Hovedinnhold

Nestleder trekker seg fra Ahus-styret

** Krisemøte i Ahus-styret i kveld ** Styreleder: Beklager at han trekker seg

TREKKER SEG: Nestleder i styret i A-hus, Leif Frode Onarheim trekker seg. Foto: Trond Solberg
TREKKER SEG: Nestleder i styret i A-hus, Leif Frode Onarheim trekker seg. Foto: Trond Solberg
Dødsfall, pasientskader og bemanningsproblemer ved Ahus, gjør at styrenestleder Leif Frode Onarheim trekker seg.

Denne saken handler om:

- Jeg har ikke gjort nok for å gi beskjed videre oppover i systemet om de problemene vi hadde. Derfor tar jeg ansvar og går, sier Onarheim til VG.

I dag trakk han seg fra Ahus-styret med øyeblikkelig virkning, og i en kronikk som trykkes på VGs debattsider fredag, skriver han:

«Det er vanskelig å leve med at noen pasienter kan ha mistet livet, eller fått varige skader på grunn av for lav bemanning.»

- Hvis det er slik at pasienter er døde og har lidd fordi vi ikke sørget for nok bemanning, er det vanskelig å bære. Jeg har levd så lenge at jeg vet at det må være noe av det verste en familie kan oppleve.

Styret i Akershus univeristetssykehus holder i kveld et ekstraordinært styremøte, som følge av at nestlederen i ettermiddag trakk seg fra vervet.

- Uforsvarlig drift

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har konkludert med at driften ved Ahus var uforsvarlig i de ni første månedene i 2011 - da Ahus fikk ansvaret for 160.000 nye pasienter uten at nødvendig bemanning var på plass.

BAKGRUNN: Ahus brøt loven - 20-åring døde

På halvannet år har politiet blitt varslet om 11 unaturlige dødsfall ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Onarheim understreker at han ikke legger skylden på sykehuset eller de ansatte.

- De ansatte har gjort alt de kan i denne prosessen. De har jobbet veldig mye for å dekke opp den manglende bemanningen, og varig overbelastning på enkeltpersoner kan nedsette evnen til å ta gode beslutninger og gi oppfølging.

Leif Frode Onarheim er tidligere konsernsjef i Nora Industrier, styreformann i Orkla ASA og har en rekke styreverv i norsk næringsliv.

Han har vært president i NHO og stortingsrepresentant for Høyre.

- Delt skyld

Den avtroppende styrenestlederen tror noen kommer til å stusse på at han går ut offentlig med oppsigelsen, og ikke nøyer seg med en telefon til styreleder Peder Olsen.

- Hvorfor gjør du det på denne måten?

- Jeg var rett og slett redd for at de ansatte og ledelsen ved Ahus skulle få all skyld når disse sakene blir rullet opp, sier Onarheim.

- Hvem har skylden?

- Det er delt, men slik organiseringen er i dag, med statsråd, departement, Helse Sør-Øst-styret, Helse Sør-Øst-ledelsen over Ahus, er det alt for mange ledd som kan peke på hverandre og nedover for å fordele skyld.

Vingeklippet

Leif Frode Onarheim er tydelig på at han tar sin del av skylden:

- Jeg burde gitt tydeligere beskjeder når jeg så at bemanningssituasjonen ikke var liv laga. Jeg burde ha vært mer kraftfull overfor styreleder og eier.

- Er ikke det styreleder sitt hovedansvar?

- Det kan du si, men styreleder er også direktør i Helse Sør-Øst og sitter i ledergruppen til Bente Mikkelsen.

- Det fører dessverre til at vår handlefrihet blir noe vingeklippet. Vi klarer ikke være tøffe nok mot våre eiere, og kommer med litt enstemmige dvassene innstillinger.

Manglet ansatte

Han er likevel ikke i tvil om at Helse Sør-Øst var kjent med situasjonen.

- Vi gikk i underskudd fordi vi manglet ansatte, mens Oslo universitetssykehus gikk i underskudd fordi de hadde for mange. Vi har samme eier, og det er merkelig at de ikke gjorde mer for å rydde opp i dette.

VG skrev lørdag om en ekstern stillingsutlysning på hele 750 stillinger ved Ahus, som ble stanset i august 2010, bare noen timer før den gikk i trykken.

I et referat fra et HR-ledermøtet ved Ahus, står det at «initiativet kom fra statsråden».

Men både Anne-Grete Strøm-Erichsen og Helse Sør-Øst-direktør Bente Mikkelsen avviser at det stemmer - og sier Mikkelsen tok den på egen hånd.

- Det har jeg ingen grunn til å mistro. Det er forståelig, for Mikkelsen ville fått ett forferdelig bråk fra resten av landet hvis så mange leger og sykepleiere brått forsvant til Ahus, men avgjørelsen kom veldig sent og var uheldig for oss.

- Hvordan?

- Ahus ble sittende igjen med svarteper. Oslo universitetssykehus klarte ikke å gjøre ferdig sine bemanningsplaner, og Helse Sør-Øst tok fra oss den eneste andre løsningen vi hadde.

Tabbe

I desember 2010 ga likevel Ahus beskjed om at bemanningen var på bedringens vei, og at de kunne ta i mot de nye pasientgruppene fra nyttår.

- Det var rett og slett en tabbe fra oss. Alle de ansatte hadde så positiv innstilling og vi trodde vi skulle få det til. I tillegg hadde vi hatt en positiv utvikling på bemanningen den siste tiden, og trodde det ville gå i orden.

- Dessverre var det en del som trakk seg fra stillingene, og på nyåret var det klart at dette ikke løste seg. Da burde eierne våre gjort noe.

- Hva burde de gjort?

- Det er ikke noe enkelt svar på det. Men jeg har vært med på mange store omstillinger i privat næringsliv, og det er viktig å vise romslighet og raushet. I helsesektoren skal man spare seg til fant underveis i store omstillingsprosesser, selv om man ser at man er i «deep shit». Det burde våre eiere ha kommunisert til sine eiere i staten.

Onarheim understreker at bemanningen ved Ahus i 2012 er langt bedre, og at sykehuset har alle forutsetninger for å bli et av våre beste universitetssykehus.

Men nå - ett år etter - kommer sakene fra Fylkesmannen, Arbeidstilsynet og Helsetilsynet. Og dermed mediesakene.

- Jeg kan knapt åpne en avis uten å lese om manglene og skadene ved Ahus. Det har gjort det nødvendig for meg å ta min del av ansvaret og gå av.

BEKLAGER: Styreleder i Akershus universitetssykehus, Peder Olsen, beklager at nestlederen hans trekker seg. Foto: Erlend Aas
BEKLAGER: Styreleder i Akershus universitetssykehus, Peder Olsen, beklager at nestlederen hans trekker seg. Foto: Erlend Aas

Beklager avgangen

Styreleder i Akershus universitetssykehus, Peder Olsen, reagerer slik på nyheten om at nestlederen trekker seg:

- Jeg leste dette kun for kort tid siden og ennå ikke fått snakket med Leif. I første rekke vil jeg sterkt beklage at han trekker seg. Han er et styremedlem med svært stor erfaring og har vært med i Ahus lenge og hatt en betydelig rolle der. Han har vært en god nestleder som jeg har hatt glede av å rådslå med underveis og jeg har hatt stor nytte av hans erfaring. Vi har hatt en god dialog og jeg synes det er synd at han trekker seg, sier Olsen til VG.

- Hvordan reagerer du på at han begrunner fratredenen med samvittighetskvaler og at det vanskelig å leve med at noen pasienter kan ha mistet livet, eller fått varige skader på grunn av for lav bemanning?

- Det er styrets oppgave å lede sykehuset så godt som bare mulig. Styret har et overordnet ansvar for alt som skjer på sykehuset og også den kvaliteten sykehuset gir.

- Onarheim sier videre at det kan være en uheldig dobbeltrolle med en Helse Sør-Øst-direktør som styreleder, og at dette fører til at de ikke blir tøffe nok mot sine eiere.

- Det kan det være ulikt syn på. Det kan også tenkes å være omvendt. Muligheten for å formidle et budskap og påvirke eier kan kanskje være større, og man har et ekstra ansvar for å sikre kommunikasjon begge veier. Ordningen med interne styreledere er ikke så uvanlig i konsernlignende organisasjoner hvor det er snakk om heleide datterselskaper.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks