Hovedinnhold

Første svineinfluensa-tilfelle mellom personer i Norge

LABORATORIUM: Totalt 33 nordmenn har nå blitt testet postitivt for H1N1-viruset. Foto: AP
LABORATORIUM: Totalt 33 nordmenn har nå blitt testet postitivt for H1N1-viruset. Foto: AP
(VG Nett) For første gang er det bekreftet smitte av influensaviruset H1N1, eller svineinfluensa, mellom to personer i Norge.

Denne saken handler om:

12 nordmenn er nå smittet av viruset, melder NTB.

Det er en person fra Vest-Agder som ikke har vært på utenlandsreise, men som har bodd sammen med et annet bekreftet tilfelle, som nå har smittet, melder Folkehelseinstituttet.

- De to er kamerater som bor i samme hus, opplyser avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Tiltak

De forventer flere enkelttilfeller med smitte hos personer som har vært i utlandet. De tror også på at flere vil bli smittet direkte her i landet.

- Tiltakene nå tar sikte på å forsinke spredningen i landet, skriver de på sine hjemmesider. Disse går ut på å identifisere de syke på et så tidlig stadium som mulig, samt sørge for at de har minimal omgang med andre.

- Vi er opptatt av at de som kommer fra utlandet, særlig USA og Mexico, som får symptomer like etter de er kommet hjem holder seg hjemme og ringer til legen. Slik at de ikke kommer i kontakt med andre på legekontoret. Det er det viktigste tiltaket nå, mener Aavitsland, som ikke er overrasket over at smitten nå sprer seg internt i Norge.

- Vi har jo sagt i noen uker nå at vi venter smitte også innelands, sier Aavitsland

- Ingen grunn til panikk

Han utdyper med at man forventer noen flere slike tilfeller gjennom sommeren, men at det det store utbruddet først kommer til høsten.

- Da tenker vi på hundretusener av smittede folk. Det er slik vi tror det blir i Norge til høsten, sier Aavitsland.

Han ser likevel ingen stor grunn til panikk selv om en stor del av befolkningen vil oppleve å bli smittet. Dette skyldes at sykdomen har vist seg å være forholdsvis mild.

- Det er ingen grunn til panikk så lenge den bare er litt verre enn vanlig sesonginfluensa. Vi tror den vil fortsette å være slik også til høsten.

Av de nordmennene som er smittet i utlandet har to fått smitten i Mexico, der svineinfluensaen hadde sitt utbrudd, og ni i USA.

Av alle som er smittet i Norge bor seks i Oslo, fire i Vest-Agder, én i Rogaland og én i Telemark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks