Hovedinnhold

To testes for svineinfluensa i Trondheim

TAR PRØVER: De to pasientene er innlagt her på St. Olavs Hospital. Foto: Scanpix
TAR PRØVER: De to pasientene er innlagt her på St. Olavs Hospital. Foto: Scanpix
(VG Nett) To personer som nylig hadde kommet hjem fra ferie i Mexico undersøkes nå på St. Olavs Hospital.

Denne saken handler om:

Fakta om svineinfluensa

  • Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

  • Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

  • Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

  • Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet.

- Vi har fått prøver fra to pasienter som nylig har vært i Mexico. Pasientene har følt seg uvel etter å ha kommet tilbake til Norge, men det er ikke snakk om klassiske influensasymptomer, sier overlege Andreas Christensen ved sykehuset til TV-adressa.

Ifølge Adresseavisen tar sykehusetsituasjonen med ro, og regner med at prøvene er negative. Svaret på dette vil foreligge i morgen.

Overlegensier at pasientene skal testes for influensa type A og type B.

- Vi har foreløpig ingen spesifikk test for svine influensa, men om testen viser at dette er type A, type B, eller om den er negativ, vil det være av stor verdi, sier overlegen til TV-adressa.

LES OGSÅ:DETTE BØR DU VITE OM SVINEINFLUENSA

Åtte-ti svinevirus-mistenkte

På en pressekonferanse tirsdag konkretiserte helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, tidligere meldinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO) om at det dreier seg om et nytt virus som smitter fra mennesker til mennesker. Men det smitter ikke gjennom svinekjøtt, blir det hevdet.

De to spesialistene ønsket ikke å gå nærmere inn på hvor de åtte-ti norske personene kan være smittet, og sa at situasjonen i Mexico er uavklart. Det er lettere å forholde seg til sykdomsinformasjoner fra land der det er konstatert mulig svineinfluensa-smitte.

LES OGSÅ:- Meget sannsynlig at Norge blir rammet

- Vi kan ikke si noe om når vi får de første tilfellene i Norge, men det er meget sannsynlig at vi får bekreftede tilfeller også her i landet, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Fra norske helsemyndigheter vil det foreløpig ikke komme noen nye reiseråd.

LES OGSÅ:Spydde på Gardermoen - sjekkes for svineinfluensa

To-åring på bedringens vei

Den to år gamle gutten i Vestfold som behandles etter mistanke om svineinfluensa, er i bedre form. Det kan tyde på at han ikke er smittet av svineinfluensa, ifølge kommuneoverlegen i Re.

Svaret på prøvene vil tidligst foreligge tirsdag ettermiddag.

- Det at barnet er blitt bedre og at ingen i hans familie viser noen sykdomstegn, tyder på at han ikke er smittet av svineinfluensa. Men vi må vente på prøveresultatene før vi kan si noe sikkert, sier kommuneoverlege Ole Johan Bakke til NTB.

Gutten kom hjem til Norge lørdag etter en ferietur med familien i Mexico.

Få tilfeller, flere land

50 tilfeller er bekreftet i USA, seks i Canada, to i Spania og to i Skottland, ifølge NTB.

EU-representanter opplyste tirsdag at mulige tilfeller undersøkes i Danmark, Sverige, Hellas, Tsjekkia, Tyskland, Italia og Irland. Mulige tilfeller undersøkes også i Australia og Sør-Korea.

Ingen personer er døde av svineinfluensaviruset utenfor Mexico. Antallet nye tilfeller på Mexicos største statlige sykehus er gått tilbake, fra 141 på lørdag til 119 på søndag og 110 på mandag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks