Hovedinnhold

Harry-Siv lover doblet tollkvote med ny regjering

Og varsler kamp mot matgigantene Tine og Nortura

BILLIG: Siv Jensen er først og fremst opptatt av at maten er billigere i Sverige, men hun mener mange også får øynene opp for at matutvalget også er bedre på andre siden av grensen. Foto: Espen Braata
BILLIG: Siv Jensen er først og fremst opptatt av at maten er billigere i Sverige, men hun mener mange også får øynene opp for at matutvalget også er bedre på andre siden av grensen. Foto: Espen Braata
STRØMSTAD/SVINESUND (VG Nett) Frp-leder Siv Jensen harryhandler til seg selv og slenger valgflesk til velgerne over ett år før stortingsvalget.

Denne saken handler om:

Fredag åpner hun Frps landsmøte på Gardermoen, og akkurat nå er Siv Jensens drømmer om regjeringsmakt nærmere enn noensinne.

Harry-frislipp

Derfor starter partilederen tidlig med valgflesket og inviterte i helgen VG Nett med på harrytur til Svinesund hvor hun lanserte Frps harryplaner.

Jensen ønsker i utgangspunktet å fjerne alle restriksjoner på import av alkohol- og matvarer over grensen, men innser at det kan bli vanskelig å få umiddelbart gjennomslag for neste høst. Derfor gir hun følgende valgløfte til velgerne:

- Doblede tollkvoter skal vi få på plass med en gang vi er inne i regjeringskontorene. Det er ikke mer enn en forskriftsendring som skal til, sier hun.

Allmenn rettsoppfatning

BARE VIN: Siv Jensen sier hun sjelden kjøper annen drikke enn vin når hun handler alkohol i utlandet. - Jeg er veldig glad i rosévin, sier hun. Foto: Espen Braata
BARE VIN: Siv Jensen sier hun sjelden kjøper annen drikke enn vin når hun handler alkohol i utlandet. - Jeg er veldig glad i rosévin, sier hun. Foto: Espen Braata

Frp-lederen viser til at SV-leder Kristin Halvorsen tok grep som finansminister i 2006 da hun økte tollkvotene. Det var første gang i løpet av de siste 30 årene at kvotene ble endret.

- Vi kan ikke ha kvoteregler som er i strid med allmenn rettsoppfatning, poengterer hun.

Mange har kritisert Frps holdning til svenskehandelen med at det er gambling med det norske landbruket.

- Det er ikke noe mål i seg selv å opprettholde dagens antall bønder. Men vi kommer heller ikke til å gå aktivt inn for å rasere norsk landbruk. Det er en total misforståelse av vår politikk, sier hun.

Godt kjent

Jensen handletur startet med fire flasker rosévin fra Systembolaget.

- Jeg kjøper aldri mer enn kvoten, sier hun.

Kort tid etter kjører vi fra Strømstad og inn på handelskaoset på Svinesund. Nordmenn med overfylte handlevogner pumpes ut av kjøpesenteret på Nordby.

- Jeg har handlet her en rekke ganger, så jeg vet hva jeg skal se etter. Det handler om å finne de riktige produktene, for der kan man gjøre et kjempekupp, sier hun.

- Er det flaut å handle her?

- Overhodet ikke. Det er jo økonomisk sett smart å handle her. Man sparer penger. Også er det koselig og man møter alltid kjente, sier hun.

Bedre utvalg

Jensen mener det ikke bare er prisene som er bedre i Sverige, men også utvalget.

- Det er uforståelig at vi nordmenn skal akseptere det ene EU-direktivet etter det andre. Men når det kommer til å få tilgang på det rike matutvalget og de gode prisene som man kan få i EU-markedet, så skal man sette på en lås og kaste nøkkelen. Det er ikke rart folk ikke aksepterer det og reiser over grensen for å handle, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under bildet

VELG OG VRAK: Frp-lederen vil gi norsk matkonsumenter større mulighet til å velge bort de norske kjøtt- og matvarene. Foto: Espen Braata
VELG OG VRAK: Frp-lederen vil gi norsk matkonsumenter større mulighet til å velge bort de norske kjøtt- og matvarene. Foto: Espen Braata

Tar et «Harry-Brekk»

For to uker siden skrev VG Nett at landsbruksminister Lars Peder Brekk fra Senterpartiet ble fersket mens han sto i kassa på en matbutikk i Sverige og handlet billige, svenske matvarer.

- Jeg skjønner godt at Brekk handler i Sverige. Men jeg forstår ikke dobbeltmoralen i at han vil at nordmenn skal handle maten sin i Norge og akseptere skyhøye priser og elendig utvalg, sier hun.

Kamp mot Tine

Hun varsler samtidig at melkegiganten Tine og kjøttprodusenten Nortura kan vente seg tøffere tider med Frp i regjeringskontorene.

- Det er bare i Norge at vi har eggkriser, smørkriser og alle mulige slags andre kriser. Det er ikke akseptabelt. Vi kommer til å lette på reguleringene og åpne opp markedet, slik at flere aktører slipper inn, sier Jensen.

Hun er også sterkt kritisk til måten norske matprodukter skal beskyttes fra konkurransen utenfra på.

- Når tollpåslaget på en kilo kylling nærmer seg 100 kroner, så sier det seg selv at det er urimelig. Tenk på alle de gode kjøttproduktene vi går glipp av fordi prisene blir avsindig mye høyere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks