Hovedinnhold

Måling: Sp tar to mandater fra Ap etter betent forsvarsstrid i Nordland

<p>NORDLAND: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum dro til Jernbaneparken i Mo i Rana i starten av valgkampen. </p>

NORDLAND: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum dro til Jernbaneparken i Mo i Rana i starten av valgkampen. 

Foto: Terje Bringedal, VG
Jonas Gahr Støres regjeringskoalisjon styrker seg i Nordland, til tross for at Ap i en fersk VG-måling ligger an til å miste to av fire representanter i fylket.

Infact har laget en fylkesmåling fra Nordland på oppdrag fra VG. 

Her straffes Ap, Høyre og Frp etter forliket om Forsvarets langtidsplan (LTP). Tilsammen stuper partiene med 18 prosentpoeng, og av av disse straffes Ap hardest med 8,6 prosentpoengs tilbakegang og tap av to mandater. 

Få alt om valget og sjekk våre siste meningsmålinger her! 

Sp er nest størst på VGs måling og får to faste representanter fra fylket.

– Det er sjelden en sak som tipper valget, men Forsvaret er en viktig grunn til at vi gjør det sterkt. Det prøves å sendes ut et budskap om at langtidsplanen som Høyre, Frp og Ap laget styrker Forsvaret i nord, men de aller fleste her opplever at det ikke stemmer, sier førstekandidat Willfred Nordlund i Nordland Sp. 

VG pluss: Øya Gud glemte. Fanden forlot. Og Forsvaret overtok. 

<p>ANGRIPER: Willfred Nordlund, førstekandidat for Sp i Nordland.</p>

ANGRIPER: Willfred Nordlund, førstekandidat for Sp i Nordland.

Foto: Ragne B. Lysaker/Senterpartiet, IKKE VG-BILDE

Rødgrønn fremgang

Tallene spriker delvis blant meningsmålingsbyråene, men i VGs fylkesvise målinger stuper Høyre på sin hjemmebane Vestlandet og Ap i Nord-Norge. Tradisjonelt har landsdelen vært en Ap-høyborg.

– Mange velgere er ennå usikre. Vår jobb er å mobilisere disse ut valgkampen. Samtidig viser målingen at folk i Nordland ønsker et regjeringsskifte, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en epost til VG. 

Frp taper nemlig et mandat, mens SV tar ett og Senterpartiet tar to. 

Husker du denne? Senterpartiet femdobler oppslutningen i Finnmark

På spørsmål fra VG er nordlendingene også spurt om hvem de vil ha som statsminister. Her svarer 49,5 prosent at de vil ha Jonas Gahr Støre, mens bare 35,8 prosent vil ha Erna Solberg. Resten svarer at de ikke vet. 

Les også: Høyre taper slaget på Vestlandet

Småpartienes valg

Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø tror småpartiene tjener på tydelighet.

– Konfliktlinjen mellom sentrum og periferi har vært dominerende i denne valgkampen. Den er det enda lettere å mobilisere på i Nord-Norge, der avstandene er svært store. Vinneren blir da Sp, og til en viss grad SV, sier stipendiat Stein. 

Usikker? Prøv VGs superenkle valgomat

– Hvis du er veldig opptatt av enkelte saker, enten det er oljeboring eller motstand mot regjeringens reformer, da er det lettere å velge de som er klarest i motstanden. Altså velge originalen fremfor kopien, mener Stein.

Ap åpner for Andøya

Ap, Høyre og Frp har bestemt at Andøya flystasjon skal legges ned, men Aps Eirik Sivertsen åpner for å gå gjennom grunnlaget for beslutningen på nytt.

Les også: Ap straffet hardt i røde Troms

– Allerede da langtidsplanen for Forsvaret ble lagt frem ble det stilt spørsmålstegn ved beslutningsgrunnlaget. For oss var det viktig å få inn merknaden om at grunnlaget måtte kvalitetssikres og at regjeringen måtte komme tilbake til Stortinget dersom det ble vesentlige endringer, sier Sivertsen til VG. 

<p>FORSVAR: Førstekandidat Eirik Sivertsen mener det er stilt viktige spørsmål om beslutningsgrunnlaget for å legge ned Andøya flystasjon, som Ap må besvare dersom de tar over regjeringskontorene. </p>

FORSVAR: Førstekandidat Eirik Sivertsen mener det er stilt viktige spørsmål om beslutningsgrunnlaget for å legge ned Andøya flystasjon, som Ap må besvare dersom de tar over regjeringskontorene. 

Foto: Harald Henden, VG

Sivertsen sier at regjeringen ikke gjorde dette og at Ap stolte på grunnlaget.

Samtidig mener han at det i ettertid kom mange spørsmål og påstander som han mener ikke har blitt tilfredsstillende besvart av regjeringen.

Les også: Høyre-stup i oljefylket Rogaland

– Nå hersker det mye tvil om beslutningsgrunnlaget. Når vi kommer tilbake i regjeringskontorene vil vi gå inn i materialet og se om grunnlaget fortsatt er til stede. Dette er ikke en omkamp, men vi må se om grunnlaget beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon ble fattet på er korrekt og godt nok, sier Sivertsen. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks