Hovedinnhold

Øie til Lysbakken: - Slik rydder du opp i surrogatigranskingen

** - Trekk tilbake brevene
** - Lag endring i barneloven

HAR LØSNING: Partnerskapslovens far og tidligere statssekretær i barne- og familiedepartementet, Kjell Erik Øie (t.h), har to løsningsforslag til barneminister Audun Lysbakken (t.v). Foto: Jan Petter Lynau/Scanpix
HAR LØSNING: Partnerskapslovens far og tidligere statssekretær i barne- og familiedepartementet, Kjell Erik Øie (t.h), har to løsningsforslag til barneminister Audun Lysbakken (t.v). Foto: Jan Petter Lynau/Scanpix
(VG Nett) Kjell Erik Øie (Ap) ber barneminister Audun Lysbakken (SV) raskt rydde opp i den omfattende granskingen av norske surrogatforeldre.

Denne saken handler om:

VG avslørte forrige uke at mellom 20 og 40 norske familier er blitt kontaktet fordi norske myndigheter ønsker å rydde opp i feilregistrerte foreldre av surrogatbarn. I mange tilfeller vil det bety at foreldreskap vil bli slettet.

Siden har debatten rast og i et debattinnlegg i dagens VG skriver Øie, tidligere statssekretær i barne- og familiedepartementet, at han ikke er i tvil om hva som bør gjøres for å sikre at barn som er født av surrogatmødre får juridiske trygge rammer.

Les hele innlegget her: Barnas beste må gjelde

- Det er åpenbart for alle at resultatet for disse sakene er at barna blir hos foreldrene, og at foreldrene på sikt får fulle juridiske rettigheter, sier Øie til VG Nett

- Da blir det eneste spørsmålet hvordan vi får det til, uten at det blir for store inngrep i de familiene dette gjelder.

BAKGRUNN: 20-40 surrogatfamilier granskes av myndighetene

- To valg

Myndighetenes foreløpige løsning for surrogatiforeldre er en stebarnsadopsjon. Det er en svært lang, og hittil nærmest ubrukt prosess, og Øie mener at stebarnsstrategien har klare svakheter.

- Det er krenkende å trekke inn barnevernet for å gjøre en vurdering av disse familienes omsorgsevne, og ordinær stebarnsadopsjon skaper usikkerhet og vil kunne innebære lang saksbehandlingstid, sier han.

Kommentar: Surrogati kan bli straffbart

Artikkelen fortsetter under bildet

GRANSKES: Skuespiller Geir Kvarme (t.h.) og ektemannen Sebastian er blant de mellom 20 og 40 foreldrene som risikerer å stå uten en eneste juridisk rettighet overfor barnet - selv om de er folkeregistrert av norske myndigheter. Arkivfoto: Nils Bjåland/ VG
GRANSKES: Skuespiller Geir Kvarme (t.h.) og ektemannen Sebastian er blant de mellom 20 og 40 foreldrene som risikerer å stå uten en eneste juridisk rettighet overfor barnet - selv om de er folkeregistrert av norske myndigheter. Arkivfoto: Nils Bjåland/ VG


Han mener at Lysbakken nå har to valg, og at begge valgene krever en lovendring:

** Alternativ 1 er en stebarnsadopsjon i en «light»-versjon, hvor det gjøres en vurdering av hvorvidt mor har gitt fra seg foreldreretten.

** Alternativ 2 er at man i loven aksepterer en fødselsattest utstedt i et annet land.

- Jeg tror lover kan lages akkurat som politikerne ønsker. Det er fullt mulig å endre barneloven. Hvis vi mener alvor, så er det det som må gjøres, sier Øie.

Les også: Slik rammes barna av surrogati-oppryddingen

Det første alternativet kan være en rask løsning ettersom amerikanske domstoler allerede har behandlet spørsmålet om hvorvidt en mor har gitt fra seg foreldreretten og en fødselsattest med begge fedrenes navn er utstedt.

- Det vil overraske meg hvis norske myndigheter ikke kan legge en amerikansk dom til grunn. Her er det allerede gjort en vurdering i USA av det norske myndigheter vil vurdere på nytt nå. USA har en rettspraksis som vi er fortrolig med her i landet. Det vil være overraskende hvis det ikke blir resultatet uansett.

Les også: Surrogatigranskingen: - Barnelovens far ville snudd seg i graven

- Trekk brevene tilbake

I debattinnlegget understreker han at lovendringen må komme raskt, og at i mellomtiden bør brevene sendt fra Skattedirektoratet til de berørte familiene trekkes tilbake.

- Norske myndigheter har allerede levd med denne situasjonen i mange år, og da kan vi leve med dette inntil vi har fått et skikkelig regelverk på plass.

- Det er veldig uheldig å overlevere dette til byråkratene som skal finne løsninger i et lovverk som ikke stemmer overens med den virkelige verden.

Han mener at det haster å få løst saken av hensyn til barna og deres foreldre.

- Jeg er overrasket over omfanget. Den store utfordringen oppstår når barna har en fødselsattest med begge fedrene på. Det er vanskelig når virkeligheten går foran lovverket. Og det har det gjort i denne saken.

Statssekretær Henriette Westhrin i Barne- og likestillingsdepartementet har lest Øies kritikk, men ønsker ikke å kommentere den overfor VG Nett. I stedet vil hun innlede en dialog direkte med Øie, opplyser kommunikasjonsrådgiver Helge Skinnes.

Les også: 10ysbakken forstår surrogatforeldrenes reaksjoner

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks