Hovedinnhold

Vil spare strøm for miljøets skyld

ALTERNATIVT: Stein A. Møllerhaug har intallert jordvarmeanlegg. Systemet sparer både miljø og lommebok. Foto: Nils Bjåland, VG.
ALTERNATIVT: Stein A. Møllerhaug har intallert jordvarmeanlegg. Systemet sparer både miljø og lommebok. Foto: Nils Bjåland, VG.
Ola og Kari tar klimatrusselen på alvor: Hele åtte av ti nordmenn er villige til å redusere eget strømforbruket i vinter av hensyn til den urovekkende klimautviklingen.

Denne saken handler om:

Det er ikke lenger tofu-tyggende «raddiser» med palestinaskjerf og et avslappet forhold til sivil ulydighet som brenner for miljøvern:

En fersk landsrepresentativ undersøkelse markedsanalyseinstituttet Infact har gjennomført på oppdrag for VG, avslører en gryende miljøaktivisme blant det norske folk: Seks av ti nordmenn er villige til å gi avkall på personlige goder i kampen for å redde planeten. Over åtte av ti nordmenn er villige til å spare strøm generelt av hensyn til miljøet. Over fem av ti av de spurte er villige til å holde en lavere innetemperatur.

Usikre

Men til tross for at nordmenn mer enn gjerne vil hutre innendørs i kampen for en bærekraftig utvikling, er ekspertene usikre på om holdning fører til handling:

- Å signalisere at man er miljøbevisst er trendy som aldri før. Men det er likevel ofte langt mellom tanke og handling, sier trendanalytiker og sosialantropolog Gunn Helen Øye ved Prognosesenteret.

Hun mener de usedvanlige store nedbørsmengdene denne høsten har vekket miljøengasjementet hos nordmenn.

Forskningssjef Eivind Stø ved SIFO - Statens institutt for forbruksforskning - mener miljøengasjementet blant nordmenn er like stort nå som på begynnelsen av 90-tallet:

- Forskning viser en klar holdningsendring når det gjelder miljøvern, spesielt blant de unge. Men for at forbrukerne faktisk skal endre mønster, må det eksempelvis finnes rimelige og effektive strømsparende alternativer på markedet, sier Stø, som forsker på sammenhengen mellom miljø og forbruk.

Et spark

Han håper resultatet fra undersøkelsen gir «tiltaksløse politikere» som forholder seg «passive i miljødebatten» et spark i riktig retning:

- Erfaringer fra kildesortering viser at forholdene må aktivt tilrettelegges for miljøbevisst handling. Miljøvern er mer enn å kjempe for Hardangervidda. Det virker ikke som om alle politikere har skjønt det, sier Stø tørt.

Han mener politikerne mangler praktiske tiltak for å få nordmenn til å gjennomføre sine miljøvennlige handlinger.

De spurte i aldersgruppen 25-39 er aller mest villige til å redusere strømforbruket generelt: 88 prosent er villige til å spare strøm generelt, like mange kvinner som menn.

Når det gjelder å senke innetemperaturen er Frp-stemmende nordmenn i klart mindretall. Kun 36,5 prosent av dem som svarte at de ville stemme Frp, ville senke temperaturen innendørs.

Eldre villige

Her er de eldre mest villige: Over 61 prosent av de spurte i gruppen over 60 år vil ofre et komfortabelt inneklima til fordel for miljøet.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) jubler over at nordmenn har sagt seg villige til å senke temperaturen innendørs:

- Miljøengasjementet blant folk er gledelig. Det virker som om nordmenn har forstått at man ikke trenger å leve et asketisk liv ved å spare på strømmen, sier Bjørnøy til VG.

- Har politikerne gjort nok for å hjelpe nordmenn til å handle miljøvennlig?

- Ja, i motsetning til den borgerlige regjeringens manglende vilje til å innføre konkrete miljøtiltak, mener jeg denne regjeringen har lagt en helt ny kurs. Det er omleggingen av bilavgiftene et konkret eksempel på, hevder statsråden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks