Hovedinnhold

VG avslører hemmelig spill om stor og ukjent privat eiendom:

Svalbard-eiendom kan bli solgt til utlandet

* Bergensfamilie i bitter konflikt med Store Norske
* Prøvde å selge til staten - fikk ikke svar

TIL SALGS: Hiorthhamn og eiendommen Austre Adventfjord sett fra Longyearbyen.
TIL SALGS: Hiorthhamn og eiendommen Austre Adventfjord sett fra Longyearbyen.
LONGYEARBYEN (VG) I over 70 år har en mediesky bergensfamilie eid en stor og kullrik eiendom like utenfor Longyearbyen. Nå er landområdet til salgs på det internasjonale markedet.

Austre Adventfjord

  • Privat eiendom på 217,6 kvadratkilometer på Svalbard som strekker seg fra Helvetigfjellet i sørøst til Deltaneset i nordvest.
  • Blant de 30 største privateide eiendommene i Norge.
  • Inneholder kullforekomster beregnet av grunneier til 20 millioner tonn.
  • Inkluderer Operafjellet, hvor 141 mennesker mistet livet da et russisk fly styrtet i 1996.
  • Opprinnelig kjøpt i 1901 av skipper B. Pedersen fra Tromsø på vegne av Bergen Spitsbergen Kulgrubekompagni.
  • Senere overtatt av The Spitsbergen Coal and Trading Company. Solgt til skipsreder Jacob Kjøde fra Bergen i 1937, som året etter etablerte selskapet Norske Kulfelter A/S.
  • Jacob Kjøde var morfar til Horn-søsknene, som i dag eier eiendommene sammen.
  • Austre Adventfjord er den ene av to privateide eiendommer på Svalbard. I tillegg har det statseide russiske kullselskapet Trust Arkikugol eiendommer i Barentsburg, Grumant, Pyramiden og Bohemanflya.
  • Resten av Svalbard eies av den norske stat, eller selskaper hvor den norske stat er inne på eiersiden.

Eiendommen Austre Adventfjord ligger rett på den andre siden av fjorden fra Longyearbyen og er på størrelse med Bærum kommune. Det privateide landområdet på Svalbard inkluderer blant annet det nedlagte gruvesamfunnet Hiorthhamn og Operafjellet, og er i dag et yndet hytte- og rekreasjonsområde for innbyggerne på den arktiske øygruppen.

Nå kan idyllen bli brutt av en pikant strid om kulldrift og norsk Svalbard-politikk.

Det er industrimannen, investoren og bonden Henning Horn (64) som eier Austre Adventfjord sammen med sine søstre Elin Horn Galtung (68) og Kari Horn (66). Arvingene til deres avdøde bror Johan Jacob Horn eier den siste ideelle fjerdedelen av eiendommen.

VG kan i dag avsløre at Horn-familien nå ønsker å selge Austre Adventfjord.

Prisen er ukjent, men etter det VG får opplyst er store internasjonale finansinstitusjoner engasjert for å finne potensielle kjøpere.

Kan selges fritt

ADVOKAT: Sveinung O. Flaaten i advokatfirmaet Hjort. Foto: NTB Scanpix
ADVOKAT: Sveinung O. Flaaten i advokatfirmaet Hjort. Foto: NTB Scanpix

- Eiendommen er nå for salg og jeg har ikke kommentarer til selve salgsprosessen, sier advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort, som representerer Henning Horn og selskapet Austre Adventfjord AS.

I prinsippet kan hvem som helst nå kjøpe eiendommen - også utenlandske aktører. Austre Adventfjord er den ene av to privateide eiendommer på Svalbard.

- Eiendommen Austre Adventfjord kan i utgangspunktet selges fritt, men innenfor de rammer som legges av Svalbard-traktaten og Svalbardloven, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet i en e-post til VG.

Svalbard-ekspert Willy Østreng mener det er tenkelig at Kina er interessert i eiendommen.

Borgere og selskaper fra alle traktatland har lik rett til adgang og opphold på Svalbard. De skal også kunne drive fiske, fangst og all slags maritim-, industri-, bergverks- og handelsvirksomhet på like vilkår. All virksomhet er underlagt norsk lovgivning, men ingen kan behandles forskjellig på bakgrunn av nasjonalitet.

Langvarig samarbeid

Bakgrunnen for eiendomssalget er en betent strid mellom Austre Adventfjord AS, hvor Horn er medeier og styreleder, og kullselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK) som eies av den norske stat.

Austre Adventfjord AS ønsker å starte kulldrift på eiendommen. Selskapet som ble etablert i fjor hevder å ha investeringsplaner for mellom en halv og én milliard, og anslår kullforekomstene på eiendommen til 20 millioner tonn og 15-20 års drift, gitt dagens prisnivå og teknologi.

Horn-familien hadde i flere tiår et nært og godt samarbeid med Store Norske, og sto i en lang periode for frakten av kull fra øygruppen. Store Norske leide i en årrekke Horn-familiens kullrettigheter, men erklærte i 1992 at området ikke lenger var interessant. Med dette som bakgrunn lot grunneieren tidsbegrensede utmålene løpe ut i år 2000.

Forholdet kjølnet

I 2008 bråsnudde imidlertid statsselskapet og sikret seg førsterett på de beste utmålene på Horn-familiens eiendom, uten at grunneieren ble informert.

Etter dette har forholdet mellom de to tidligere samarbeidspartnerne kjølnet kraftig.

Austre Adventfjord AS mener Store Norske blokkerer for ny kulldrift på eiendommen og hevder selskapet gjør krav på ressurser det ikke trenger.

Dette tilbakevises av Store Norske, som ifølge egne tall har registrert over 300 utmål på øygruppen. Selskapet hevder imidlertid at det trenger forekomstene i Austre Adventfjord i sin ressursbase.

For Austre Adventfjord AS er det ikke tilstrekkelig å ende opp med en fjerdedel av en eventuell utvinning, slik Bergverksordningen for Svalbard tilsier at grunneier har rett på.

Åpnet for salg til staten

VG vet at det siden januar har vært dialog mellom grunneier/Austre Adventfjord AS og Nærings- og fiskeridepartementet/Justis- og beredskapsdepartementet om framtiden til den såkalte traktateiendommen.

Statsministerens kontor var også i en tidlig fase involvert.

Korrespondansen mellom partene er imidlertid ikke registrert i departementenes postjournaler.

SELGER: Industrimannen, investoren og bonden Henning Horn (64) ønsker å selge Svalbard-eiendommen, som han eier sammen med sine to søstre og sin avdøde brors arvinger. Foto: Per Snekvik, Avisa Sør-Trøndelag
SELGER: Industrimannen, investoren og bonden Henning Horn (64) ønsker å selge Svalbard-eiendommen, som han eier sammen med sine to søstre og sin avdøde brors arvinger. Foto: Per Snekvik, Avisa Sør-Trøndelag

I dialogen har Austre Adventfjord AS åpnet for at staten kan kjøpe Horn-familiens eiendom, mot at selskapet får starte kulldrift i egen regi.

Det har imidlertid ikke blitt noen løsning, og nå er tålmodigheten til grunneieren slutt.

- Kunne forventet en annen behandling

- Staten har ikke gitt noen form for tilbakemelding og eiendommen er nå for salg, bekrefter Flaaten overfor VG.

- Hvordan vurderer dere statens håndtering av denne saken?

- Familien Horn har i nært og lojalt samarbeid med norske myndigheter vært med på å bygge Svalbard-samfunnet gjennom flere generasjoner. Man kunne forventet en annen behandling enn den vi hittil har sett fra Store Norske og statlige myndigheter, sier Flaaten.

- Jeg mener vi har oppført oss som vi skal oppføre oss og gått gjennom de kanaler vi skal, sier Store Norske-direktør Per Andersson til VG.

Austre Adventfjord AS eies foruten Henning Horn av tidligere Store Norske-ingeniør Bjørn Fjukstad (65) samt eiendomsinvestor Arnstein Martin Skaare (49) fra Lillehammer og skinnprodusent Ole Einar Gjerde (54) fra Hønefoss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks