Hovedinnhold

- Helseministeren bør vurdere sin stilling

BØR HUN GÅ? Etterlatte mener helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bør vurdere sin stilling. Foto: Espen Braata, VG
BØR HUN GÅ? Etterlatte mener helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bør vurdere sin stilling. Foto: Espen Braata, VG
I går trakk nestleder Leif Frode Onarheim seg fra styret ved Ahus med umiddelbar virkning. Nå krever etterlatte at helseministeren vurderer om hun har riktig jobb.

Denne saken handler om:

AV:Mona Grivi ,May Linn Gjerding ,Shazia Sarwar ,Heidi Erikssen ogEric Utheim 

Den tidligere NHO-presidenten forklarer avgangen i en kronikk som trykkes på VGs debattsider i dag:

«Det er vanskelig å leve med at noen pasienter kan ha mistet livet, eller har fått varige skader på grunn av for lav bemanning.»

11 dødsfall

TOK ANSVAR: Leif Frode Onarheim, tidligere nestleder i styret ved Ahus, meldte i går at han trakk seg. Foto: Trond Solberg, VG
TOK ANSVAR: Leif Frode Onarheim, tidligere nestleder i styret ved Ahus, meldte i går at han trakk seg. Foto: Trond Solberg, VG

- Jeg må si at jeg er overrasket over at det er nestlederen som går. Lederen burde ha trukket seg. Jeg syns også at helseministeren burde vurdere sin stilling. Ansvaret ligger ikke bare hos ledelsen i A-hus, sier Sten Nymoen, faren til 20 år gamle Camilla Nymoen som døde etter et inngrep hvor hun skulle fjerne mandlene ved Ahus i fjor høst.

Avgangen kommer etter at VG i en rekke saker de siste ukene har avslørt de kaotiske forholdene ved sykehuset. På halvannet år har politiet blitt varslet om 11 unaturlige dødsfall ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

- Jeg beklager så mye til de pårørende, uansett hva årsaken til dødsfallene er, sier Onarheim til VG.

- Jeg har ikke gjort nok for å gi beskjed videre oppover i systemet om de problemene vi hadde. Derfor tar jeg ansvar og går, sier Onarheim.

- Litt underlig

Pasientombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne, mener det er riktig at Onarheim trakk seg.

- Onarheim har tatt ansvar, men det er noen høyere opp i systemet som også burde tenkt seg om, sier pasientombudet.

Ikke alle er fornøyde med at Onarheim trakk seg som nestleder i styret ved Ahus.

- Jeg synes dette er litt underlig. Onarheim sa tross alt ja til å fortsette i styret lenge etter denne perioden i 2011. Da han ble gjenvalgt som styrenestleder i mars 2012, var ikke dette et tema. Men vi respekterer hans meninger og tar dette til etterretning, sier styreleder i Helse Sør-Øst, Per Anders Oksum.

Saken fortsetter under faksimilen.

FAKSIMILE: Les mer i dagens VG.
FAKSIMILE: Les mer i dagens VG.


Styreleder ved Ahus, Peder Olsen, beklager at Onarheim trakk seg i en periode med det han mener er en positiv utvikling.

- Da både Leif og jeg sa ja til å fortsette, så var det en følge av at vi fortsatt hadde en jobb å gjøre. Jeg ser det sånn at det fortsatt er styrets oppgave å gjøre Ahus til et så godt sykehus som mulig.

Torsdag kveld varslet både styreleder ved Ahus og styrelederen ved det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst at de blir sittende.

VG har tidligere denne uken skrevet at direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst stoppet en stillingsannonse bare dager før den skulle publiseres.

- Bente Mikkelsen har gått ut og sagt at hun bestemte at man skulle nekte å annonsere etter folk. Det er bemanningssituasjon som er hovedårsaken til problemene Ahus har hatt. Samtidig sitter det en minister på toppen, som har uttalt at hun skal følge nøye med på prosessen. Det kan hun ikke ha gjort, sier Thorne.

Betyr dette at du mener Mikkelsen og Strøm-Erichsen bør gjøre som Onarheim: å trekke seg?

- Det er ikke opp til meg å vurdere, men jeg synes de bør tenke seg nøye om.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Statssekretær, Robin Kåss, ville ikke svare på kravet om helseministeren skal vurdere sin stilling.

- Det er vanskelig for meg å sette seg inn i den forferdelige situasjonen pårørende opplever, men vi skal gjøre alt vi kan for at det blir færrest mulig skader og at vi lærer av feil, sier Robin Kåss.

VG var også i kontakt med flere styremedlemmer ved Ahus, men ingen av dem ønsket å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks