Hovedinnhold

Feiret valgseier med kjøttkaker

Mens Erna Solberg dro på Coop og handlet til familiemiddag, klargjorde Venstre at de gjerne kommer inn i Ernas kjøkken. Men KrF vil fortsatt ikke sitte ved samme bord som Frp.

Denne saken handler om:

Ifølge VGs opplysninger er veien videre for Venstre nå forankret i partiledelsen: Venstre vil ikke lengre være bundet av å samhandle med KrF, slik de har gjort i fire år.

Dermed er Venstre mye nærmere å gå inn i Solberg-regjeringen – forutsatt politiske gjennomslag. KrF sier fortsatt at de ikke kan sitte i samme regjering som Frp.

Tirsdag ettermiddag mente i alle fall statsminister og Høyre-leder Erna Solberg at det var tid for handling, men for tidlig for formelle regjeringssamtaler:

Statsministeren selv dro på Coop og handlet råvarer til den første hjemmelagede familiemiddagen i statsministerboligen på mange uker.

– I dag blir det kjøttkaker etter oldemors oppskrift til middag. Den skal jeg lage selv, sa Solberg bestemt.

VGs valgsider: Få med deg siste nytt her

Høyre: Vi vil få det til

På handlelisten hadde hun kjøttdeig, muskat-krydder, løk og helmelk, brokkoli og gulrøtter. 

I kassen dro hun Coop-kortet og betalte mellom kunder som gratulerte henne med velgernes tillit for fire nye år.

Politisk er det Solbergs umiddelbare strategi å roe ned tempoet, gi alle fire partiene tid til å områ seg etter valgresultatet, og så møtes til samtaler etter hvert.

Det kan ta tid: Neste uke skal hun til FN i New York fra mandag til torsdag, og 12.oktober legger hennes regjering fram statsbudsjettet.

Stortingsvalget: Disse mister plassen sin

– Vi har god tid, sier Erna Solberg til VG.

– Ut fra det KrF har sagt, er din drøm om en firepartiregjering helt utelukket?

– Jeg kan love at Høyre er innstilt på å få det til. Men det er opp til alle de fire partiene om vi får til et slikt samarbeid.

For fire år siden var det KrF som var nærmest å gå inn i en borgerlig flertallsregjering, mens Venstre tvilte seg fram til et nei.

Nå er det omvendt:

Med en oppslutning på 4,2 prosent har KrF gjort sitt dårligste valg noensinne. Venstre klokket til sammenligning inn 4,3 prosent.

Hareide: – Jeg tar min del av ansvaret

Sammen avgjør de Solberg-regjeringens videre skjebne. Men KrF-leder Knut Arild Hareide fastholder at de heller går i opposisjon enn å sitte i regjering med Frp:

– Vi ønsker å få til en regjering som består av sentrum og partiet Høyre, og med Erna Solberg som statsminister. Det vil vi ta med oss inn i samtalene vi vil ha, så det kan være krevende å få til. Hvis vi ikke lykkes med det, gjør vi akkurat det vi har sagt til velgerne – gjøre det vi kan for å få gjennomslag for våre saker, da går vi i opposisjon, sier Hareide.

I går var de fire borgelige partiene samlet til et møte i statministerboligen til Erna Solberg.

Les også: Ap med kjempesmell i Nord-Norge

Venstre smigret av Erna

Venstre-leder Trine Skei Grande snakket med VG etter tirsdagens sentralstyremøte. Regjeringsspørsmålet var et av temaene som ble diskutert.

– Vi har nevnt at vi gikk til valg på få til en blågrønn regjering, og til valg på Erna Solberg som statsminister og skal stå på det inn i disse forhandlingene, sier hun. 

Les også: Flere V-topper åpner for Frp-samarbeid

Grande synes det er hyggelig at Erna Solberg gjerne vil ha Venstre i regjering. Hun vil ikke si at det er uaktuelt å sitte i en regjering sammen med Frp, men hun har heller ikke gitt opp drømmen om en blågrønn løsning.

– Det er mye som har vært hardt å få til også i de fire årene bak oss, men som vi har fått til. Så vi kommer til å kjempe videre, sier hun. 

Erna Solberg fastholder at det er for tidlig å juble, selv om Venstre åpner for å delta i hennes regjering:

– Det er hyggelig, men jeg har sagt at vi skal diskutere, alle fire partiene. Og da vil jeg gjerne høre det direkte fra dem, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks