Hovedinnhold

Utbrudd av svineinfluensa på 4H-leir

Eivind (16): - Vi ligger rett ut

(VG Nett) En 14 år gammel jente er smittet og omtrent 20 personer ligger på isolat etter utbrudd av svineinfluensa på en 4H-leir i Sogn og Fjordane.

Denne saken handler om:

Tips oss

Personen som er smittet, er en 14 år gammel jente fra Sørlandet.

ER DU PÅ 4H-LEIREN? VET DU NOE OM DETTE?TIPS VG NETT!

Generalsekretær Astrid Solberg i 4H bekrefter overfor VG Nett at en person er smittet av svineinfluensa på den internasjonale 4H-leiren på Breim i Gloppen kommune.

- Omtrent 20 personer er i tillegg syke med influensalignende symptomer, sier Solberg.

LES OGSÅ:Dette bør du vite om svineinfluensaen

Omtrent 1700 deltagere fra 15 nasjoner deltar på leiren. 400 av deltagerne skal være utenlandske.

- De som vi mistenker har svineinfluensa, er stort sett deltagere mellom 14 og 20 år, i tillegg til en leder, sier generalsekretæren.

- Vi ligger rett ut

Lasse (17) og Eivind (16) er to av 4H-deltakerne som ligger isolert.

- Det har gått fra én til 30 syke på to dager, men kun én har hittil fått påvist smitte. Vi ligger på et isolat et kvarter unna Breim, i tilfelle vi også har svineinfluensa, forteller Lasse.

Mens VG Nett snakker med kameratene, ankommer tre nye deltakere isolatet.

- Vi har de samme symptomene som ved vanlig influensa. Vi hoster og har over 40 i feber, så vi ligger rett ut, sier Eivind.

Den 14 år gamle jenta som er smittet, fikk feber på torsdag.

- Hun ble da umiddelbart undersøkt av lege, prøver ble tatt, og hun ble isolert fra leiren. Prøveresultatet som ble ferdig i dag, tyder på at jenta er smittet av svineinfluensa, ifølge en pressemelding fra 4H.

20 på isolat

Samme dag som jenta meldte om influensalignende symptomer, fikk flere andre deltakere feber og ble lagt i isolat. Klokken 22 fredag kveld var 20 personer i isolat.

- Alle blir fulgt opp av helsepersonell og håndtert etter gjeldende retningslinjer. Ingen har utviklet sykdom, og flere er allerede feberfri, melder 4H.

Situasjonen blir fulgt nøye opp av smittevernlegen i Gloppen, som har løpende kontakt med Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ:227 barn smittet av svineinfluensa på sommerleir

- Alle lederne er orientert av leirledelsen om situasjonen. Disse har informert videre til deltakerne, og orientert om forebyggende tiltak, blant annet god håndhygiene samt å kontakte helsepersonell ved symptomer.

Avlyser deler av programmet

Leirledelsen informerer nå fortløpende om situasjonen. 4H gjør også nødvendige endringer i leirprogrammet for å avgrense smittespredning. Blant annet blir Åpen dag på søndag avlyst, melder 4H.

- Andre endringer blir fortløpende vurdert, ifølge ledelsen.

Nordisk 4H-leir på Breim skal pågå i tidsrommet 22. til 29. juli.

4H har opprettet en beredskapstelefon som pårørende kan ringe, med telefonnummer 57 86 83 15.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks