Hovedinnhold

- Døde i kreftkø

FULL GRANSKING: Det er satt i gang full gransking av pasientjournalene ved kirurgisk klinikk på Sykehuset Asker og Bærum etter grov svikt i innkallingen av pasienter til kontroll og behandling. Foto: Frode Hansen/VG
FULL GRANSKING: Det er satt i gang full gransking av pasientjournalene ved kirurgisk klinikk på Sykehuset Asker og Bærum etter grov svikt i innkallingen av pasienter til kontroll og behandling. Foto: Frode Hansen/VG
I ni måneder skal Sykehuset Asker og Bærum ha unnlatt å kalle inn den kreftsyke kvinnen til livsnødvendige undersøkelser.

Denne saken handler om:

Tips oss

Dette er saken

  • VG avslørte fredag at tusenvis av pasienter kan ha blitt utsatt for grove regelbrudd ved Sykehuset Asker og Bærum.
  • I sykehusets datasystem har juridisk bindende frister for når pasienter skal kalles inn til kontroller og behandling blitt endret. Slik kan sykehuset ha spart penger fordi pasienter med rett til nødvendig helsehjelp har rett til behandling ved andre sykehus når fristen brytes.
  • 3700 pasientjournaler må gjennomgås ved kirurgisk poliklinikk.
  • Helsetilsynet anmeldte i går Vestre Viken helseforetak, fordi de mistenker at manipulasjonen av datoer er gjort bevisst. Politiet har åpnet etterforskning.
  • Helseministeren har etter avsløringen beordret full gjennomgang av rutinene ved alle landets helseforetak. Hun må også møte i Stortinget for å redegjøre for regelbruddene.

I fjor skal kvinnen selv ha tatt kontakt med sykehuset for å få utført en undersøkelse, en såkalt biopsi, av brystet.

Da var det for sent: Den eldre kvinnen var da så syk av brystkreft at livet ikke sto til å redde, ifølge pasientombud i Akershus, Janne Hjelm Gabrielsen.

Er du rammet av lovbruddene ved Asker og Bærum sykehus eller kjenner du til lignende saker?Kontakt VGs journalister her

Nå ber hun om at Helsetilsynet gransker dødsfallet.

- Vi har nå sendt denne saken videre til Helsetilsynet. Det vil være naturlig å undersøke om denne saken har en sammenheng med forholdene som nå er under gransking ved sykehuset, sier Hjelm Gabrielsen til VG.

Kvinnens enkemann er sterkt preget av konas tragiske død. Han opplever saken som en så sterk belastning at han ikke ønsker å uttale seg direkte til VG.

Men gjennom Pasientombudet ber mannen om at saken nå blir grundig etterforsket:

- Enkemannen ønsker at denne saken kommer frem. Han har opplevd at han ikke er blitt lyttet til, forteller Hjelm Gabrielsen.

LES OGSÅ:Advarte mot pasienttriksing for over tre år siden

Undersøkt i utlandet

Det var i forrige uke enkemannen tok kontakt med Pasientombudet.

Ifølge Hjelm Gabrielsen var ekteparet i fjor på reise da kvinnen ble alvorlig syk.

- Hun gikk til kontroll hos leger i utlandet og ble undersøkt. Ulike undersøkelser tydet da på at hun led av kreft. Kvinnen fikk med seg en form for epikrise, eller journal, og bilder av området hvor kreften kunne ligge, tilbake til Norge, forteller Hjelm Gabrielsen.

LES OGSÅ:Kripos etterforsker sykehusskandalen

Ble dårligere

I denne skriftlige epikrisen ble det, ifølge Pasientombudet, bedt om at det snarest måtte tas en biopsi (vevsprøve) av kvinnen ved Sykehuset Asker og Bærum.

- Det ble da foretatt noen undersøkelser av kvinnen, men aldri noen biopsi, sier hun.

Deretter gikk det ni måneder uten at kvinnen hørte noe mer fra sykehuset, forteller Hjelm Gabrielsen - som har gjennomgått dokumentene i saken.

- Kvinnen ble dårligere og tok da selv kontakt med sykehuset. De oppdaget at hun led av langt fremskredet kreft. På det tidspunktet var det for sent å behandle henne, opplyser Hjelm Gabrielsen.

Kort tid etter døde kvinnen.

LES OGSÅ:- Ingen info om feil i datasystemet

Mottar tips

- Saken ved Sykehuset Asker og Bærum gjør dypt inntrykk på meg. Det begynner nå å komme flere henvendelser fra personer som har opplevd uheldige ting ved dette sykehuset. Disse sakene dreier seg blant annet om manglende oppfølging, sier Hjelm Gabrielsen til VG.

- Det er veldig bra at Helsetilsynet nå tar denne saken alvorlig. I likhet med dem er vi nå opptatt av at man må komme til bunns i hva som har skjedd, og sørge for at rutinene ved sykehuset blir forsvarlige, tilføyer pasientombudet.

Helsetilsynet kjenner ikke den spesielle saken, men fylkeslege Petter Schou opplyser at de har mottatt en rekke tips i forbindelse med skandalen ved Sykehuset Asker og Bærum.

- Våre jurister sitter nå og gjennomgår disse sakene, sier Schou.

LES OGSÅ:- Pasientene må få behandling umiddelbart

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks