Hovedinnhold

Legevaktkrisen: Silje (19) må utsette kneoperasjonen

UTSATT OPERASJON: Silje Gangnes er en av flere som må utsette kneoperasjonen sin etter at Legevaktens operasjonsstuer måtte stenge. Foto: Frode Hansen, VG
UTSATT OPERASJON: Silje Gangnes er en av flere som må utsette kneoperasjonen sin etter at Legevaktens operasjonsstuer måtte stenge. Foto: Frode Hansen, VG
KJELSÅS (VG) Silje Gangnes (19) skulle vært kneoperert etter en alvorlig bilulykke. Nå er hun en av minst 700 pasienter som venter på operasjon etter at Legevakten i Oslo ble hastestengt.

Denne saken handler om:

Både på Oslo Universitetssykehus (OUS) og på Ahus er kapasiteten på ortopediske operasjoner sprengt.

- Det er veldig synd, jeg trenger denne operasjonen for å komme videre i livet og få fremgang i treningen. Jeg vil bli fri for krykker og hjelpemidler, sier sykepleierstudenten Silje Gangnes.

Skadene fikk Silje for ett år siden, 29. mars 2012, da hun havnet i en front mot front-kollisjon i hjembygda Aurskog-Høland.

Én person døde i ulykken, Silje ble flydd til Oslo universitetssykehus Ullevål med en lang rekke alvorlige skader: punktert lunge, seks sprukne ribbein, to brudd i ryggen, brudd i begge lår, knusningsskader i begge knær og begge hæler.

Etter sykehus og opptrening på Sunnaas har den tidligere treningsglade jenta blitt inspirert til selv å begynne på sykepleierstudier.

I januar i år avgjorde legene ved Ullevål at hun må ha en operasjon for å bedre bevegeligheten nok til å klare seg uten krykker. Operasjonen skulle skjedd på Legevakten i Oslo.

- Frustrerende

Ventelistene økte raskt da Oslo legevakt måtte stenge alle operasjonsavdelingene sine i begynnelsen av mars.

Men operasjonen er utsatt på ubestemt tid. Siste beskjed er at det blir etter påske, men før sankthans. Noe Silje mener er svært usikkert nå.

- Det er frustrerende ikke å vite. Jeg vet ikke om jeg får med meg eksamen, ferier, trening. Jeg er nitten år og har lyst til å kunne være ungdom, ikke sitte hjemme og være syk, sier Silje Gangnes.

Hun understreker at hun forstår at det er hektisk ved sykehuset, men mener det er synd at de varslede problemene ved Legevakten i Oslo får så store konsekvenser for så mange.

Sykehuset beklager

Klinikksjef Olav Røise sier sykehuset beklager overfor pasientene som er rammet.

- Det skulle bare mangle. Denne type utsettelser er alltid veldig kjedelige for de som rammes - mye er ofte planlagt for å få det til for den enkelte.

Klinikken jobber nå med å operere pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, noe som gjør at andre må vente.

PRIORITERER: Klinikksjef Olav Røise ved Oslo universitetssykehus sier han har forståelse for at pasientene blir frustrerte over de mange hundre utsatte operasjonene, men tror situasjonen vil bedre seg noe etter påske. Foto: FRODE HANSEN
PRIORITERER: Klinikksjef Olav Røise ved Oslo universitetssykehus sier han har forståelse for at pasientene blir frustrerte over de mange hundre utsatte operasjonene, men tror situasjonen vil bedre seg noe etter påske. Foto: FRODE HANSEN

Røise vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier på generelt grunnlag at de følger opp mange pasienter etter bilulykker med operasjoner i ettertid

- Men det er dessverre slik at pasienter som skal fjerne skruer og lignende etter ulykker har lav prioritet og følgelig kan dette bli vanskelig dersom vi ikke finner alternativer, sier Røise.

Klinikksjefen sier kapasiteten vil bli større i midten av april, men neppe på samme nivå som ved Legevakten før den blir stengt.

60 nye hver uke

Det var sykehusdirektør Bjørn Erikstein som tok avgjørelsen, etter at Legevakten hadde oversett gjentatte advarsler om alvorlige feil ved det eletriske anlegget.

Siden problemene oppsto, har OUS utsatt 60 nye operasjoner hver uke.

Også nabosykehuset Ahus sa til VG i går at kapasiteten hos dem er sprengt.

- Vi har aldri før hatt en så ekstrem pågang av bruddpasienter, sa Pål Wiik, divisjonsdirektør ved Ahus.

Han fortalte at de pleier å få hjelp av sykehusene rundt når pågangen blir stor, men at nå er kapasiteten sprengt også ved flere av nabosykehusene.

Også Vestre Viken sier at sykehusene deres har høyesesong for bruddskader, men at det foreløpig ikke har gått ut over ventetidene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks