Hovedinnhold

Nordlandssykehuset og to kirurger brøt loven

LOVBRUDD: Nordlandssykehuset HF har brutt loven i forbindelse med en rekke operasjoner, ifølge Statens helsetilsyn. Foto:
LOVBRUDD: Nordlandssykehuset HF har brutt loven i forbindelse med en rekke operasjoner, ifølge Statens helsetilsyn. Foto:
OSLO/TROMSØ (VG) Statens helsetilsyn konkluderer med at Nordlandssykehuset HF brøt loven i forbindelse med en rekke planlagte operasjoner på lever, bukspyttkjertel og spiserør ved sykehuset.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det kommer fram i tilsynsrapporten som ble offentliggjort i dag. Helsetilsynet satte i gang full gransking av helseforetaket samt to utenlandske kirurger, etter at VG og Avisa Nordland i fjor sommer avslørte operasjonsskandalen.

Manglende oppfølging

Statens helsetilsyn konkluderer med at helseforetakets manglende oppfølging av funksjonsfordelingen medførte at flere pasienter er blitt utsatt for en stor risiko for skade.

LES OGSÅ: Svak kvalitetskontroll ved Nordlandssykehuset

En av pasientene fikk også uforsvarlig helsehjelp i henhold til helsepersonelloven, mener tilsynet.

Brøt helsepersonelloven

Tilsynet finner det også kritikkverdig at Helse Nord RHF ikke har fanget opp at funksjonsfordelingen ikke ble fulgt av helseforetaket, og mener at Helse Nord RHF har brutt internkontrollplikten i denne saken.

Vet du noe om dette? Tips VG Nett! 

Statens helsetilsyn mener også at de to kirurgene har brutt helsepersonelloven i forbindelse med to enkelthendelser, én for hver av dem.

I begge tilfellene konkluderer tilsynet imidlertid med at deres handlemåte ikke var av en så alvorlig karakter, at det skal gis advarsel. De to kirurgene sto bak i alt 11 av de omstridte operasjonene.

VG Nett følger saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks