Hovedinnhold

Partikilder til VG: Dette var Aps syv store valgtabber

<p>STØRE-TURNÉ: Jonas Gahr Støre tilbakela flerfoldige hundre mil i valgkampen og møtte folk både på arbeidsplasser, skoler, sykehjem og gatelangs. Men det ga seg ikke alltid utslag i velgere.</p>

STØRE-TURNÉ: Jonas Gahr Støre tilbakela flerfoldige hundre mil i valgkampen og møtte folk både på arbeidsplasser, skoler, sykehjem og gatelangs. Men det ga seg ikke alltid utslag i velgere.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Flere sentrale Ap-folk peker nå på syv tabber i valgkampen som medvirket til partiets katastrofe-resultat.

Allerede dagen derpå den mørke valgdagen for Arbeiderpartiet mener flere å vite en del om hva som førte til et av partiets svakeste valgresultat noensinne.

VG kan presentere en tabbeliste der flere av temaene allerede ble løftet frem i Arbeiderpartiets sentralstyremøte tirsdag ettermiddag om hva som gikk galt.

Tabbe 1

SKATTEØKNINGEN: Flere sentrale Ap-kilder fremholder at den største tabben var å gå til valg på løfte om skatteøkning og å tallfeste det til 15 milliarder kroner uten konkret å fortelle hva pengene skal brukes til.

Fylkesleder i Aust-Agder Ap og sentralstyremedlem Jan Rolf Næss sier: – Én ting var å gå ut med dette. Noe annet er å fortelle velgerne hva det skal brukes til. Der var vi ikke flinke nok.

Aps ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, er enig: – Vi fortalte ikke hva pengene skulle brukes på før helt på tampen av valgkampen. Det var en tabbe, en stor tabbe, sier Ottervik.

<p>KRITISK TIL AP: Tidligere statssekretær for Ap, Stein Lier-Hansen.</p>

KRITISK TIL AP: Tidligere statssekretær for Ap, Stein Lier-Hansen.

Foto: Frode Hansen, VG

Tabbe 2

STRATEGITABBEN: Ap satset på kraftfull kritikk av regjeringens manglende styring gjennom oljekrise og ledighet:

Tidligere Ap-statssekretær og nåværende leder i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, sier det klart til VG tirsdag:

– Støre og Arbeiderpartiet bommet med ett år. Alle andre så at krisen i norsk økonomi var over i fjor.

Tidligere Ap-statsråd, nå kommunikasjonsrådgiver Bjarne Håkon Hanssen sier det slik: 

– Folk har ikke kjent seg igjen i Aps historiefortelling om utfordringen med ledighet, sysselsetting, økonomien og mer, sa Hansen til NRK da valg-fiaskoen var et faktum.

Tabbe 3

STØRES PRIVATØKONOMI: Jonas Gahr Støre burde da han ble partileder plassert sin formue nøytralt. Det er manges oppfatning i Ap i dag: Slik kunne han unngått flere av oppslagene om sine pengeplasseringer.

– Det er liten tvil om at det helt unødvendig spilte inn i slutten av valgkampen, da det var i ferd med å snu. Det bidro til at vi ble hengende på 27-tallet og ikke nådde 30, sier en sentral Ap-kilde.

Han har også slitt med felles boliginvestering med Stein Erik Hagen og omstridt bygging av brygge via egen vaktmester på bryggen.

<p>TOK LITT SNUS: Ingen nonstop lystig stemning på Aps valgvake i Oslo mandag kveld. Byrådsleder Raymond Johansen legger innpå en pris snus, mens skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, følger med på valgresultatene.</p>

TOK LITT SNUS: Ingen nonstop lystig stemning på Aps valgvake i Oslo mandag kveld. Byrådsleder Raymond Johansen legger innpå en pris snus, mens skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, følger med på valgresultatene.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Tabbe 4

PANIKKARTET PARTI: Flere i Arbeiderpartiet fremholder overfor VG at forsøket på hastepreget stemmefiske knyttet til Andøya, hvor Støre åpnet for at de vil evaluere saken på nytt, undergravde partiets tradisjon om å styre etter lange linjer.

– Å verne Brevik som avfallsdeponi var en annen slik sak, sier en Ap-kilde. Det sved at partikjempen Thorbjørn Berntsen og LO-sjefer i innspurten av valgkampen, gikk ut mot Støre i den saken.

Kommunereformen blir også trukket frem; hvor Ap åpnet for at sammenslåtte kommuner kan få slippe.

Tabbe 5

HAMSKIFTET: Støre ble kritisert for å være for tåkete. I valgkampen endret han strategi fra å være den mer forsiktige strategen, til å bli en som var mer aggressiv i debattene og som ofte avbrøt motstanderne.

En bevisst strategi fra korpset rundt Støre, som det blir stilt spørsmålstegn ved:

Den rause og mer blide Støre, ble endret slik at Solberg kunne angripe sutreren Støre.

Les Hanne Skartveits kommentar: Jonas har kommet ned fra fjellet

Tabbe 6

SENTRUMSFLØRTEN: Spesielt i fagbevegelsen reageres det på at Støre kunne åpne døren for samarbeid med Venstre og KrF i valgkampen. Det blir fremholdt som en stor tabbe, selv om Venstre-flørten ble avsluttet relativt tidlig.

Tabbe 7

DISTRIKTS-SVIKTEN: Arbeiderpartiet gjorde et spesielt dårlig valg i typiske distrikts-områder som i hele Nord-Norge, Sogn og Fjordane, Møre og Rømsdal og Nord-Trøndelag. Flere i partiet mener Ap lot Senterpartiet få dominere fullstendig i sin kritikk av sentralisering, kommune- og regionreformer.

– Vi bommet på distriktspolitikken. Senterpartiet har vært mye flinkere enn oss til å få frem sitt budskap. Vi har også en god politikk på dette området, men fikk det ikke frem, sier fylkesleder Jon Rolf Næss i Aust-Agder Ap.

– Velgerne så en annen vei

Ap-leder Jonas Gahr Støre ble konfrontert med det rekordsvake Ap-valget i partilederdebatten på NRK tirsdag kveld. Der sa Støre blant annet at Ap i for stor grad har lekket velgere til Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi hadde et veldig godt landsmøte og var over 30 prosent. Velgerne så en annen vei ved valget. Jeg er urolig for at vi ikke har mobilisert nok folk i fagbevegelsen og på arbeidsplassene, sa Støre.
Han minnet også om at det er forskjell på Ap og Sp.
– Sp har tatt en del av våre velgere. Vi har ikke gått så langt som dem i distriktspolitikken. Vi er ikke mot enhver reform i distriktene. Der er vi uenige med Senterpartiet, forklarte Ap-lederen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks