Hovedinnhold

Folkehelsa: - Meget sannsynlig at Norge blir rammet

Flere nordmenn kan allerede være smittet av svineinfluensa

BORTKASTET: Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet orienterte tirsdag om arbeidet for å begrense utbruddet av svineinfluensa. Han mener det kan være bortkastet bruke munnbind. Foto: Scanpix
BORTKASTET: Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet orienterte tirsdag om arbeidet for å begrense utbruddet av svineinfluensa. Han mener det kan være bortkastet bruke munnbind. Foto: Scanpix
HELSEDIREKTORATET (VG Nett) Folkehelseinstituttet fastslår at det er «meget sannsynlig» at svineinfluensaen kommer til Norge i løpet av de nærmeste ukene. Flere nordmenn blir nå testet for smitte.

Denne saken handler om:

Svineinfluensa

  • Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

  • Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

  • Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

  • Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet opplyste på en pressekonferanse i dag at det totalt har vært mistanke om at åtte til ti nordmenn er rammet av svineinfluensa. Noen av disse er allerede avkreftet, mens man venter på prøveresultater for andre. To-åringen i Vestfold, som har blitt testet for svineinfluensa skal nå være på bedringens vei.

Myndighetene ønsker foreløpig ikke å gå ut med detaljer om de mistenkte tilfellene, men vil gå ut med informasjon så fort det blir bekreftet at viruset har kommet til Norge.

- Vi kan ikke si noe om når vi får de første tilfellene i Norge, men det er meget sannsynlig at vi får bekreftede tilfeller også her i landet, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Myndighetene presiserer likevel at foreløpige data fra de stedene der svineinfluensa har rammet utenfor Mexico ikke tyder på at dette er blant de mest alvorlige pandemiene man har stått ovenfor.

- I tillegg skal vi huska at vi bor i Norge. Her har vi medikamenter som kan behandle dette, og vi har mulighet til å få vaksine etterhvert. Dette vil nok ramme fattige land mye verre, slik vi ser i Mexico nå, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

LES OGSÅ:Dette bør du vite om svineinfluensa

Alarmberedskap

Norske helsemyndigheter er i alarmberedskap etter utbruddet av svineinfluensa blant annet i Mexico og USA. Mandag redegjorde helseminister Bjarne Håkon Hanssen for norske myndigheters beredskap dersom det skulle bryte ut en verdensomfattende pandemi.

Helseministeren:- Ikke gå rundt og vær redd

Skrekkscenariet myndighetene forbereder seg på å måtte håndtere er 1,2 millioner smittede nordmenn. Dette scanariet omfatter 13.000 døde nordmenn som følge av viruset.

Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet får nå en rekke henvendelser fra nordmenn som blant annet er usikre på hvordan de skal forholde seg til smittefaren, reiser til smitteområder, kosthold og hygieneregler. Direktoratet innkalte derfor til en ny pressekonferanse i formiddag for å orientere om hva helsemyndighetene nå foretar seg for å hindre at det potensielt dødelige viruset sprer seg.

LES OGSÅ:WHO hever alarmnivået

Endrer seg

Helsemyndighetene konkluderer med at situasjonen rundt utbruddet av svineinfluensaen nå endrer seg hele tiden. Samtidig er det klart at viruset har spredd seg så mye at det ikke lenger kan stanses ved kilden.

- Det er nå godt dokumentert at viruset smitter relativt lett mellom mennesker, men det er fortsatt uklart nøyaktig hvor lett det smitter, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

- Vi må nå forsøke å begrense skadene av utbruddene i de landene som blir berørt, sier han.

Overlege Bjørn Iversen i Folkehelsa understreker at smittesituasjonen i Mexico fortsatt er uoversiktelig.

Saken fortsetter under bildet!

ÅTTE SMITTET: I det er nå åtte nordmenn som er smittet av svineinfluensaen. Foto: Scanpix
ÅTTE SMITTET: I det er nå åtte nordmenn som er smittet av svineinfluensaen. Foto: Scanpix

Reiseråd

Både i USA, Canada og Storbritannia har myndighetene advart sine borgere om å reise til Mexico. Det vil foreløpig ikke norske helsemyndigheter gjøre.

- Det er veldig mye kunnskaper vi mangler om situasjonen i Mexico. WHOs vurdering er at det ikke er tilstrekkelig kunnskap om svineinfluensaen til å innføre formelle reiserestriksjoner. Vi vil derfor heller ikke gå ut med formelle restriksjoner fra norsk side, sier helsedirektøren.

Foto:
Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks