Hovedinnhold

Gravide kan få fjernet ett av to tvillingfoster

<p>USIKKERHET: Tidligere har tillatels til fosterreduksjon blitt gitt dersom det var stor fare for fosteret. Nå åpnes det for abort av friske fostre.</p>

USIKKERHET: Tidligere har tillatels til fosterreduksjon blitt gitt dersom det var stor fare for fosteret. Nå åpnes det for abort av friske fostre.

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
Da abortloven ble vedtatt, kunne ikke en kvinne velge hvor mange barn hun ville bære fram. Abort ble et spørsmål om enten- eller. I dag er det imidlertid mulig å fjerne ett av to eller flere fostre.

Denne saken handler om:

Siden abortloven ikke sier noe om dette, har det vært usikkerhet ved norske sykehus om hvordan lovverket skulle forstås.

Helse- og omsorgsdepartementet ba derfor lovavdelingen i Justisdepartementet om bistand til å fortolke loven. Konklusjonen, som var klar onsdag, lyder på at abortloven åpner for fosterreduksjon av ett eller flere friske fostre, skriver Vårt Land.

Norske leger: Derfor vil vi ikke henvise til abort

Tidligere har tillatelse til fosterreduksjon blitt gitt dersom det var stor fare for alvorlig sykdom hos fosteret. Men Justisdepartementets lovavdeling slår nå fast at loven åpner for abort også av friske fostre, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Fram til tolvte uke gjelder kvinnens selvbestemte rett. Etter tolvte uke må kvinnen søke en abortnemnd om svangerskapsavbrudd.

Husker du? Abort etter uke 22 blir forbudt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks