Hovedinnhold

- Det er mye om svineinfluensa vi ikke vet

HELSEDIREKTORATET (VG Nett) Norske helsemyndigheter ble nærmest tatt på sengen da nyheten om svineinfluensaen kom fredag forrige uke. Fremdeles er situasjonen uoversiktlig.

Denne saken handler om:

Fakta om svineinfluensa

  • Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

  • Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

  • Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

  • Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet.

Selv om helsemyndighetene har planer for hvordan de skal reagere når situasjoner som den man nå er oppe i oppstår, visste norske helsemyndigheter ingenting om svineinnfluensautbruddet i Mexico før fredag. Det var samtidig som norske medier først begynte å rapportere om saken.

ALLE VG NETTS SAKER OM SVINEINFLUENSAEN

Siden den tid har ulike etater, som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, jobbet på spreng med å skaffe seg en oversikt over situasjonen. I tillegg har man forsikret seg om at beredskapen Norge har jobbet med over lang tid er oppe og står, og at man tetter de hullene man eventuelt måtte finne.

DETTE BØR DU VITE OM SVINEINFLUENSA

Det har ikke bare vært enkelt å få oversikten. Direktør for direktoratet Bjørn-Inge Larsen sier at særlig informasjonen som kommer fra Mexico har vært forvirrende.

- Fra Mexico har vi foreløpig bare data fra pasienter som er innlagt på sykehus, og de som er døde. Vi mangler med andre ord sannsynligvis data fra de aller fleste. Dermed har vi et veldig dårlig bilde over hvilken situasjon vi har, sier Larsen til VG Nett.

FOLKEHELSA: - Meget sannsynlig at Norge blir rammet

Venter flere svar snart

I Mexico har man i liten grad sjekket at de rundt 2.000 sykehusinnlagte faktisk har influensa.

- De har en influensalignende sykdom som ligner mye på lungebetennelse. Men at det er svineinfluensa vet vi faktisk bare for 28 stykker. I øyeblikket har vi sikker informasjon på flere i USA, der det skal være rundt 40 stykker, enn i Mexico. Derfor føler vi mye usikkerhet knyttet til situasjonen i Mexico, påpeker helsedirektøren.

LES OGSÅ: - Viruset kan ikke lenger isoleres

Totalt skal over 150 mennesker ha dødd i Mexico, men av disse er det bare et fåtall man vet har hatt svineinfluensa. Resten kommer foreløpig inn under kategorien «influensalignende sykdom».

Tett på Nett: Helsedirektoratet svarer onsdag 14.30. Send dine spørsmål nå!

Artikkelen fortsetter under bildet.

BEREDSKAP: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelsa orienterte tirsdag om arbeidet for å begrense utbruddet av svineinfluensa. Foto: Scanpix Foto:
BEREDSKAP: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelsa orienterte tirsdag om arbeidet for å begrense utbruddet av svineinfluensa. Foto: Scanpix Foto:

Norske helsemyndigheter følger nå arbeidet til Verdens helseorgansisasjon tett. De har rykket inn i Mexico, og prøver der å hjelpe til med å få oversikt over situasjonen.

- Det er lite vi kan gjøre utover det, sier Larsen.

FOLKEHELSA SVARTE TETT PÅ NETT

Han presiserer at norske myndigheter har like god informasjon som myndighetene i andre land.

- Men det er ikke til å legge skjul på at det er mye om dette viruset vi foreløpig ikke vet. Hvor utbredt det er i Mexico, hvor lett det smitter mellom mennesker, hvor alvorlig syke pasientene blir og hvilke pasientgrupper som er mest utsatt, lister helsedirektøren opp, og legger til:

- Dette er spørsmål vi forventer å få mye mer kunnskap om bare de neste dagene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Les også: WHO høyner alarmnivået

- Frustrerende

At man ikke har det fulle og hele bildet er noe også overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet er klar over. Han sier likevel at dette ikke er noe nytt i slike tilfeller som man har nå.

- Det er likevel frustrerende, men samtidig trigger det oss. Dette er en spennende situasjon, som vi er trente på å takle, mener Iversen.

LES OGSÅ: - Ikke gå rundt og vær redd

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Han sier det har skjedd veldig mye, veldig fort de siste dagene. Så langt hevder myndighetene at de i all hovedsak har delt informasjonen de har fått med media og befolkningen. Også det de er usikre på.

- All erfaring tyder på at det er det som gir oss størst tillit, sier Bjørn-Inge Larsen.

I morgen skal Den norske pandemikomité ha møte om hvordan situasjonen skal håndteres videre.

- Det vil selvsagt være uenighet i fagmiljøene om hvordan en pandemi skal håndteres. Derfor er det bra å få samlet de involverte parter og diskutert dette, sier helsedirektøren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks