Hovedinnhold

Norsk smugler tatt etter vill biljakt i Sverige

** Brøt kontrollsperring
** Presset norsk tollbil mot trailer
** 10 politibiler og spikermatter i Sverige

(VG Nett) En nordmann i 65-årsalderen ble tirsdag pågrepet i Sverige etter en lang og dramatisk biljakt. I bilen hadde han et stort parti smuglersprit.

Denne saken handler om:

Tips oss

- På en stoppost var det en personbil som prøvde å unngå tollkontroll. Bilen forsøkte i stedet å kjøre tilbake til Sverige, forteller fungerende avdelingssjef i Tollregion Øst-Norge Vårin Utne til VG Nett.

Episioden skjedde i tretiden tirsdag, da de norske tollerne viftet føreren av bilen inn til kontroll på en av tollvesenets stopposter der tollvesenet kontrollerer trafikk som kommer fra Sverige til Norge.

Ifølge Utne nektet mannen tvert. Han kjørte i stedet rett gjennom kontrollposten og tok en stikkvei som ledet til nye E6 for å komme tilbake til Sverige.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000 

Biljakt i grøft

Den flyktende bilen havnet i grøften på veien. Men den stanset ikke.

- Personbilen kom seg opp igjen av grøften, forklarer Utne.

Bilen krysset så grensen til Sverige.

På svensk side var en bil fra det norske tollvesenet for å observere. På et tidspunkt hvor den norske tollbilen er i venstre kjørefelt på vei forbi en trailer i høyre, kommer den norske varebilen opp på venstre side av tollbilen, slik at den blir presset mot traileren.

- Det kom til kontakt mellom vår bil og personbilen, men ikke kontakt mellom vår bil og traileren, forklarer Utne til VG Nett.

Svenske politibiler tok opp jakten på den norske smuglerbilen.

- Jakten varte i én time og tyve minutter, forteller Fredrik Brax, etterforskningsleder ved politikammeret i Trollhättan, som har etterforskningsansvaret for saken.

De to norske tollerne er ifølge Brax tatt inn til avhør om grøfteepisoden, mens eieren av personbilen er tatt inn til avhør ved politistasjonen i Åmål.

- Norsk toll varslet oss. Ti til tolv svenske politibiler deltok. Noen la ut spikermatter, andre lå på hjul etter ham, forteller Brax til VG Nett.

Beslagla smuglerspriten

Brax sier at ferden etter grensen gikk først mot Bohuslän, så til Dalsland før den endte sør for Billingsfors.

- Der gav mannen opp mens to biler lå på hjul bak ham, forteller Brax.

Pågripelsen var udramatisk og i bilen fant politiet større mengder alkohol. Brax vil ikke oppgi hvor mye.

- Vi går over og teller, sier han.

Bilføreren vil ifølge Brax bli tiltalt for smugling.

- Han er også mistenkt for andre lovbrudd, men vi er enda ikke sikre på hva slags siktelse vi eventuelt tar ut når det gjelder episoden i Norge, sier han.

De norske tollbetjentene som fulgte bilden da den havnet i grøften blir avhørt av politiet i Strømstad i kveld. Brax sier de var «oppskaket».

- Kjenning

Politiet i Østfold bekrefter hendelsen og sier at de kjenner mannens identitet.

- At mannen er en kjenning av norsk politi er ingen overdrivelse, sier operasjonsleder i Østfold politidistrikt Villy Meier til VG Nett tirsdag kveld.

LES MER: 2011 ble et rekordår for alkoholsmugling til Norge

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks