Hovedinnhold

Regnet høljer ned i Longyearbyen

<p>HØLJER: Veien opp til Nybyen er en av mange veier som er stengt på grunn av nedbøren som er ventet på Svalbard i løpet av ettermiddagen og kvelden.</p>

HØLJER: Veien opp til Nybyen er en av mange veier som er stengt på grunn av nedbøren som er ventet på Svalbard i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix
Sysselmannen har gjennom natten hatt full beredskap i forbindelse med uværet på Svalbard, hvor 140 personer er evakuert.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det verste regnet slo inn over øysamfunnet mandag kveld. Så langt har det gått greit forholdsvis greit, og det er ikke blitt meldt inn noen alvorlige hendelser til Sysselmannen.

 – Det er fortsatt mye vann, men vinden har avtatt noe. Vi opprettholder aktiv beredskap gjennom natten og er ute på runder for å sjekke forholdene, sier sysselmannsførstebetjent Bjørn Pedersen til NTB natt til tirsdag.

Frykter flom og skred: – All grunn til å være obs

Uvanlig høy temperatur for årstiden gjør at nedbøren kommer som regn, ikke snø. I tillegg blåser det kraftig.

– Dette er en type ekstremvær vi ikke er vant til på Svalbard, og vi er derfor usikre på hvordan dette vil slå ut i Longyearbyen. I samarbeid med skredeksperter fra NVE har Sysselmannen derfor besluttet å evakuere innbyggerne i flom- og skredutsatte områder i Longyearbyen. En rekke veier blir også stengt, sa sysselmann Kjerstin Askholt mandag kveld. 

<p>EVAKUERT: Flere boliger i Longyearbyen er evakuert i forkant av de store nedbørsmengdene som er ventet mandag kveld og natt til tirsdag.</p>

EVAKUERT: Flere boliger i Longyearbyen er evakuert i forkant av de store nedbørsmengdene som er ventet mandag kveld og natt til tirsdag.

Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix

Stor skredfare

Ifølge OBS-varselet fra Meteorologisk institutt for Spitsbergen, som gjelder fra mandag ettermiddag til tirsdag morgen, var det ventet 30 til 50 millimeter nedbør på 24 timer i området rundt Longyearbyen, men enkelte steder kan det komme over 100 millimeter. 

Nedbøren vil kommer som regn under 400-500 meter.

Det var også ventet sørvestlig storm utsatte steder, og det betyr fare for oversvømmelser og jord- og flomskred i bratt terreng.

Snøskredavdelingen i NVE varsler om stor snøskredfare for områder over 700 meter over havet på Svalbard. Det dreier seg hovedsakelig om vestlige deler av Spitsbergen. NVE benytter faregrad 4 som er den høyeste.

Det er innført ferdselsforbud i områdene som er evakuert og stengt.

Les også: Nå kommer kulden.

Evakuert og stengt

24 boliger fra Vei 222 til 228 ble i løpet av mandagen evakuert. I tillegg ble hele Nybyen og området fra kirken til og med det gamle bakeriet evakuert.

En ny vurdering av evakueringssituasjonen skal gjøres tirsdag formiddag.

– Vi vil følge situasjonen og utviklingen fortløpende, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

19. desember i fjor omkom to personer da det gikk et større snøskred fra Sukkertoppen i Longyearbyen. Elleve hus ble ødelagt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks