Hovedinnhold

- 1 av 5 sykehuspasienter skades

LOVER BEDRING: John-Arne Røttingen ved helsevesenets kunnskapssenter. Foto: Alf Øystein Støtvig
LOVER BEDRING: John-Arne Røttingen ved helsevesenets kunnskapssenter. Foto: Alf Øystein Støtvig
Opp mot 20 prosent av alle pasienter som legges inn på sykehus, blir skadet i løpet av sykehusoppholdet.

Denne saken handler om:

Om lag 2 000 pasienter dør av sykehusskadene hvert år.

Men helsevesenet er ikke i stand til å gi et nøyaktig antall skadede pasienter, hverken for hvert enkelt sykehus, eller på landsbasis.

John-Arne Røttingen, som er sjef for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, innrømmer at tallgrunnlaget er for dårlig:

Les også:62 døde av krefttabber

- Neste år starter en kampanje på alle landets sykehus for å forbedre pasientsikkerheten. Sykehusene må bli bedre til å registrere avvik, og å jobbe med å lære av sine feil, sier Røttingen til VG.

Ahus, universitetssykehuset i Akershus, er trolig det sykehuset som har kommet nærmest et svar på hvor mange pasienter som blir skadet på sykehuset.

Reduserte risikoen

For tre år siden startet pasientsikkerhetssjef Helge Svaar opp med analyse av et stort antall pasientjournaler, på jakt etter feil.

Svaret var skremmende høyt:

- I 2007 ble 19 prosent av pasientene rammet av uønskede hendelser. Disse skadene gir i gjennomsnitt seks-syv døgn ekstra på sykehuset for pasienten, forklarer Svaar.

- Det er ikke mulig å si at disse tallene ikke er representative for hele landet, sier Røttingen.

Les mer:Leger fjernet friske organer hos pasienter

Ifølge Svaar har Ahus klart å redusere risikoen for sine pasienter betydelig. I 2008 var antall skader redusert til 15 prosent, og i fjor hadde andelen «uønskede hendelser» falt ytterligere til 11 prosent.

Ifølge Røttingen ligger det an til at samtlige norske sykehus skal ta i bruk den samme analysen av pasientjournaler som Ahus.

Manglende statistikk

Jan Bøhler (Ap), mener det er uholdbart at det ikke finnes noen nøyaktig oversikt over sykehusskader og antallet feilbehandlede pasienter.

- Vi er nødt til å skaffe oss en slik oversikt, sykehus for sykehus, for å kunne sette inn tiltak der det er nødvendig, sier Bøhler til VG.

Fram til 2009 var han Aps helsetalsmann i Stortinget.

- I 2008 ba Stortingets helsekomité om en samlet oversikt over pasientskader. Svaret vi fikk, var anslagsvis 2000 dødsfall og 15.000 skader hvert år. Det bygde på tilgjengelig statistikk fra utlandet, fordi det ikke finnes noen norsk oversikt over skadene. Det er uholdbart, sier Bøhler til VG.

Sykehusinfeksjoner står for den største andelen avvik. Deretter følger kirurgiske komplikasjoner eller feiloperasjoner, legemiddelskader, liggesår, blodpropp, fall og allergiske reaksjoner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks