Hovedinnhold

Myndighetenes skrekkscenario:

- 13.000 døde av svineinfluensa

FRYKTER DET VERSTE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) og helseminister Bjarne Håkon Hanssen har planene klare, dersom svineinfluensaen utvikler seg til å bli en svært smittsomt pandemi. Foto: Scanpix
FRYKTER DET VERSTE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) og helseminister Bjarne Håkon Hanssen har planene klare, dersom svineinfluensaen utvikler seg til å bli en svært smittsomt pandemi. Foto: Scanpix
REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Norske myndigheters verste scenario er at 13.000 mennesker dør av svineinfluensa og at sentrale samfunnsoppgaver stopper opp på grunn av sykdomsfravær.

Denne saken handler om:

Dette er svineinfluensa

  • Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

  • Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

  • Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

  • Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet.

Det kom frem da helseminister Bjarne Håkon Hanssen holdt pressekonferanse om hvordan helsemyndighetene forbereder seg på å møte et omfattende utbrudd av svineinfluensa i Norge.

På pressekonferansen innrømmet helseministeren at verden står overfor en alvorlig situasjon. Han understreker likevel at Norge er godt forberedt på å møte en pandemi.

- Det er en alvorlig situasjon. Mange er bekymret og redde, men vi er så godt forberedt som vi kan være, sier Hanssen.

Norge er et av landene som har forhåndsbestilt vaksine, som vil bli produsert så raskt det er mulig. Det er bestilt to doser per individ, noe som vil innebære en fullvaksinering av hele befolkningen.

I løpet av en ukes tid vil det bli bestemt om det skal startes produksjon av vaksinen. Det vil da ta fra tre til seks måneder før det første partiet leveres i Norge.

TETT PÅ NETT:Folkehelsa svarte på VG Nett-leserne spørsmål om svineinfluensa.Les svarene her

Spanskesyken

Normalt vil en pandemi oppstå hvert hundre år, og det ser nå ut som svineinfluensa smitter mellom mennesker. Foreløpig er det imidlertid kun noen få dødsfall i Mexico. Norske myndigheter er usikre på om det bare er toppen av isfjellet som er oppdaget nå - eller om vi står overfor en global epidemi.

Ekspertene er nå mest opptatt av hvor lett det smitter.

- Dersom det dreier seg om et influensavirus som smitter lett mellom mennesker, så vil det ikke kunne stanses, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) vurderer nå sykdommen til å være på trinn tre, hvor trinn seks er det verste.

LES OGSÅ:Dette bør du vite om svineinfluensa

Myndighetene har av beredskapshensyn tatt utgangspunkt i et verst tenkelig scenario, hvor beregningene er basert på spanskesyken.

- Dette kan bli alt fra en tilleggsinfluensa, en sommerinfluensa. Eller 1,2 millioner nordmenn kan bli smittet. Det vil innebære 13.000 ekstra dødsfall ifølge beregningene. Det er da tatt hensyn til at vi har en bedre evne til å behandle pasienter i dag enn under spanskesyken, forklarer Larsen.

LES OGSÅ:Myndighetene klare til å dele ut influensamedisin

Det vil i tilfelle få store konsekvenser for Norge.

- I et mildere scenario vil vi oppleve cirka 15 prosent arbeidsfravær på det meste. Da mener vi ingen samfunnssektor vil være truet. Basert på spanskesyken-modellen vil det være opptil 40 prosent arbeidsfravær, og kanskje mer på enkelte arbeidsplasser. Da vil alle sektorer være rammet og alle bedrifter må være godt forberedt på hvordan de skal klare å bringe videre sitt tjenesteområde, forteller helsedirektøren.

LES OGSÅ:Vaksine fungerer ikke mot svineinfluensa

Reiseråd

Ifølge Direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet har Norge foreløpig ikke gått ut med noen generell advarsel om å reise til områder der det er påvist svineinfluensa. Han understreker likevel at reiserådene kan bli endret de nærmeste dagene-

- Vi drøfter fortløpende hva slags råd vi skal gi, og koordinerer oss med Verdens helseorganisasjon og EU, sier Larsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks