhold

Sykehus-skandalene: Hemmelig rapport om omstridte leger

Denne saken handler om:

Tips oss

Utvikling i saken:

Statens Helsetilsyn fremmet kritikk mot Rastislav Kunda etter operasjonene som ble gransket, men fastslo at det ikke var grunnlag for noen formell advarsel. Kunda fikk også økonomisk oppgjør fra Nordlandssykehuset etter saken. Han gikk senere til sak mot Avisa Nordlands dekning, og i mars 2013 ble AN i Salten Tingrett dømt til å betale Kunda 400 000 kroner i erstatning for ærekrenkelser. AN har anket dommen og vant saken i lagmannsretten. Høyesterett har senere dømt AN til å betale 400.000 kroner i erstatning og 1,3 millioner i saksomkostninger.

Se Helsetilsynets uttalelse

Se tingrettsdommen mot Avisa Nordland

Se Høyesteretts dom mot Avisa Nordland

En hemmeligstemplet rapport fastslår at de to omstridte kirurgene ved Nordlandssykehuset har for mange komplikasjoner.

GRANSKES: Nordlandssykehuset granskes av Helsetilsynet for å ha utført 12 operasjoner i strid med funksjonsfordelingene i 2009. Foto: Tommy Andreassen
GRANSKES: Nordlandssykehuset granskes av Helsetilsynet for å ha utført 12 operasjoner i strid med funksjonsfordelingene i 2009. Foto: Tommy Andreassen

Rapporten er omtalt i redegjørelsen direktør Eivind Solheim ga styret i Nordlandssykehuset da han tidligere i sommer trakk seg som følge av operasjonsskandalen.

LES OGSÅ:Politiet vil etterforske Nordlandssykehuset

VG har bedt om innsyn i rapporten, som er laget av den danske legen Anders Tøttrup ved Århus sykehus, men har fått blankt nei fra sykehuset:

- Dette er et internt arbeidsdokument, og innsyn kan derfor ikke gis, skriver informasjonssjef Randi Angelsen i Nordlandssykehuset til VG.

Svært interessert

Hun tilføyer at Anders Tøttrup i perioder arbeider som vikar ved Nordlandssykehuset, og at rapporten ble utarbeidet som et ledd i den interne arbeidsprosessen. Dette mener sykehuset er et ytterligere argument for at rapporten må holdes hemmelig.

Helsetilsynet er også svært interessert i den danske legens vurderinger:

- Vi er nå i ferd med å innhente rapporten, sier avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til VG.

LES OGSÅ:Leger fjernet friske organer hos pasienter

I direktørens redegjørelse kommer det fram at sykehuset allerede i august 2009 hadde mistanke om for høy komplikasjonsfrekvens ved seksjonen som opererer mage- og tarmsykdommer (gastrokirurgi).

«Second opinion»

Derfor tok ledelsen seksjonsoverlege Johannes Diermann ut av operasjonsstuen, og satte ham til å gjennomgå seksjonens operasjonsvirksomhet. Seksjonsoverlegen fikk utrolig nok i oppgave å undersøke både sine egne inngrep, og inngrep foretatt av Rastislav Kunda, den andre legen som er under gransking.

I november 2009 hadde Diermann skrevet ferdig sin redegjørelse.

Men sykehuset ønsket en «second opinion», og sendte den og bakgrunnsmaterialet over til Danmark og overlege Anders Tøttrup.

Han konkluderte, ifølge informasjonssjef Randi Angelsen, måneden etter, i desember 2009.

«Overlege Tøttrup kommer med kritiske merknader knyttet til komplikasjonsraten, og sier den særlig for seksjonsoverlegen og en av overlegenes del er for høy.

LES OGSÅ:- Jeg angrer dypt og inderlig

Tøttrup kommer med anbefaling om ytterligere spesialisering i legestaben og at disse to sin operative virksomhet bør avgrenses. Oppfølging av rapporten skjer på et klinikkinternt, faglig grunnlag», heter det i redegjørelsen den tidligere direktøren ga styret.

Til tross for dette fortsetter de to omstridte legene å operere «innenfor de anbefalte rammer», fram til seksjonsoverlegen sier opp sin stilling ved Nordlandssykehuset 25. februar 2010. Dette forsvarer sykehuset selv.

- Rapporten kommer ikke med anbefaling om å ta kirurgene ut av tjeneste, men med en anbefaling om å fokusere den operative virksomheten til et snevrere område slik at deres ekspertise kunne utnyttes best mulig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks