Hovedinnhold

To norske studenter smittet av svineinfluensa

Helsedirektøren: - Ingen grunn til panikk

SVINEINFLUENSA I NORGE: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (til venstre) og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) ankommer lørdagens pressekonferanse der det ble opplyst at det er påvist to tilfeller av svineinfluensa i Norge. Foto: Scanpix
SVINEINFLUENSA I NORGE: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (til venstre) og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) ankommer lørdagens pressekonferanse der det ble opplyst at det er påvist to tilfeller av svineinfluensa i Norge. Foto: Scanpix
HELSEDIREKTORATET (VG Nett) En kvinne fra Skien og en mann fra Oslo-området er smittet av svineinfluensa.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS

Fakta om viruset

  • Det nye svineinfluensaviruset er ikke sett før verken hos gris eller mennesker. Viruset kan smitte fra menneske til menneske.
  • H1N1-symptomer ligner symptomene på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.
  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.
  • Medikamenter som virker mot vanlig sesonginfluensa, kan også brukes mot den nye influensaen. Det finnes foreløpig ingen vaksine mot viruset.
  • Personer smittet med H1N1 anses som smittsomme så lenge de har influensasymptomer, og inntil sju dager etter at sykdommen startet. Barn kan være smittsomme lenger.
    (Kilde: Folkehelseinstituttet) (©NTB)

Både mannen og kvinnen er 20-årene og har vært studenter i Mexico. Smitten ble påvist etter at studentene returnerte til Norge.

- To personer er smittet. Prøvene er tatt 7. mai og svaret kom lørdag kveld. Begge de to er på bedringens vei. Den ene er tilnærmet frisk. Ingen av de to har vært innlagt på sykehus, opplyste helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på en pressekonferanse klokken 20.30, lørdag kveld.

Ifølge Larsen følges både mannen og kvinnen opp av primærhelsetjenesten.

Vet du noe om dette?Kontakt oss her
Dette bør du vite:Slik er symptomene på svineinfluensa

Han opplyser at de to ikke tok det samme flyet hjem til Norge.

Nordmannen som er smittet av H1N1-viruset, var student ved Gateway College i Playa del Carmen på den mexicanske østkysten.

Det bekrefter skolens daglige leder, Ulrika Herlofsen til VG Nett.

- Oslo-gutten studerte hos oss, men vi vet ikke om han ble smittet der eller på hjemreisen. Han mellomlandet flere ganger, blant annet i USA, sier Herlofsen til VG Nett

- Vi vet ennå ikke om jenta fra Skien var student oss hos, sier hun.

81 nordmenn har dette semesteret tatt fag ved Gateway college i Playa del Carmen på Yucatán-halvøyen.

- Vi registrerte ingen som var syke under oppholdet her. Vi har fortsatt 20 nordmenn her og ingen av dem er syke heller, sier senterleder Jon B. Benjaminsen til VG Nett.

Han oppholder seg ved skolesenteret i Mexico og understreker at han ikke vet hvem de to smittede nordmennene er.

Helsedirektøren opplyser at myndighetene gjør alt de kan for å hindre at smitten sprer seg i befolkningen.

- Familiemedlem har symptomer

I det ene av smittetilfellene har et nært familiemedlem også fått influensasymptomer. Helsedirektoratet kan ikke utelukke at også dette dreier seg om H1N1-viruset.

Personen er testet og resultatene er ventet i løpet av kort tid.

Flere andre personer som har vært i nærkontakt med de to studentene er varslet om sykdommen. Disse er bedt om å melde seg dersom de får symptomer, opplyser helsemyndighetene.

Eventuelle andre personer i husstanden til de to smittede studentene vil få forebyggende behandling med Tamiflu hvis de er i risikogruppen for å få komplikasjoner dersom de får influensa.

- Dette er en mild form av sykdommen - og vi ser ingen grunn til å overdramatisere situasjonen. Vi kjenner ikke godt nok til utbredelsen til å kunne si hva utfallet blir, men kan ikke utelukke at flere kan bli syke, sier Larsen.

Foto: Tom Byermoen/Grafikk
Foto: Tom Byermoen/Grafikk

- Ligner sesonginfluensa

Han advarer likevel folk mot å få panikk.

- Ja vi har påvist svineinfluensa i Norge, men det er en mild form. Det er ingen grunn til panikk. Vi visste at sykdommen ville komme hit, sier han.

Ifølge Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet viser nåværende kunnskap om sykdommen at de fleste som smittes blir friske av seg selv.

Den nye influensaen ligner i stor grad på vanlig sesonginfluensa. For å redusere sykdommen plager og alvorlighet vil alle syke få tilbud om behandling med Tamiflu.

Ifølge Larsen er det foreløpig ikke aktuelt å igansette krisetiltak i Norge.

- Vi kommer ikke til å stenge skoler, restauranter eller andre offentlige steder slik man har sett i andre land, opplyser helsedirektøren.

LES OGSÅ:Eksplosiv svineinfluensa-økning

Foto: Tom Byermoen/Grafikk
Foto: Tom Byermoen/Grafikk

- Mildere enn først fryktet

- Vi regner med at denne influensaen kommer til å bli utbredt i store deler av verden i løpet av de neste månedene. Den nye influensaen har vist seg å være mildere enn man først fryktet basert på meldingene fra Mexico i starten. For de aller fleste arter sykdommen seg som en vanlig sesonginfluensa, men det finnes eksempler på mer alvorlige sykdomstilfeller som lungebetennelse, sa overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen under lørdagens pressekonferanse.

Hanssen: - Glad de blir fulgt opp

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen kom i dag hjem fra en Kina-reise og er blitt informert om nordmennene som er smittet.

- Jeg er glad for at de smittede ser ut til å være på bedringens vei og at de blir fulgt opp av helsemyndighetene, sier Hanssen til VG Nett.

Han er overbevist om at norske myndigheter har kontroll over dødsinfluensaen i Norge.

- Vi har forberedt oss godt på at smitten skulle komme til Norge. Jeg ber alle følge rådene som blir gitt at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sier statsråden.

Foto: Tom Byermoen/Grafikk
Foto: Tom Byermoen/Grafikk

Drastisk økning

Verdens Helseorganisasjon meldte i dag om 3440 bekreftede tilfeller av svineinfluensa fordelt på 29 land.

Det er en drastisk økning fra fredag. Da meldte samme organisasjon om 2.500 tilfeller. Influensaviruset H1N1 har spredd seg til fire nye land i løpet av det siste døgnet.

Influeansen er mest utbredt i USA hvor det er rapportert om 1639 tilfeller. Dette er nesten en dobling fra i går; 896. Til sammenligning er det meldt om 1364 tilfeller i Mexico.

- Vask hendene

Generelle råd fra helsemyndighetene for å unngå smitte er å vaske hendene grundig med såpe.

Unngå nærkontakt med syke personer som har influensasymptomer som feber, hoste, vond hals, hodepine, verk i kroppen og dårlig almenntilstand.

Folkehelseinstituttet har gitt ut råd på sine nettsider om pleie av influensasyke i hjemmet.

Mexico hardest rammet

Så langt er det rapportert om 48 dødsfall som følge av influensaen. 45 av disse er fra Mexico. 2 er meldt døde i USA, mens én person har omkommet i Canada.

Mexico er sammen med USA hardest rammet av det dødelige viruset. Det er kun i disse to landene at folk har dødd av viruset. Samtidig har viruset bredt seg til stadig flere land i Europa.

I går ble det kjent at ledende forskere frykter at svineinfluensaen kan blande seg med fugleinfluensaen.

Onsdag, 29. april, hevet WHO alarmnivået til fase 5, som betyr at vi er et trinn unna en verdensomspennende pandemi.

Les også:WHO-ekspert: Svineinfluensaen er mild

SMITTEN BRER SEG: Tidligere denne uken ble det kjent at svineinfluensaen hadde nådd Japan. Foto: EPA
SMITTEN BRER SEG: Tidligere denne uken ble det kjent at svineinfluensaen hadde nådd Japan. Foto: EPA

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks