Hovedinnhold

Ahus har varslet fylkeslegen etter pasientkaos

Divisjonsdirektør: - Vi har hatt uønskede hendelser

STENGTE: Akershus universitetssykehus på Lørenskog i Akershus måtte stenge på grunn av at kapasiteten ble sprengt onsdag. Foto: Jan Petter Lynau
STENGTE: Akershus universitetssykehus på Lørenskog i Akershus måtte stenge på grunn av at kapasiteten ble sprengt onsdag. Foto: Jan Petter Lynau
(VG Nett) Akershus universitetssykehus måtte stenge for nye pasienter etter at kapasiteten ble sprengt onsdag ettermiddag.

Denne saken handler om:

Tips oss

Til VG Nett forteller divisjonsdirektør Yngve Mikkelsen ved medisinsk divisjon at sykehuset oppfattet situasjonen så alvorlig at de måtte varsle tilsynsmyndigheten.

- Vi tok i ettermiddag kontakt med Fylkeslegen i Oslo og Akershus og varslet om situasjonen på sykehuset, sier Mikkelsen.

Sykehuset var sent onsdag kveld åpnet igjen for nye pasienter. Det skjedde etter at det hersket fullt kaos tidligere på kvelden.

Det var NRK som først meldte om de kaotiske tilstandene på Ahus.

Overfylt

Han sier ved 23-tiden at sykehuset opplever at de har kontroll, men at kapasiteten fortsatt ikke er normalisert.

- Nå er sykehuset ganske fullt, men det er ikke kritisk. Vi har fylt opp og har også en del korridorpasienter. Vi har en utfordring med to avdelinger hvor det er smitte av akutt diaré. Disse pasientene må isoleres og det reduserer kapasiteten, sier Yngve Mikkelsen.

Bakgrunnen for varslingen til fylkeslegen er et antall uønskede hendelser.

- Vi har hatt uønskede hendelser i løpet av dagen. Vi har som følge av det iverksatt flere tiltak.

- Har liv og helse vært i fare?

- Vi har hatt uønskede hendelser og iverksatt tiltak.

- Men har liv og helse vært i fare som følge av de uønskede hendelsene?

- Jeg har svart at vi har hatt uønskede hendelser og iverksatt tiltak.

- Hvorfor vil du ikke svare på om liv eller helse har vært i fare?

- Jeg har gitt deg mitt svar, sier Yngve Mikkelsen.

Flytter pasienter

Fylkeslege Petter Schou sier til VG Nett at de tar situasjonen på største alvor.

- Jeg har forsikret meg om at sykehuset driver forsvarlig og at de har kontroll. Sykehuset ble stengt i dag, fordi pågangen var så stor. Ahus har inngått avtaler med Lovisenberg og Diakonhjemmet sykehjem, som tar hånd om flere av Ahus' pasienter, sier Schou.

I tillegg har Ahus rapportert at de har satt inn ekstra leger på akuttmottaket for å sikre pasientene som kommer inn der.

Alvorlig

- Men det er klart at det er alvorlig når et av landets største sykehus må stenge. Det sier noe om at de har veldig lite reservekapasitet og at sykehuset er under voldsomt press.

- Har liv og helse vært i fare onsdag?

- Sykehuset påstår at de har kontroll. De sier at de ikke har hatt noen alvorlige hendelser, så det har vel ikke vært noe direkte livstruende, sier Schou.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks