Hovedinnhold

Forsker advarer mot syke-juks

Mener legene «jenker til» sykmelding

KLAR TALE: Sykefraværsforske Benedicte Carlsen ved Rokkansenteret er overbevist om at leger sykmelder i tvilstilfeller. Foto: Hallgeir Vågenes/ VG
KLAR TALE: Sykefraværsforske Benedicte Carlsen ved Rokkansenteret er overbevist om at leger sykmelder i tvilstilfeller. Foto: Hallgeir Vågenes/ VG
Leger kaller hverdagsproblemer «lettere psykiske lidelser» for at pasientene skal få sykmelding.

Denne saken handler om:

I alle fall hvis man skal tro sykefraværsforsker Benedicte Carlsen ved Rokkansenteret.

Hun har forsket på legers sykmeldingspraksis, og er ikke i tvil: Legene «jenker til» diagnosesettingen slik at pasienten kan få en sykmelding - og dermed sykepenger - også når de er i tvil om pasienten egentlig er syk.

Les også:Politikere mener kommuner ignorerer sykefravær

- Legene tilpasser diagnosesettingen sånn at pasienten skal få sykmelding. Her er legene veldig samstemte. De nevner til sammen ti diagnoser som de tyr til i tvilstilfeller. Ni av de ti, er psykiske diagnoser, sier Carlsen.

DISKUTÉR:Hvordan få ned sykefraværet?

- Sykeliggjør folk

Dermed kan den markante veksten i slike sykmeldinger - en dobling fra 2001 til 2009 - delvis skyldes leger som er altfor slepphendte.

Carlsen er overbevist om at flere av sykmeldingene ligger utenfor hva lovverket tillater:

Hun peker på tilfeller der sykmeldingen er begrunnet med at pasienten går gjennom et «livsfaseproblem» eller «trenger en time-out». Det skjer også at leger gir sykmelding ut oppsigelsesperioden, slik at pasienten skal slippe arbeidskonflikter med sjefen.

Etter lovverket skal sykmeldinger kun gis på bakgrunn av sykdom eller skade - ikke økonomiske eller sosiale problemer.

- Denne regelomgåelsen er et stort problem. Det bidrar til en generell sykeliggjøring av folk, sier Carlsen.

- I tillegg er jeg bekymret for at dette bidrar til å gi et skjevt sykdomsbilde av befolkningen. Mye forskning og mange politiske beslutninger tas på bakgrunn av dette bildet - som i verste fall kan være svært feil.

- Må utøve skjønn

Allmennlegeforeningen sår på sin side tvil om Carlsens forskning:

- Carlsens forskning blir tillagt forunderlig sterk vekt. Hun har snakket med et beskjedent antall leger og har ikke grunnlag for å hevde at dette er vanlig for andre enn dem, sier leder i foreningen, Trond Egil Hansen.

Han tror ikke legene med overlegg tyr til slike diagnoser for at det skal utløse sykmelding.

- Overlagt misbruk eller regelbrudd er en raritet, mener Hansen.

Han innrømmer likevel at leger ofte må tolke regelverket.

- Legene må utøve skjønn overfor pasienter som er i grenseoppgangen mellom syk og ikke syk. Om en plage er en sykdom er ikke alltid lett å avklare, sier Hansen, og nevner svangerskapsproblemer og reaksjoner på vanskelige livshendelser som eksempler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks