Hovedinnhold

Ny strømsone kan gi prishopp på Vestlandet

ISKALDE PRISER: Den lange klde vinteren presser strømrpisene til nye høyder. Foto: Magnar Kirkenes
ISKALDE PRISER: Den lange klde vinteren presser strømrpisene til nye høyder. Foto: Magnar Kirkenes
(VG Nett) Fra 15. mars skiller Statnett ut deler av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane i ett nytt markedsområde. Det kan gi høyere strømpriser for vestlendingene.

Denne saken handler om:

Kuldegrader og lite nedbør presser strømprisene oppover i hele landet.

Nå varsler Statnett en ny soneinndeling, som kan få store konsekvenser for strømkundene vest i landet.

Bakgrunn:Norge kan få dyrest strøm i Europa

Les også:Prishopp på strøm i Sørvest-Norge

Kapasiteten sprengt

Den lave vannstanden i magasinene kombinert med manglende kapasitet i strømnettet gjør at Statnett må drive med større risiko enn tidligere i dette området.

- Bakgrunnen for at vi oppretter et nytt prisområde er at det er begrensinger på overføringskapasiteten, og lite kraft i magasinene. Hvor mye prisene vil øke er vanskelig å si, men jeg ville ikke brukt ordet veldig, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett til VG Nett.

- De har ikke nok kapasitet til å levere strøm i eget område, derfor må vi sørge for dette gjennom å opprette en 5. sone, sier kommunikasjonsdirektør, Irene Meldal.

Det er bare en knapp måned siden Statnett innførte en ny prissone for strøm på Østlandet og Nordvestlandet.

Les mer om den nye soneinndelingen her

- Prisstigning

- Vi venter at prisen i det nye området vil gå opp, fordi det er lite vann i magasinene. Akkurat hvor høy prisen vil bli er vanskelig å si. Den vil kanskje legge seg nærmere NO1 enn NO3, men foreløpig er dette bare spekulasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver, Jarle Hodne i Bergen Kommunale Kraftselskap (BKK), til VG Nett.

Selskapet selger ikke strøm, men produserer kraft i området som skal skilles ut. Vannstanden i magasinene er den laveste på 40 år.

- Vi kan ikke øke produksjonen som følge av den nye inndelingen, men må spare så vi vet at vi har vann i magasinene etter påske, sier Hodne.

- Ønsker kutt

Fjordkraft, som leverer strøm til en stor andel husstander på Vestlandet og har hovedkontor i Bergen, syns det er for tidlig å konkludere, men sier den nye inndelingen er et forsøk på å dempe etterspørselen.

- Først må vi få vite nøyaktig hvor de nye linjene går. Dette er noe vi må få tydelig informasjon fra Statnett og myndighetene om, sier kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft, Janne Tjomsland til VG Nett.

- Slik jeg tolker det er dette et signal på at de ønsker at folk skal kutte drastisk ned på strømforbruket, sier hun.

Fattige sliter:- Gruer seg til hver eneste dag

- Det er veldig vanskelig å si om prisen vil bli vesentlig høyere. Store deler av året håper vi på marginale forskjeller i pris mellom ulike prisområder. Men til tider kan det bli variasjoner. Problemet med strømforsyningen i dette området har vært kjent i lang tid, og altfor lite har vært gjort fra Statsnetts side. Når vi først har kommet i en slik situasjon er justering av prisområder et riktig virkemiddel, men det gjelder å få fortgang i nettinvesteringene, sier administrerende direktør i Energi Norge, Steinar Bysveen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks