Hovedinnhold

- Viktigere å være varm enn å spare på strømmen

Slik takler de kulda

KARL JOHAN (VG Nett) Varm kone, dyner, stearinlys, ved, kortere dusj og stengte dører: Her er Ola og Karis strømsparer-tips.

Denne saken handler om:

Tips oss

Januar kan bli en lite hyggelig måned for iskalde, og strømavhengige nordmenn. Eksperter VG har snakket med har regnet seg fram til at strømregningen for vinteren blir på minst 20.000 kroner.

- For mange vil nok strømregningen i januar komme som et sjokk. Særlig når den blir så mye høyere enn normalt, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske til VG.

I Oslo krøp gradestokken ned mot 15 minusgrader onsdag formiddag, men flere av dem VG Nett snakker med er opptatt av å holde seg varme når de er innendørs, enn å spare strøm.

HVA GJØR DU FOR Å SPARE STRØM?Gi oss ditt tips, og send oss dine kulde-bilder

Det blir ikke bedre: Idag stiger strømprisene med 30 prosent

- Viktig å ikke fryse

Hutrende, på vei til konferanse forteller Anne Kari Danielsen fra Skedsmo at hun bruker både elektrisitet og ved når det er så kaldt som nå.

- Så har jeg masse stearinlys. Strøm er dyrt, sier hun til VGTV.

En kameratgjeng fra Stabekk sverger til lag på lag med dyner for å holde på varmen. Men spare på strømmen gjør de ikke. I hvert fall ikke så lenge de bor hjemme og mor og far betaler regningen.

- Det skal helst være varmt og godt. Det er viktig å ikke fryse. Vi setter varmeovnene på fullt og tenner i peisen. Også har vi sånn tre dyner eller noe, sier Thomas Brenden (18), Sigurd Stavnes (18) og Dennis Lillås (18).

Slik kan regningen bli Foto: Grafikk/VG/Dine Penger
Slik kan regningen bli Foto: Grafikk/VG/Dine Penger

Smell

Tabellen over viser forventet strømregning for gjennomsnittsfamilien i henholdsvis en leilighet og enebolig.

Utregningen er gjort for VG av Dine Penger.

- Vi har lagt inn forventet strømpris slik kraftanalytikerne ser det nå, sier Geir Ormseth i Dine Penger.

I beregningen er det også laget et «worst-case-scenario», som tar utgangspunkt i at flere negative faktorer slår inn samtidig.

Slår det til må beboere i enebolig takle en smell på 8500 kroner.

- Lag budsjett

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor oppfordrer folk til å tenke smart i julestria slik at de har penger til overs når desember blir til januar.

- Lag et eget desemberbudsjett, der du ser nøye etter hva du får inn og hvor mye du skal bruke på julegaver. Det er lett å bruke mer enn planlagt, og da kan du få problemer med strømregningen, sier hun.

- Betal regningen! Ikke skyv på den, ikke utsett. Tenk på nedbetaling allerede før regningen kommer, for da blir trykket mindre, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom og rådgiver i TV-programmet «Luksusfellen».

- Ull

- Jeg er veldig glad for at jeg ikke bare må fyre med strøm. Jeg prøver å senke temperaturene i de rommene vi ikke bruker. Jeg syns jo at folk burde fyre slik at de har det godt og varmt hjemme, og syns det er ille at eldre ikke har råd til for eksempel ved eller strøm. Mitt råd er å ta på seg litt ull under klærne når man er hjemme, sier Anne Linsøhaug, som bruker oljefyr gjennom vinteren.

- Jeg kler på meg selv og barna litt ekstra, fordi leiligheten er ganske kald. Og så fyrer vi så godt vi kan når vi er hjemme, og sparer når vi er ute. Jeg lukker også dørene i alle rom. Jeg gjør sikkert ikke nok, og burde sikkert hatt noen tetningslister, sier Erik Libæk.

Han reagerer på at strømprisene er så høye.

- Jeg føler at det har regnet gjennom store deler av høsten, men vannmagasinene er likevel helt tomme, påpeker han.

- Varm kone

- Kollegaen min har det beste tipset, han har en god og varm kone, men ellers er et tips alternative strømkilder som varmepumper, eller en god gammeldags peis. Jeg vil gjerne tilbake til 70-tallet da det var ordentlig regulert, og staten tok ansvar i stedet for å overlate det til private. Vi må ha oppvarming i et land som er så langt nord, og er så kaldt, sier Erik Torkelsen.

Navnebror Erik Lie forteller at han bruker å dusje fort når strømprisene fyker i været.

- Dusjing sluker mye strøm. Jeg kler også på meg mer, og beveger meg mer, sier han.

- Forferdelig

Martin Rød har allerede erfart at strømregningen etter nyttår kan svi. I fjor vinter endte han opp med å betale strømregningen i flere etapper.

- Januar i fjor var helt forferdelig. De skulle vel være snille og dele oppregningen, men jeg opplevde det mer som å få en baksmell, forteller Rød.

- Hva er viktigst: Spare på strømmen eller holde seg varm?

- Holde seg varm, svarer han.

Ikke forfengelig? - Ta på deg kjeledressen!

Følg artikkelforfattern på Twitter 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks