Hovedinnhold

62 døde av krefttabber

* Fikk ikke kreftdiagnosen i tide
* Ble ikke innkalt til kontroll
* Prøvene feiltolket av leger

LÆRER: Direktør Erling B. Breivik (t.h.) og assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) mener det er viktig at sykehusene lærer av sine feil. Foto: Scanpix
LÆRER: Direktør Erling B. Breivik (t.h.) og assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) mener det er viktig at sykehusene lærer av sine feil. Foto: Scanpix
(VG) De siste seks årene er 62 kreftpasienter døde etter feilbehandling og dårlig oppfølging ved norske sykehus.

Denne saken handler om:

Det viser tall som Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har utarbeidet for VG, som gjelder pasienter som har fått tilkjent erstatning etter påviste feilskjær på sykehuset.

- Svikt ved diagnostisering har medført til dels meget alvorlige konsekvenser for pasientene, sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad ved NPE.

De fleste kreftofrene fikk diagnosen altfor sent i sykdomsforløpet på grunn av tabber.

Svikt i diagnostikk

Fra 2009 og frem til i dag er 22 nordmenn døde på grunn av svikt i diagnostikk, ifølge NPEs oppsummering til VG.

LES FLERE SAKER FRA SYKEHUS-NORGE

Fra 2004-2008 registrerte NPE 40 dødsfall knyttet til forsinket eller feil diagnostikk av kreft:

Kreft i fordøyelsesorganer er den mest utsatte diagnosegruppen, etterfulgt av kreft i bryst, åndedrettsorganer og lymfekreft.

Les også:Leger fjernet friske organer hos pasienter

- Mørketall

- Det er grunn til å tro at det er mørketall når det gjelder omfanget av pasientskader. Vi får neppe inn alle saker der pasienter eller pårørende kunne ha krevd erstatning. Derfor må vi anta at dette også gjelder dødsfall knyttet til diagnosesvikt, sier Jørstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile: Dagens VG avslører at 62 døde av tabber. Foto:
Faksimile: Dagens VG avslører at 62 døde av tabber. Foto:

Svikten som resulterte i at kreftpasienter ikke fikk diagnosen til rett tid kan inndeles i tre tabbekategorier:

Pasienten ble ikke fulgt opp med riktige eller nødvendige undersøkelser (avventet for lenge, unnlot å foreta undersøkelser som man ut fra symptomer burde ha utført): 57 prosent av sakene.

Feiltolkning av billedmateriale, prøveresultater og kliniske symptomer: 29 prosent av sakene.

Rutinesvikt (henvisninger ikke sendt, pasienten ikke informert om prøveresultater og/eller ble ikke innkalt til undersøkelser og kontroller): 12 prosent av sakene.

- For høy risiko

NPEs statistikk har inngått som en del av en ny studie Statens helsetilsyn har gjort over risikobildet av norsk kreftbehandling.

Rapporten ble publisert forrige måned - og fastslår at risikonivået i kreftbehandlingen i Norge er for høyt; hvor de kritiske punktene er utredningsfase, informasjon og overvåkning av komplisert behandling.

Les mer:Ble feiloperert: Var døden nær

- Rapporten slår fast at den viktigste risikofaktoren nettopp er forsinkelser i diagnostikk, som kan gi fatale konsekvenser for enkeltpasienter, påpeker Jørstad.

Assisterende direktør i Statens helsetilsyn Geir Sverre Braut ved Statens helsetilsyn mener at forbedring av kreftomsorgen krever krafttak på ledelsesnivå.

Flaskehalser

- NPEs tall og vår rapport om risiko i kreftbehandling viser at det er forbedringspotensial i en ellers god kreftomsorg. Dette er et ledelses- og styringsproblem, og vi håper at vår risikoanalyse kan bli brukt til forbedringsarbeidet. Vi vil følge opp med tilsyn i årene fremover, sier Braut.

Les også:50.000 behandlingsrutiner skaper kaos i Sykehus-Norge

Avdelingsoverlege Ellen Schlichting ved Bryst- og endokrinkirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, mener det er flaskehalser i systemet gjør at diagnostisering og oppfølging av kreft kan drøye i tid.

- Selv om antall sykehus som behandler brystkreft i Norge, ble redusert fra ca. 60 i 2000 til ca. 20 nå, så er det få spesialister innen utredning og behandling på mange sykehus, sier Schlichting.

- Jeg møter pasienter som burde vært hos oss tidligere. I tillegg behandler jeg en del NPE-saker som omhandler dette, så jeg kjenner godt til problemet, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks