Hovedinnhold

Økning i antall svineinfluensasmittede

FOREBYGGER SMITTE: Det norske folk har ikke kunnet unngå å se disse plakatene den siste tiden. Foto: SCANPIX
FOREBYGGER SMITTE: Det norske folk har ikke kunnet unngå å se disse plakatene den siste tiden. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Det har vært en økning i antall svineinfluensasmittede den siste uken, og legevaktene rundt om i Norge har måttet sette opp ekstramannskap for å klare å takle den store pågangen.

Denne saken handler om:

Folkehelseinstituttet (FHI) anslår at over 100.000 nordmenn har blitt smittet av svineinfluensa til nå.

- Vi har merket en økt pågang med influensalignende sykdom, og det har vært svært travelt på legevakta i løpet av helgen, sier Helge Garåsen, kommuneoverlege i Trondheim, til VG Nett.

Han sier at de har måttet sette inn ekstramannskap for å klare å takle den store pågangen.

- Men på denne årstiden går det også kraftige forkjølelsesvirus som har like symptomer som svineinfluensa. Derfor blir det et ekstra stort press på legevakten, sier Garåsen.

LES OGSÅ:Vaksiner på vei til risikogruppene

- Økt frykt for sykdommen

Også i Bergen har det vært en kraftig pågang på legevakten.

- Det har vært en økt pågang av folk som henvender seg, både på legevakten og på telefon. Det er derimot uklart om det faktisk er flere syke eller om folk tar kontakt på grunn av økt frykt for sykdommen, sier Robert Rastad, informasjonsdirektør Bergen kommune, til VG Nett.

Tromsø derimot, har bare hatt noen få enkelttilfeller, og smittevernoverlegen i kommunen, Glenn Severinsen, melder om at vaksineringen nå er godt i gang.

LES OGSÅ:Professor slakter norske smittevernrutiner

- Hold deg hjemme

Det har til nå vært 10 dødsfall grunnet svineinfluensa, og siden 1.september er det registrert 142 innleggelser på sykehus, derav 27 på intensivavdeling, melder FHI.

De sier at mye tyder på at en ny influensabølge er på vei.

- Hvor rask økningen blir og om dette er begynnelsen på hovedbølgen, kan vi ikke si sikkert nå. Fremdeles er det slik at det aller viktigste folk kan gjøre er å være bevisst de generelle hygienerådene: Vaske hendene, hoste i albukroken, og hold deg hjemme hvis du selv blir syk. Dette hindrer smitte, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til FHIs nettsider.

LES OGSÅ:Advarer mot postordrevaksine

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks