Hovedinnhold

Bestiller 4,7 millioner influensavaksiner

AVTALE: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen forteller at Norge har gått til storinnkjøp av influensavaksine. Foto: Frode Hansen
AVTALE: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen forteller at Norge har gått til storinnkjøp av influensavaksine. Foto: Frode Hansen
Helse- og omsorgsdepartementet har inngått en avtale om innkjøp av 4,7 millioner doser av en vaksine mot svineinfluensa.

Denne saken handler om:

- Avtalen som nå inngås, gir oss mulighet til å sikre befolkningen vaksine i forkant av en erklært pandemi. For meg og regjeringen er det viktig å følge opp en faglig tilråding fra Pandemikomiteens møte fredag ettermiddag. Dette er også i tråd med faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Han sier at en rekke land nå inngår lignende avtaler.

Avtalen om innkjøp av pre-pandemivaksine mot den nye influensa A (H1N1) er inngått med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK). Innkjøpene koster rundt 300 millioner kroner.

Norge har allerede en vaksineavtale med GSK om levering av en pandemivaksine til hele befolkningen i Norge hvis det blir en influensapandemi, men den trer først i kraft dersom Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer at vi har en pandemi i fase 6.

- Vi vil være på den sikre siden. Vi ser at sykdommen er uskyldig i dag, men dette kan endre seg. Blir viruset mer aggressivt, vil vi være 100 prosent sikre på at vi har tilgang til vaksine, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet til NTB.

Skulle WHO erklære en pandemi i fase 6, vil behovet for avtalen som nå er inngått falle bort.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks