Hovedinnhold

10-åring svineinfluensa-vaksinert mot foreldrenes vilje

OPPGITT: Kikki Nyhagen føler seg matt og oppskjørtet etter at hennes 10 år gamle datter ble vaksinert mot familiens vilje. Foto: Privat
OPPGITT: Kikki Nyhagen føler seg matt og oppskjørtet etter at hennes 10 år gamle datter ble vaksinert mot familiens vilje. Foto: Privat
(VG Nett) Til tross for at Kikki Nyhagen ikke hadde godkjent at hennes ti år gamle datter skulle vaksineres for svineinfluensa, vaksinerte skolens helsetjeneste jenta.

Denne saken handler om:

Etter nøye vurdering hadde Kikki Nyhagen og faren til hennes ti år gamle datter bestemt at jenta ikke skulle vaksineres for svineinfluensa. Derfor var valget enkelt da datteren for to uker siden fikk tilbud om vaksinen gjennom helsetjenesten på Karlsrud skole på Nordstand i Oslo.

- Vi hadde googlet, diskutert og funnet ut at vi ikke ville vaksinere hennne for svineinfluensa. Vi tror hun kanskje allerede har hatt svineinfluensa da hun var veldig syk for noen uker siden, og føler dessuten at vi vet for lite om langtidsvirkningene av vaksinen, sier Nyhagen til VG Nett.

ALT OM SVINEINFLUENSA

- Forferdelig

For å bli vaksinert for svineinfluensa gjennom skolehelsetjenesten i skoletiden, må elevene ha med seg en signatur på et skjema som leveres ut fra skolen. Det ble ifølge moren aldri signert, og moren anså saken som grei. For sikkerhets skyld ringte hun skolen torsdag da vaksineringen skulle gjennomføres. Ifølge Nyhagen bekreftet læreren da at datteren ikke hadde blitt vaksinert. Denne dagen skulle datteren være hos faren etter skolen. Sjokket var stort da faren ringte og fortalte at datteren hadde fortalt at hun hadde fått svineinfluensavaksinen.

SJEKK UT VG NETTS SVINEINFLUENSASIDE PÅ FACEBOOK

Mandag ringte hun til skolens helsetjeneste, som organiseres gjennom helsestasjonen på Karlsrud. Da fikk hun bekreftet at datteren var blant de vaksinerte. På spørsmål om de kunne vise til et signert skjema som legitimerte vaksineringen, måtte helsetjenesten innrømme: Nei, det kunne de ikke.

- Vi føler oss helt matt og oppskjørtet. Vi som foreldre skal jo ta vare på barna våre, men hva kan vi gjøre når et skjema som i dette tilfellet blir oversett likevel? Jeg syns det er forferdelig. Jeg syns dette må få konsekvenser, og at de må ta ansvar her. Man mister ikke bare en sprøyte inn noens arm, sier Nyhagen.

DETTE BØR DU VITE OM SVINEINFLUENSA

Tar selvkritikk

Leder ved Karlsrud helsestasjon Ellen Sæter sier til VG Nett at de legger seg langflat overfor det som har skjedd.

- Vi har 14 grunnskoler i Nordstrand med 5.900 elever som har fått tilbud om vaksinering. Rundt to-tredjedeler har takket ja ved å ha med signert lapp fra foreldrene. Dessverre har vi hatt to avvik der elever har blitt vaksinert uten at foreldrene har signert en slik lapp. Dette skal selvsagt ikke skje, og jeg skjønner at foreldrene blir fortvilet, sier Sæter.

SJEKK VAKSINEGUIDEN HER

Hun forteller at helsestasjonen allerede har startet en evaluering av prosessen rundt vaksineringen.

- Dette er massevaksinering av en skala som aldri før har vært gjort i Norge. Vi må diskutere om det er hensiktsmessig å gjøre dette på skolene, eller om man bør la barna komme sammen med foreldrene for å få vaksine utenom skolen. Da kan man unngå slike feil som er skjedd her, men samtidig vet man at langt færre da vil bli vaksinert fordi mange foreldre trolig ikke vil ta seg tid til å komme, sier helsestasjonlederen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks