Hovedinnhold

I dag nærmer strømprisen seg to kroner

DYRT: Folk må belage seg på å betalte dyrt for strømmen i vinter. Foto: Scanpix
DYRT: Folk må belage seg på å betalte dyrt for strømmen i vinter. Foto: Scanpix
(VG Nett) I Nord-Trøndelag våkner innbyggerne i dag til en strømpris på 189 øre.

Denne saken handler om:

Strøm-marerittet ser ikke ut til å ta noen ende: Nå nærmer deler av Midt-Norge seg en strømregning på to kroner kilowattimen.

- Det er tre forhold som gjør at vi prisene nå stiger, sier kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot AS.

- Det er fortsatt kaldt i Europa og meldt fortsatt kaldt i Skandinavia. Det er fortsatt problemer med atomkraft-tilførselen fra Sverige. I tillegg er en kabel mellom Danmark og Tyskland ute av funksjon, sier hun.

Atomkrafttrøbbel

- Jeg deler den analysen. Vi ser fortsatt at svensk atomkraft-trøbbel gir høye strømpriser, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft.

Dette kommer på toppen av rekordlav vannstand i norske magasiner.

- Etter de siste økningene ligger den ekstra strømregningen i vinter an til å bli 8300 kroner pr. husstand. Da har vi regnet på merkostnadene for en normal enebolig som fyrer med strøm, fra november til april, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.

Strømprisen gir stadig større regionale forskjeller, slik det også var under strømkrisen i februar, hvor tilgangen til strøm er desidert dårligst i Midt-Norge.

Store variasjoner

I dag koster strømmen 189 øre i Nord-Trøndelag og 180 øre i Sør-Trøndelag og Møre. Den er like høy i nord, men fordi de har momsfritak, er prisen til forbruker en del lavere der.

Men det er Sør-Norge som opplever de minste økningene, men også på Østlandet, Sør-Vestlandet og Vestlandet er prisen nå mellom 116 og 126 øre kilowattimen, inkludert moms, nettleie og avgift.

Ser en bare på strømprisen er den nå oppe i 88,78 øre i snitt i desember. Det er 116 prosent mer enn desember i fjor. I januar er den forventet å ligge 53 prosent høyere enn i januar i år, mens prisen vil gå ned med fem prosent i februar neste år, sammenliknet med februar, skal vi tro de prisene som markedet i dag har for levering av strøm i februar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks