Hovedinnhold

Nybakt mor blødde i magen - ambulansen kom ikke

RINGTE 113: Sykehuset Østfold hadde ingen ledige ambulanser i Fredrikstad. Foto: Krister Sørbø
RINGTE 113: Sykehuset Østfold hadde ingen ledige ambulanser i Fredrikstad. Foto: Krister Sørbø
(VG Nett) Ambulansearbeideren ringte AMK og slo alarm om naboen som hadde blødninger i magen. Men det var ingen bil tilgjengelig på en god stund.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Jeg trodde ikke det var sant, sier den 22-årige trebarnsmoren til VG Nett etter torsdagens skremmende opplevelse.

Søndag 5. september fødte hun en sønn ved keisersnitt på Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Torsdag formiddag forrige uke begynte hun å blø kraftig.

- En gang mellom klokken 11.00 og 11.30 merket jeg at jeg fossblødde. Da ringte jeg naboen som kom ned og så på stingene, forteller 22-åringen.

Indre blødninger

Nabokvinnen jobber selv som ambulansearbeider, og konstaterte raskt at blødningen kom innenfra. Hun anså situasjonen som alvorlig og ringte 113 rundt ti minutter før klokken 12.00.

- Jeg fortalte at jeg ville ha en ambulanse hit så fort som mulig, men fikk til svar at ambulansen ikke kunne komme før etter klokken 14.00, sier ambulansearbeideren til VG Nett.

Hun er overrasket over det hun opplevde som svært avvisende behandling ved AMK-sentralen.

- Hvis jeg hadde vært på jobb og kommet til en slik pasient, ville jeg kjørt med blålys og sirener tilbake til sykehuset. Blodet var ganske mørkt, og det er et tegn på indre blødninger, forteller ambulansearbeideren.

- I stedet fikk vi beskjed om at hun kunne få taxi til sykehuset, men at vi da måtte betale rens av taxien hvis hun blødde i den, sier hun.

- Ble helt paff

22-åringen bor mellom fem og ti minutter fra sykehuset i bil, og forteller til VG Nett at hun var redd da alt sto på. Naboen kjørte henne til sykehuset, og der fikk hun raskt behandling. Det viste seg at noen blodårer i magen hadde sprukket. Senere på dagen ble hun skrevet ut.

Barnefaren er temmelig opprørt over behandlingen samboeren hans fikk fra AMK. Han tenker på hva som i verste fall kunne skjedd.

- Det er hårreisende. Jeg ble helt paff, sier han til VG Nett.

Hadde ikke ledig ambulanse

Spesialrådgiver Trond Degnes opplyser at Sykehuset Østfold ikke hadde noen ledig ambulanse i Fredrikstad-området da kvinnen ringte inn til 113.

- AMK konfererte da med gynekolog som på grunn av den korte avstanden mellom kvinnens bopel og sykehuset anbefalte henne annen transport og vurderte det som sikkert.

- Ifølge naboen ble de tilbudt å ta drosje til sykehuset. Hun sier også at det ble sagt at de selv måtte betale rensing av taxien, hvis pasienten blødde i den. Er dette vanlig standard?

- Så langt vi erfarer har ikke AMK gitt en slik uttalelse, i og med at de ikke kommenterer hendelser på denne måten, svarer spesialrådgiver Trond Degnes som uttaler seg på vegne av AMK-tjenesten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks